Η καθίζηση της δισκογραφίας, την οποία σφράγισε προ καιρού η επέλαση του ίντερνετ στην καθημερινή μας ζωή, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν ισχύ οι παλιές χρυσές και πλατινένιες διακρίσεις, αφού τα νούμερα για κάτι τέτοιο έπεσαν σε έως και σκανδαλώδη νούμερα. 

Η διαμαντένια διάκριση, όμως, βρισκόταν ανέκαθεν πολύ ψηλά. Και, παρά τις αυξομειώσεις και την πλήρη αλλαγή της μουσικής βιομηχανίας σε σχέση με το παλιότερο μοντέλο, διατηρείται ως ένας εμπορικός πήχης που δεν τον φτάνει κανείς εύκολα: πρέπει να πουλήσεις 10.000.000 αντίτυπα για να καταφέρεις κάτι τέτοιο. 

Για του λόγου το αληθές, πάνε 22 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιο single κατάφερε να γίνει διαμαντένιο στις Η.Π.Α. Τελευταίο ήταν το "Candle The Wind 1997" του Elton John, πίσω στο 1997 -η εκδοχή δηλαδή του "Candle In The Wind" που τραγούδησε ως ύστατο χαίρε στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Να όμως που τώρα έρχεται ο 20χρονος Montero Lamar Hill από το Lithia Springs της Τζόρτζια να διεκδικήσει ξανά τη διάκριση με την πρώτη του κιόλας δουλειά ως Lil Nas X, εκπροσωπώντας ένα παράδοξο υβρίδιο μεταξύ χιπ χοπ και country, που στην Αμερική σήκωσε πολλές συζητήσεις για το αν είναι ή δεν είναι country -λιγότερες από την πρόσφατη αποκάλυψη του Lil Nas X για τη γκέι ταυτότητά του.

Ο λόγος βέβαια για το "Old Town Road" και τα πολλά του remixes με διάφορους διάσημους καλεσμένους -με πιο γνωστό αυτό με τον Billy Ray Cyrus- το οποίο στρογγυλοκάθισε στο #1 των Η.Π.Α. για ένα εντυπωσιακό σερί 19 εβδομάδων, μέχρι να το ρίξει τελικά μόλις την τρέχουσα περίοδο το "Bad Guy" της Billie Eilish. Το τραγούδι πήγε επίσης #1 στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ «σκόραρε» κι ένα #14 στον Καναδά, αλλά κι ένα #4 στην Ελλάδα.

Αλλά, παρότι μέσα στο καλοκαίρι τόσο ο ίδιος ο Lil Nas X, όσο και ο οργανισμός Chart Data ανακοίνωσαν το διαμαντένιο στάτους, η Recording Industry Association of America κατέρριψε επισήμως τον ισχυρισμό: παρά τα άνωθεν εντυπωσιακά, το "Old Town Road" είναι στα 3.000.000 αντίτυπα -απέχει επομένως πάρα πολύ από τη διάκριση.

Οι 19 εβδομάδες στο αμερικάνικο νούμερο 1, πάντως (1 σόλο + άλλες 18 με τον Billy Ray Cyrus), είναι ένα αληθινό ρεκόρ: μέχρι τώρα το μακρύτερο σερί το μοιραζόταν το "Despacito" των Luis Fonsi & Daddy Yankee (2017) με το "One Sweet Day" των Mariah Carey & Boyz II Men (1995). Αμφότερα είχαν μείνει στην κορυφή για 16 εβδομάδες.

{youtube}w2Ov5jzm3j8{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured