Εκτός από την Ημέρα Δισκοπωλείων, που καθιερώθηκε διεθνώς (μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα) ως γιορτή για το βινύλιο, υπάρχει και η Ημέρα της Κασέτας, αφιερωμένη στο δημοφιλέστατο κάποτε format, το οποίο επιβιώνει ως τις μέρες μας, έστω και σε μικρότερη κλίμακα από το βινύλιο.

Για την ώρα, η Κασέτα γιορτάζεται επισήμως μόνο στις Η.Π.Α., στη Βρετανία και στην Ιαπωνία, 3 χώρες όπου οι σχετικές πωλήσεις και αποκλειστικές κυκλοφορίες έχουν σημειώσει άνθιση τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι γενικότερο, αφού το Discogs καταγράφει αύξηση των σχετικών πωλήσεων κατά 35,19% από τον Ιανουάριο ως τα τέλη του Σεπτέμβρη. Εξ ου και θα υπάρξουν και πιο ανεπίσημα events σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην Κίνα.

Η Ημέρα της Κασέτας διοργανώνεται για 6η σερί χρονιά και φέτος πέφτει Σάββατο 13 Οκτωβρίου. Το Discogs, μάλιστα, ήδη ξεκίνησε από χθες μια σπέσιαλ Εβδομάδα της Κασέτας, «οδηγώντας» με διάφορα events προς το Σάββατο.

Από αυτά, το διεθνές ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στην παρουσίαση που θα κάνει ο Ben Blackwell της Third Man Records, ο οποίος θα εξηγήσει γιατί οι κασέτες έχουν γίνει το 45άρι single της εποχής μας, ενώ θα αποκαλύψει για την περίσταση και την παλιότερη γνωστή ηχογράφηση του Jack White, λίγο πριν τον σχηματισμό των White Stripes.

Για τους φίλους πάλι του χιπ χοπ, το ενδιαφέρον κεντράρεται στον θρύλο της underground ραδιοφωνίας Bobbito Garcia, ο οποίος θα κάνει λιανά στο κοινό πώς η κασέτα βοήθησε την ανάπτυξη των χιπ χοπ και τη διάδοσή τους στην υφήλιο.

Όσο για τις ειδικές κασετοκυκλοφορίες της Ημέρας της Κασέτας, δεν είναι καθόλου λίγες: 57 είναι οι μετρημένες μόνο για τη Βρετανία, των Η.Π.Α. ξεπερνούν τις 100, ενώ η Ιαπωνία μένει να μετρηθεί χώρια. Μπορείτε να δείτε αναλυτική λίστα ανά χώρα, κάνοντας κλικ εδώ.

{youtube}G3GDNAvXEU8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured