Αναστασία Τουρούτογλου

Οι ειδήσεις που φτάνουν στη χώρα μας από το Ιράν έχουν συνήθως μελανά χρώματα και –δικαίως– εξεγείρουν την κοινή γνώμη κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που επιβλήθηκε το 1979, όταν ο αγιατολλάχ Ρουχολλάχ Χομεϊνί ανέτρεψε τον Σάχη, φέρνοντας τους κληρικούς στην εξουσία: πριν μόλις έναν μήνα θανατώθηκε η 26χρονη Reyhaneh Jabbari, η οποία σκότωσε σε άμυνα έναν άνδρα που προσπαθούσε να τη βιάσει, ενώ κανείς δεν έχει ξεχάσει την εικόνα δύο κρεμασμένων εφήβων, του 18χρονου Ayaz Marhoni και του 16χρονου Mahmoud Asgari, που εκτελέστηκαν το 2005 με προβληματικές, αμφιλεγόμενες κατηγορίες, κάτω από τις οποίες πολλοί διείδαν ως αληθινή αιτία το γεγονός ότι ήταν εραστές. 
 
Αλλά αυτή τη φορά τα νέα εμπεριείχαν μια έκπληξη, καθώς το ιρανικό καθεστώς φαίνεται ν' αποφάσισε να μαλακώσει κάποιες τουλάχιστον πτυχές του και να επιτρέψει να γίνει (πρώτα στην Τεχεράνη, κατόπιν και στο νησί Κις του Περσικού Κόλπου) συναυλία ενός καλλιτέχνη από τη Δύση, του πρώτου μετά το 1979 –θυμίζουμε ότι το 2008 απέρριψαν ανάλογο αίτημα του Chris De Burgh. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο διευθυντής του τμήματος Μουσικής του υπουργείου Πολιτισμού & Ισλαμικής Καθοδήγησης έδωσε άδεια στον Γιάννη Χρυσομάλλη να έρθει να παίξει στο Ιράν.
 
Ο 54χρονος συμπατριώτης μας από το Ακρογιάλι της Μεσσηνίας ζει στις Η.Π.Α., όπου –γνωστός ως Yanni– έκανε αξιοσημείωτη καριέρα στον χώρο της μουσικής new age κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, πουλώντας πάνω από 6.000.000 αντίτυπα, κυρίως με τα άλμπουμ Reflections Of Passion (1990, US #29), Dare To Dream (1992, US #32) και Live At The Acropolis (1994, US #5). Στην Ελλάδα τον μάθαμε με μακρύ μαλλί και χαρακτηριστικό μουστάκι, αλλά και μέσω της κουτσομπολίστικης οδού, αφού για πολλά χρόνια ήταν σύντροφος της ηθοποιού Linda Evans, διάσημης σταρ της σαπουνόπερας Δυναστεία, όπου έπαιζε την καλή Κρυστλ, μόνιμο στόχο των ραδιουργιών της Αλέξις Κάρινγκτον-Κόλμπι (Τζόαν Κόλινς).
 
10815673_10152904694364540_523781397_n
 
Πλέον βέβαια ο Yanni δεν έχει μουστάκι, έχει χωρίσει με την Evans από το 1998 και οι δίσκοι του δεν γνωρίζουν τη μαζική επιτυχία του παρελθόντος, έξω από τα new age charts. Πολλοί επίσης Δυτικοί ανταποκριτές αναρωτιούνται αν ο Χρυσομάλλης θα καταφέρει πράγματι να παίξει στο Ιράν, θεωρώντας πως η όλη υπόθεση ίσως να είναι και δημοσιοσχετίστικο τρικ εκ μέρους της κυβέρνησης του Hassan Rouhani, το «μετριοπαθές» προφίλ της οποίας έπαθε μεγάλη ζημιά στη Δύση από την υπόθεση της Jabbari.   
 
 
 

{youtube}eSyZ9t05a-w{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured