Δελτίο Τύπου

ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ
«ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ»
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ)
 
 
Σε  μια εκδήλωση μνήμης, αγάπης, εξομολόγησης και αλήθειας  παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Μάκη Μάτσα «Πίσω από τη Μαρκίζα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 
Ο Μάκης Μάτσας, κεντρικός αφηγητής της ιστορίας της Ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων 40 χρόνων έτσι όπως την έζησε ο ίδιος, πλαισιώθηκε από όλους τους αγαπημένους του τραγουδιστές, τους παλαιότερους που ξεκίνησαν σχεδόν έφηβοι μαζί του την περιπέτεια του τραγουδιού, αλλά και τους νεότερους που συνεχίζουν επάξια.
 
Με τη σειρά που εμφανίστηκαν και τραγούδησαν, συνοδεία 6μελούς ορχήστρας σπουδαίων μουσικών, σηματοδοτώντας ο καθένας μία στιγμή της  μουσικής μας ιστορίας, ήταν ο Γιάννης Κότσιρας, η κα. Μαρινέλλα, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο ίδιος ο Μίνως Μάτσας και η Ανδριάνα Μπάμπαλη.
 
Αποσπάσματα από τη συναρπαστική ιστορία της ζωής του, αλλά και της Ελλάδας ταυτόχρονα, από το 1943 που παιδάκι βρέθηκε  να κρύβεται στα βουνά της Ευρυτανίας λόγω κατοχής έως σήμερα, διάβασαν η Χάρις Αλεξίου και ο Δημήτρης Λιγνάδης.
 
Οι φίλοι που παρότρυναν τον Μάκη Μάτσα να εκδώσει το βιβλίο αυτό προλόγισαν με τον δικό τους τρόπο την εκδήλωση, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος δια λόγου και ο ΚΥΡ με το υπέροχο σκίτσο που είδαμε στην οθόνη της έναρξης.
 
Και έτσι, σε μία «ερασιτεχνική» παράσταση, με την ουσιαστική έννοια της λέξης, πέρασε σε δύο ώρες μέσα η πορεία και η εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού αλλά μαζί μ’ αυτό και ο συναισθηματικός κόσμος ενός ολόκληρου λαού των τελευταίων δεκαετιών.
 
Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες συγκινημένοι ανέτρεξαν στα χρόνια της δικής τους αθωότητας, θυμήθηκαν μέσα από βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα ή αφηγήσεις τους μεγάλους απόντες και φίλους,γέλασαν με την αθυροστομία και το χιούμορ κάποιων προσωπικών στιγμών που χθες βγήκαν στο φως.
 
Ο Μάκης Μάτσας γεννήθηκε μέσα στη μουσική, αφοσιώθηκε σε αυτή και δημιούργησε με τόλμη και ήθος μια νέα γενιά δημιουργών και τραγουδιστών. Παράλληλα, συνεχίζοντας την πορεία του πατέρα του, αναβίωσε με σεβασμό το ρεμπέτικο και το δημοτικό τραγούδι.
 
Σε αυτή τη θρυλική διαδρομή επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική ιστορία του τόπου.
 
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είχε η Φρόσω Λύτρα, τη σκηνογραφική ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα video ο Κώστας Αυγέρης και την ενορχήστρωση ο Νίκος Γαρουφαλλάκης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον διπλωματικό, τον  καλλιτεχνικό,  τον επιχειρηματικό, τον δημοσιογραφικό και τον πνευματικό χώρο.
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, την πρέσβειρα του Ισραήλ Ben AbaIrit, τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Γιάννη Μάνο και τη σύζυγό του Τατιάνα Λύγαρη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Κώστα Αρβανιτόπουλο, τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον Κώστα Τσόκλη, τον Αλέκο Φασιανό, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Μίμη Πλέσσα, τον Διονύση Σαββόπουλο, τη Μαρία Φαραντούρη, τις Έλενα και Σύλβα Ακρίτα, τον Γιώργο Κυρίτση, τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τον Βασίλη Θεοχαράκη και πολλούς άλλους…
 
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured