Αναστασία Τουρούτογλου

 
Για τους πολλούς, ο Σπύρος Ζαγοραίος έμεινε στην ιστορία ως ο ερμηνευτής και στιχουργός του "Ε Ντε Λα Μαγκέ Ντε Βοτανίκ", που βέβαια πάντοτε εξόργιζε τους θιασώτες του ρεμπέτικου ως ένα αστείο που παρατράβηξε σε βάρος του παλιού τραγουδιού του Ζαχαρία Κασιμάτη "Ένας Μάγκας Στον Βοτανικό" (1933) –του οποίου τους στίχους «μετάφρασε» υποτίθεται ο Ζαγοραίος στην αργκό των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων των πόλεων που ζούσαν στα όρια της παρανομίας. 
 
Ωστόσο όσοι έχουν ασχοληθεί σε μεγαλύτερο βάθος με το λαϊκό μας τραγούδι γνωρίζουν πως αυτό το κομμάτι ήταν απλά ένα από τα πολλά ωραία που είπε με τον φίνο, βαρύ, χαρακτηριστικό του τρόπο· μερικά εκ των οποίων, μάλιστα, ήταν δικές του δημιουργίες, σε μουσική ή/και στίχους (π.χ. "Ζήτω Η Αλητεία (Με Λεν Μπερμπάντη Και Μπεκρή)", "Προσευχή" κ.ά.). 
 
Ο Σπύρος Ζαγοραίος πέθανε αργά χθες το βράδυ στα 86 του, στο σπίτι του στο Αιγάλεω, όπου ζούσε με μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια: φτωχικά, καταπονημένος από την ασθένεια του Πάρκινσον, απαρηγόρητος για τον πρόσφατο χαμό του γιου του (2009) και στεναχωρημένος που δεν μπορούσε πια να τραγουδήσει. Είχε όμως μαζί του την αγαπημένη του σύζυγο Ζωή Λασκαράκη, την οποία οι παλιότεροι θα θυμούνται να τον συντροφεύει στο πάλκο κατά τη δεκαετία του 1960.  
 
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στο Γ' Νεκροταφείο, ώρα 16.00. 
 

{youtube}_okKD_hRaOE{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured