Με μια απρόσμενη και εντυπωσιακή οικονομική κίνηση, ο κολοσσός της Disney πρόσφατα αγόρασε το στούντιο της 21st Century Fox και ο χάρτης της βιομηχανίας του Hollywood αλλάζει ολοκληρωτικά. Η ανεπανάληπτη σε μέγεθος συμφωνία κόστισε το αστρονομικό ποσό των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτό θα φέρει σοβαρές ανακατατάξεις στο άμεσο μέλλον της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η Disney είχε την πρώτη θέση στη λίστα με το πιο κερδοφόρα μεγάλα studio και τώρα η αυτοκρατορία της εδραιώνεται. Αυτή η συμφωνία δημιουργεί ένα μικρό Big Bang δυνατοτήτων από πλευράς σεναρίων και παραγωγών. Μετά την απόκτηση της Lucasfilm, της Marvel, της Pixar και φυσικά με το υπάρχον θησαυροφυλάκιο της ίδιας της Disney, η νέα... mega-Disney, θα έχει σίγουρα την πρωτοκαθεδρία στο καινούριο new media σκηνικό. Όσον αφορά τη Fox, η εταιρεία του μεγιστάνα Murdoch, θα κρατήσει μονάχα μερικά αθλητικά κανάλια, το Fox TV, το Fox Lite, καθώς και την αμφιλεγόμενη μηχανή ρεπουμπλικάνικης προπαγάνδας, το Fox News, που έμειναν εκτός συμφωνίας.

56mvw_2.pngΑνάμεσα στα προϊόντα που έρχονται στα χέρια της Disney είναι τα πολυδάπανα τέσσερα σίκουελ του "Avatar", οι μεταλλαγμένοι χαρακτήρες των X-Men (Wolverine, Storm, Professor X) οι Fantastic Four (Thing, Invisible Woman), οι Guardians of the Galaxy, οι Avengers (Iron Man, Black Widow) και φυσικά η διανομή των επόμενων σίκουελ και spin off των "Star Wars". Τα αποκτήματα της Disney και το πορτφόλιο της Fox θα φέρουν την οικογένεια της Marvel κάτω από μία στέγη. Δηλαδή όλοι αυτοί οι ήρωες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν και οι ιστορίες τους να μπλέκουν απ’ τη μια ταινία στην άλλη, σε έναν nerdy παροξυσμό από ταινίες, σίκουελ, πρίκουελ, spin off και τηλεοπτικές σειρές, πριν περάσουν στην ίδια ψηφιακή πλατφόρμα για κατ’ οίκον προβολές σε εκατομμύρια χρήστες. Πλέον το studio μπορεί να παραγγείλει ταινία όπου ο Wolverine αντιμετωπίζει τον Spider-Man ή ακόμα και τον Deadpool. Εδώ που τα λέμε, αν θέλει μπορεί να παραγγείλει ταινία όπου ο Deadpool συναντάει τον Darth Vader. Άλλωστε είναι γνωστό ότι θα σχεδιαστεί επιπλέον και μια live action τηλεοπτική σειρά με τη μυθολογία του “Star Wars” όπου όλα είναι πιθανά. Επίσης, μερικά μόνο από τα σίκουελ για δεκάδες ακριβά Franchise που έρχονται στα χέρια της, είναι το “Alien”, το “Predator”, το “Planet of the Apes” και το “Ice Age”.

56mvw_1.jpg

Η Disney πάντα είχε σκοπό να αναπτύξει το σύμπαν της Marvel στην τηλεόραση και τώρα έχει αποκλειστικά τα δικαιώματα όλων των ηρώων, με την εξαίρεση της αποκλειστικότητας του Spider-Man, τον οποίο η Marvel είχε πουλήσει στη Sony. Αν και μια πρόσφατη συμφωνία έφερε τον άνθρωπο-αράχνη στο σύμπαν των Avengers, με ξεκίνημα στο "Captain America: Civil War", η Sony αναπτύσσει και δικό της υλικό με την ήρωα, όπως το "Spider-Man: Into the Spider-verse" αλλά και το "Venom" και το "Silver & Black" που ξεκινούν το 2018.
Πέρα από την καθημερινή τηλεόραση, η 20th Century Fox TV παράγει πετυχημένες σειρές για πολλά συνδρομητικά networks, όπως το “Arrested Development” (Netflix), το “Homeland” (Showtime), το “The Americans” (FX), το “American Horror Story,” το “Feud” και πολλά ακόμη. Το τηλεοπτικό ρεπερτόριο που η Disney απέκτησε απ΄ την 20th Century Fox TV περιλαμβάνει το “Modern Family”, τα “X-Files” και το “This Is Us”, μαζί με δημοφιλή animation όπως το “Family Guy” και τους “Simpsons”. Οι πιθανότητες για reboot, σίκουελ και stand alone παραγωγές είναι απεριόριστες και οι σεναριογράφοι ήδη αρχίζουν το brainstorming τώρα που τα δικαιώματα ξεκλείδωσαν.

Η συμφωνία-μαμούθ αφορά και τις streaming υπηρεσίες του Hulu, πράγμα που σημαίνει ότι η μελλοντική υπηρεσία streaming της Disney, με όλο το περιεχόμενο που θα έχει συγκεντρώσει και με τόσα ακριβά κινηματογραφικά assets, θα κοντράρει στα ίσια πλέον το Netflix, το οποίο ξόδεψε 8 δις. δολάρια σε περιεχόμενο, μόνο μέσα στο 2017.

Ερχόμαστε λοιπόν στο καυτό μέτωπο του home viewing μέσω του digital streaming. Η Disney δεν έχασε χρόνο και δήλωσε ότι θα αποσύρει όλες τις franchise ταινίες της από το Netflix το 2019 και οργανώνει τον δικό του pay-TV γίγαντα με σκοπό να συγκεντρώσει τα πάντα στη δική της ψηφιακή βιβλιοθήκη. Είναι αξιοσημείωτο ότι και μέχρι πριν δυο χρόνια η Disney ήταν πολύ επιφυλακτική με τις υπηρεσίες streaming και μετά την έκρηξη περιεχομένου του Netflix αλλά και της Amazon, μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι, με στόχο να εξαφανίσει κάθε αντίπαλο δέος.
Τον πάγο είχε σπάσει το πρωτοπόρο HBO με την πλατφόρμα των δικών του παραγωγών. Η κερδοφορία της κίνησης αυτής έφερε μεγάλους παίχτες στη σχεδόν παρθένα αυτή αγορά, με πολλούς πάροχους περιεχομένου, ανεξάρτητες παραγωγές καλωδιακής τηλεόρασης, εταιρείες των social media και digital επενδυτές. Στο μεταξύ η Amazon χτίζει κάτι σαν “blockbuster TV” με πρωτότυπο περιεχόμενο, ενώ στο παιχνίδι θα μπει με αξιώσεις και η Apple με μια σοβαρή επένδυση σε νέες σειρές για τη δική της πλατφόρμα. Τώρα πια η Disney ανακατεύει ξανά την τράπουλα στην ψηφιακή διανομή και γίνεται παντοδύναμη.

56mvw_3.jpeg

Μια ακόμη κινηματογραφική συνέπεια της συμφωνίας είναι πως η Disney θα βρει τον δρόμο για ενήλικες παραγωγές αξιώσεων που θα διεκδικήσουν Oscar. Αυτό ήταν πάντα το αδύνατο σημείο του studio, που ειδικεύονταν σε οικογενειακά προγράμματα, σε συντηρητικά θεάματα και σε ηθικοπλαστικά δράματα. Οι σοβαρές οσκαρικές καμπάνιες είναι ένα στοίχημα για την Disney καθώς η Fox Searchlight Pictures που απέκτησε έχει σημειώσει ενήλικες, καλλιτεχνικές επιτυχίες όπως το “Slumdog Millionaire”, το “12 Years a Slave” ή το “Birdman”. Ακόμα και στην φετινή κούρσα για το όσκαρ η Fox Searchlight πρόλαβε και «κατεβάζει» με αξιώσεις το “Shape of Water” και το “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Όσον αφορά την ποιότητα των ταινιών και των σειρών που θα παραχθεί; Αυτό φαίνεται να είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι CEO της Disney. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η Disney πλέον δεν αντιμετωπίζει τη Warner Bros, τη Universal ή την MGM. Οι αντίπαλοί της είναι το Facebook, η Google και κάθε πετυχημένη εταιρεία σε οποιαδήποτε βιομηχανία. Με το Netflix, την Amazon την Apple και την Disney στη μάχη, το σίγουρο είναι ότι μετά το 2020, η καρδιά της βιομηχανίας του entertainment δεν θα χτυπάει πια στους λόφους στου Hollywood, αλλά στο Silicon Valley.

Για το ερώτημα αν θα είναι εύκολη υπόθεση η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης; Το 8ο επεισόδιο του saga των Star Wars άνοιξε αυτό το τριήμερο με εισπράξεις 450.000.000 δολάρια παγκοσμίως...

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured