View More

The Sonics: Στα 1960s νομίζαμε ότι περιοδεία ήταν να φύγουμε για 3 μέρες...

Μυθική η δράση τους στη δεκαετία του 1960, κάτι που εξηγεί γιατί συνεχίζουν να οργώνουν την υφήλιο για συναυλίες. Το Σάββατο 29 Απριλίου επιστρέφουν στην Ελλάδα ύστερα από 7 χρόνια και ο σαξοφωνίστας τους Rob Lind μας εξηγεί (μεταξύ άλλων) γιατί το Gagarin παίζει και να 'ναι ο αγαπημένος τους συναυλιακός χώρος στον κόσμο...

Μιχάλης Τσαντίλας
Μιχάλης Τσαντίλας

Επιστρέφετε στην Ελλάδα έπειτα από 7 χρόνια, για να παίξετε ξανά στο Gagarin. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τους fans και τη χώρα, από τις προηγούμενες επισκέψεις σας εδώ;

Στην πρώτη μου επίσκεψη, εντυπωσιάστηκα αμέσως από την ιστορία και την ομορφιά του τόπου σας. Πήγα στην Ακρόπολη και έμεινα κατάπληκτος από τη νομοθετική σκέψη που έλαβε χώρα σε αυτά τα μέρη, αιώνες πριν. Οι δε Έλληνες μουσικόφιλοι, είναι απλά καταπληκτικοί! Έρχονται στις συναυλίες με τόσο πάθος και ενθουσιασμό, είναι απίστευτα διασκεδαστικό να παίζουμε για αυτούς.

Πώς συγκρίνεται, αλήθεια, το κομμάτι των συναυλιών και των περιοδειών σήμερα, με το πώς ήταν στα 1960s;

Οι περιοδείες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το πώς ήταν όταν ξεκινήσαμε. Κατ’ αρχάς, ποτέ δεν «περιοδεύσαμε» πραγματικά τότε. Νομίζαμε ότι το να φύγουμε για 3 μέρες ήταν περιοδεία, ενώ ποτέ δεν απομακρυνθήκαμε από τη Δυτική Ακτή των Η.Π.Α.! Τώρα βέβαια φεύγουμε για εβδομάδες και παίζουμε σε όλον τον κόσμο.

97ySonics_2.jpg

Από την επανασύνδεσή σας το 2007 έχετε κυκλοφορήσει αρκετό νέο υλικό. Είχατε την αγωνία ότι αν τα καινούρια άλμπουμ δεν ήταν επιτυχημένα, θα μπορούσαν να «χαλάσουν» την κληρονομιά σας;

Φυσικά και αντιλαμβανόμασταν το ενδεχόμενο να βλάψουμε την κληρονομιά μας με την όποια νέα μουσική. Πολλές μπάντες το έχουν κάνει αυτό, δυστυχώς. Οπότε ήμασταν πολύ προσεκτικοί σχετικά με το υλικό. Για το στούντιο άλμπουμ This Is The Sonics, που κυκλοφορήσαμε το 2015, χρησιμοποιήσαμε τον πολύ γνωστό παραγωγό Jim Diamond, ο οποίος ήταν αφοσιωμένος στην κληρονομιά μας. Όπως μάλιστα είπε, ήθελε ο δίσκος «να συλλάβει τη φωτιά και την ενέργεια των δύο πρώτων άλμπουμ, χωρίς να τα αντιγράψει».

Φαίνεται πως είστε πολύ πιο επιτυχημένοι και γνωστοί στην Ευρώπη, εν αντιθέσει με τις Η.Π.Α. Πώς το εξηγείς αυτό;

Έχεις απόλυτο δίκιο –μόλις τώρα ξεκινάμε να γινόμαστε γνωστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες! Οι Ευρωπαίοι fans, πάλι, μάς υποστηρίζουν ενθουσιωδώς από τότε που ξεκινήσαμε ξανά, το 2007. Ένας Βρετανός promoter μάς είπε ότι είχαμε ανακαλυφθεί από «τα παιδιά», όπως τα αποκάλεσε, και το μυστικό κυκλοφόρησε. Και οι φίλοι μας οι Hives μάς είπαν ότι οι Ευρωπαίοι μουσικόφιλοι γνωρίζουν ποιοι είμαστε και ξέρουν τους στίχους όλων μας των τραγουδιών. Ανακαλύψαμε ότι πράγματι έτσι είναι. Και μας αρέσει πολύ να βλέπουμε τους φίλους της μουσικής μας –κάποιοι από τους οποίους δεν μιλούν καν αγγλικά– να τραγουδούν όλους τους στίχους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ανυπομονούμε να έρθουμε να παίξουμε στην Ευρώπη.

Θυμάσαι κάποιον σαξοφωνίστα που επηρέασε το παίξιμό σου, όταν ήσουν έφηβος;

Θα αναφέρω πρωτίστως τη μπάντα Johnny And The Hurricanes. Ο τύπος αυτός έβγαζε ένα μουγκρητό με το όργανο, αντί να παίζει «όμορφα». Προσπάθησα σκληρά να αναπτύξω εκείνον τον ήχο. Αυτός είναι ο τρόπος που παίζω τώρα και που έπαιζα πάντα.

97ySonics_3.jpgΕίσαι πλέον ο μόνος από τα αυθεντικά μέλη των Sonics, στο περιοδεύον line-up. Νιώθεις ποτέ περίεργα, μην έχοντας κοντά σου τους παλιούς σου φίλους; Πώς συγκρίνεται αλήθεια η νέα σύνθεση με τις προηγούμενες;

Ο Jerry Roslie κι εγώ παίζουμε μαζί από τότε που ήμασταν 15 χρόνων. Μέχρι τώρα δεν υπήρξα ποτέ σε μπάντα στην οποία να μην βρίσκεται και ο Jerry! Αλλά έρχεται κάποια στιγμή που γίνεται πολύ σκληρό να κάνεις όλα αυτά τα ταξίδια τα οποία απαιτούνται –αυτός είναι ο λόγος που ο Jerry και ο Larry Parypa αποφάσισαν να αποτραβηχτούν.

Η νέα μπάντα, τώρα, παίζει μαζί εδώ και 2 χρόνια πλέον και είναι πολύ δεμένη. Ο Evan Foster στην κιθάρα και ο Jake Cavaliere στο όργανο παίζουν με θέρμη και πάθος, κι αυτό είναι στην ουσία εκείνο που έκαναν και θα κάνουν πάντα οι Sonics. Θα διαπιστώσεις τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο, αν έρθεις στη συναυλία μας στο Gagarin, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι ίσως το αγαπημένο μας μέρος στον κόσμο για να παίζουμε. Όπως λένε και στην πατρίδα μας, μπορείς να υπολογίζεις στους Sonics «να το φέρουν»!

Κλείνοντας, τι υπάρχει στον ορίζοντα για τη μπάντα; Σχεδιάζετε μήπως να ηχογραφήσετε νέα πράγματα;

Ναι, ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε ένα καινούριο άλμπουμ και είχαμε σκοπό να μπούμε στο στούντιο τον χειμώνα. Αλλά θα δίνουμε συναυλίες σταθερά μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε θα ηχογραφήσουμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν οι Brian και Roger Eno εμφανιστούν στο Ηρώδειο για μια (κυριολεκτικά) μοναδική συναυλία (4/8) έκαναν μια ...

Στη δεύτερη πάντως δουλειά τους, Cavalcade, που κυκλοφόρησαν φέτος άφησαν το τζαμάρισμα κι έπιασαν τη μελωδία και τις

Και λίγο πριν τη βρει και πάνω στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού (15/7) μιλάει στον Άγγελο Κλειτσίκα για το ...

FEATURED TODAY

Κάθε Πέμπτη η Ναταλία Πετρίτη θα βλέπει τη ζωή στο κινηματογραφικό πανί. Αυτή την εβδομάδα (29/7-4/8), γελάει με τα jump scares του M. Night Shyamalan, βγαίνει ευχαριστημένη από την προβολή της νέας ταινίας της Bettina Oberli και ξαναβλέπει Kieślowski και Polanski.

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει ξανά και ξανά το Now και τελευταία κυκλοφορία της International Anthem.

Ο Αλέξανδρος Τοπιντζής βρέθηκε στο Ηρώδειο τη βραδιά που ο ισλανδός συνθέτης υπογράμμισε με διακριτικότητα πόσο διψάνε μουσικοί και κοινό για ζωντανή μουσική, ξανά.

HOT STORIES

Ο μουσικός που έπαιξε για πάνω από μισό αιώνα στη μπάντα ήταν 72 ετών.

Εξώφυλλα δίσκων, graphic design, φωτογραφία, μερικά από τα πράγματα που θα βρει κανείς στο νέο website.

Το *Happiness Not Included έρχεται στις αρχές του 2022.

Top