Νίκος Σβέρκος

- Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Bob Dylan

Μετά από μια υποδειγματική ακολουθία βαρετών/ανυπόληπτων/ισορροπιστικών επιλογών της Σουηδικής Ακαδημίας, ο τεράστιος στιχουργός τιμήθηκε με το βραβείο. Επιτέλους. Η συγκίνηση και το «τρακ» της Patti Smith στην απονομή δείχνει τη σπουδαιότητα για όλο το σύμπαν της δικής μας μουσικής.

- Η αυτοβιογραφία του Bruce Springsteen, με τίτλο Born to Run

Τρομακτική αμεσότητα, αφοπλιστική ειλικρίνεια, μεγαλειώδη συμπεράσματα. Η ουσία δηλαδή της αμερικάνικης λαϊκής τραγουδοποιίας. Η πηγή για όλη μας τη λατρεία. Διαβάζεται απνευστί. Δεν καταναλώνεται.

- Sharon Jones, Glenn Frey, Leonard Cohen, Prince, David Bowie

Αυτοί είναι ορισμένοι μόνο από τους μουσικούς που έφυγαν από τη ζωή το 2016. Το θέμα δεν είναι να τους θρηνήσουμε (αν και χρειάζεται), αλλά να ανιχνεύσουμε μέσα στον διαδικτυακό και τεχνολογικό συρφετό εάν υπάρχουν αντίστοιχες καλλιτεχνικές αξίες. Η στήλη είναι βέβαια δια αυτό.

- Η σχεδόν καθολική επικράτηση της «μαύρης» μουσικής στις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς

Παραδεχόμαστε μόνο τη Beyoncé και το Lemonade. Από 'κει και πέρα, οι πιο αξιόλογοι δίσκοι της χρονιάς ήταν (χωρίς αξιολογική σειρά) οι εξής:

Iggy Pop - Post Pop Depression
PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project
Anohni - Hopelessness
Gojira - Magma
Red Hot Chili Peppers - The Getaway

Και προς θεού, όχι: το A Moon Shaped Pool των Radiohead δεν συγκαταλέγεται στους καλύτερους του 2016.

- Το Release Athens

Το εγχώριο φεστιβάλ που έβαλε τα γυαλιά σε όλους τους άμπαλους διοργανωτές, όσους μας δουλεύουν ψιλό γαζί εδώ και δεκαετίες. Και σε εμάς που τους αφήνουμε να εκμεταλλεύονται την αγάπη μας. Άψογος ήχος, υποδειγματικό πρόγραμμα.

- Το Μέγαρο Μουσικής

Είναι καταχρεωμένο (για τους γνωστούς λόγους μεγαλομανίας των ιδρυτών του) και βάλλεται από τους σύγχρονους «ευεργέτες» του πολιτισμού. Να το στηρίξουμε με όλη μας την ορμή.

{youtube}QxsmWxxouIM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured