Θυμόμαστε την εμφάνιση των Saxon στο Gagarin το 2014

  • Χώρος: Gagarin, Αθήνα
  • Ημερομηνία διεξαγωγής: 25/10/2014
  • Φωτογράφος: Αρετή Σταυροπούλου
  • Video: {youtube}-51H6RjFRbU{/youtube}

Οι ζωντανές εμφανίσεις του Biff και της παρέας του εξακολουθούν να δίνουν την περιεκτικότερη και ταυτόχρονα ουσιαστικότερη απάντηση στο ερώτημα «τι εστί heavy metal»...

 
 
Το πολυφορεμένo μότο που πιέζει ψυχολογικά όσον κόσμο γεμίζει τα clubs στα ίδια και στα ίδια συγκροτήματα, αδιαφορώντας για ονόματα τα οποία δεν επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας, με βρίσκει σε γενικές γραμμές σύμφωνο. Ένας όμως από τους λόγους που δεν μπορώ να το ασπαστώ στην ολότητά του, εμφανίστηκε λάιβ στη χώρα μας προ ολίγων ημερών. Αναφέρομαι φυσικά στους Saxon, οι ζωντανές παρουσίες των οποίων θα μπορούσαν να δώσουν την περιεκτικότερη και ταυτόχρονα ουσιαστικότερη απάντηση στο ερώτημα «τι εστί heavy metal». Δεδομένης μάλιστα της συναυλιακής φερεγγυότητας που περίλαμπρα επιδεικνύουν τα τελευταία άπειρα χρόνια, είναι μάλλον περιττό να μιλήσουμε για την ποιότητα της συγκεκριμένης εμφάνισης. 
 
Saxon14_2
 
Ας μιλήσουμε πρώτα για ένα σχήμα που, οποιοδήποτε όνομα και να ανοίγει, στέκεται πολύ παραπάνω από τον ρόλο ενός απλού support. Οι Innerwish μπορεί να μην έχουν καταφέρει να γεμίζουν τα μεγάλα αθηναϊκά clubs όπως κάποιοι νεόκοποι εγχώριοι αστέρες, αυτό όμως είναι αντιστρόφως ανάλογο με το εκτόπισμα των κυκλοφοριών τους –δίσκοι δηλαδή σπουδαίοι, στους οποίους αξίζει διεθνής αναγνώριση. Η Σαββατιάτικη εμφάνιση τους βρήκε κάπως κουμπωμένους στην αρχή, με τον (σχετικά) νεοφερμένο Εικοσιπεντάκη να μην βγάζει τη φωνή που μπορεί και με μέτριο ήχο, που πάντως στην πορεία βελτιώθηκε αισθητά. Η πορεία όμως της setlist τους ήταν ανοδική και τερμάτισε με ένα κρεσέντο σε μορφή τριπλέτας, με τα “Silent Faces”, “Burning Desires” και “Ready For Attack”. Ακόμα λοιπόν και για μια εμφάνιση την οποία δεν θα χαρακτήριζα και από τις καλύτερές τους, το «απλά ικανοποιητικοί», φαντάζει λίγο.
 
Setlist
Bleeding Souls 
Eye Of The Storm
Chosen One
Lord Of Truth
No Turning Back
Inner Strength
Silent Faces
Burning Desires
Ready For Attack
Saxon14_3Με τις εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποτελούν την αφετηρία της φετινής περιοδείας των Saxon, κάποιος ανυποψίαστος ίσως και να τους περίμενε μουδιασμένους –ή έστω να προσπαθούν να βρουν ρυθμό. Περιττό ασφαλώς να πούμε ότι τέτοιες σκέψεις δεν είχαν περιθώρια επαλήθευσης, για ένα συγκρότημα με την καταπληκτική ικανότητα να σου δίνει την εντύπωση ότι τα λάιβ του παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στα χρόνια. Έτσι, γραφικότητες τύπου «ο παλιός είναι αλλιώς», «τύφλα να έχουν τα νέα συγκροτήματα» και λοιπές αερολογίες, αποκτούν λόγο ύπαρξης μετά από μια συναυλία των γερο-Άγγλων. Ούτε η τελευταίας στιγμής αντικατάσταση του μπασίστα τους επηρέασε στο ελάχιστο τα όσα παρακολουθήσαμε στο Gagarin. 
 
Αντιμετώπισαν βέβαια κι εκείνοι μερικά προβλήματα με τον ήχο στην αρχή, αλλά από 'κει και πέρα αρκεί μια απλή παράθεση της setlist για να καταλάβει κανείς τι ακολούθησε. Πώς αλήθεια να μείνεις ασυγκίνητος όταν έχεις μπροστά σου έναν αγέρωχο Biff, ζωντανό σύμβολο του χέβι μέταλ (ναι, έτσι στα ελληνικά), να ερμηνεύει κλασικά κομμάτια-σύμβολα μια ολόκληρης σκηνής, με άσβηστο νεανικό πάθος; Τι κι αν το επιλεγμένο σετ δεν προσέφερε το παραμικρό στοιχείο έκπληξης, με τη διάρκεια να ακουμπά το δίωρο που μας έχουν πλέον συνηθίσει (δεν λησμονούμε βέβαια και τα μαγικά τρίωρα που μας χάριζαν παλιότερα…); Είναι αδύνατον να υπάρξει υποψία παραπόνου.
 
Saxon14_4
 
Αν τώρα επιμένει ο αναγνώστης να διαβάσει για επιδόσεις επί σκηνής και για τυχόν μικρολαθάκια, μάλλον έχει χάσει το νόημα. Ας φανταστεί ένα εκστασιασμένο κοινό (το Gagarin γέμισε), να τραγουδά κάθε στίχο με υψωμένες γροθιές, ώστε να νιώσει λίγη από τη μαγεία που ξεχείλιζε αυτό το σαββατιάτικο βράδυ. Και επειδή πολλοί αρέσκονται στο να βρίσκουν ντε και καλά highlights σε μια συναυλία, τους εύχομαι καλή τύχη αν προσπαθήσουν να τα περιορίσουν σε μονοψήφιο αριθμό. Το παρακάτω σετ έχει μόνο 16 από αυτά…
 
Saxon14_5
 
Setlist
 
Motorcycle Man
Sacrifice 
Power And The Glory 
And The Bands Played On
20,000 Ft
Rock 'N' Roll Gypsy
The Eagle Has Landed 
Heavy Metal Thunder 
Ride Like The Wind 
Broken Heroes 
Strong Arm Of The Law
Crusader
Dallas 1 PM
747 (Strangers In The Night)
Princess Of The Night
 
Encore:
 
Wheels Of Steel
Never Surrender
Denim And Leather
 

{youtube}-51H6RjFRbU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured