Μια αξιολόγηση με μια κουβέντα: πολύ καλό! Αυτήν την εντύπωση αφήνει το απλά τιτλοφορούμενο 'Live' album των γνωστών μας Blind Guardian. Ήταν καιρός για μια πλήρη ζωντανά ηχογραφημένη κυκλοφορία. Καλό το 'Tokyo Tapes', αλλά όχι για το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει πλέον το συγκρότημα.

Προσπερνώντας το μετριότατο εξώφυλλο, βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλό CD. Επομένως το πρώτο ερώτημα είναι αν κουράζει. Και η απάντηση είναι "όχι σε καμία περίπτωση", πολύ απλά επειδή το setlist είναι αρκετά καλά μοιρασμένο και δίσκος έχει συνεχείς εναλλαγές. Συγκεκριμένα πάντως, σε ότι αφορά το setlist, πάντα υπάρχουν κομμάτια που θα/δεν θα θέλαμε και το να αρχίσουμε να λέμε το ένα και το άλλο είναι τουλάχιστον άσκοπο. Το μόνο σχόλιο που χωράει έχει να κάνει με την ύπαρξη 6 κομματιών από το 'Imaginations From the Other Side', απέναντι σε μόλις 3 από το πρόσφατο (και πανέξυπνο) 'A Night at the Opera'. Εντάξει, το 'Imaginations...' είναι το fun favourite album, αλλά αυτή η εξάρτηση στο παρελθόν τη στιγμή που το παρόν είναι αξιοπρεπέστατο φανερώνει τάσεις δεινοσαυρισμού.

Τί περιέχει λοιπόν το 'Live'; Ας τα χωρίσουμε σε δίσκους. Από το 'Battalions of Fear', βρίσκεται μια μανιασμένη εκτέλεση του Maiden-ικού "Majesty". Το 'Follow the Blind' εκπροσωπείται από το "Valhalla" φυσικά, το οποίο φανερώνει την πραγματική διάσταση των Γερμανών στις ζωντανές εμφανίσεις. Που δεν είναι άλλη από την άμεση επαφή με το κοινό. Έχουμε επίσης τα "Welcome to dying", "Lost in the twilight hall" και "Lord of the rings" από το 'Tales from the Twilight World' - ομολογουμένως οι καλύτερες επιλογές από το εν λόγω album.

Το 'Somewhere Far Beyond' τιμάται μόνο από δύο κομμάτια δυστυχώς. Το πρώτο, "The bard's song in the forest", ουσιαστικά ερμηνεύεται από το κοινό, το οποίο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Δεν γίνονται μόνο στο Ρόδον αυτά. Το δεύτερο δεν είναι άλλο από το "Journey through the dark", αλλά έχω την εντύπωση ότι υπήρχαν και καλύτερες επιλογές. Περνάμε λοιπόν στο 'Imaginations From the Other Side', το οποίο μπαίνει στο χορό με το "The script for my requiem", ενώ όπως ήταν αναμενόμενο δεν λείπουν τα "Mordred's song" και "Born in a mourning hall". Στο δεύτερο CD υπάρχουν τα δύο κορυφαία "Bright eyes" και το ομώνυμο σε κυρολεκτικά άπιαστες εκτελέσεις. Το δε πρώτο διατηρεί στο ακέραιο το συναίσθημά του, ενώ το δεύτερο αποτελεί ίσως τη καλύτερη στιγμή του δίσκου. Η επέλαση του 'Imaginations..' ολοκληρώνεται με το ατμοσφαιρικό "A past and future secret".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόσφατο παρελθόν των Blind Guardian εκτελείται πολύ καλά ζωντανά, παρότι τόσο το 'Nightfall in Middle-Earth' όσο και το 'A Night at the Opera' δεν είναι και τα τυπικά albums για ζωντανές εκτελέσεις. Έτσι λοιπόν το 'Nightfall...' δηλώνει παρόν με το "Into the storm" (μαζί με την εισαγωγή "War of wrath"), το οποίο ανοίγει το 'Live' εν μέσω πανηγυρικής ατμόσφαιρας. Φυσικά το "Nightfall" δεν μένει έξω ενώ το "Time stands still" ξεκινάει εν μέσω ρυθμικών επιφωνημάτων για το "Mirror mirror". To "Mirror mirror" όμως παίρνει σειρά λίγο αργότερα, και κλείνει το δίσκο με μια εκτέλεση σαφώς ανώτερη από την αυθεντική. Και γι'αυτό ο ήχος στις κιθάρες είναι πιο αληθινός (και λιγότερο "κλαρινέ").

Στο 'Live' θα βρείτε επίσης τη μπαλάντα "Harvest of sorrow" από το single "Αnd then there was silence", το οποίο δυστυχώς δεν περιέχεται. Έτσι λοιπόν από το 'A Νight at the Opera' βρίσκονται τα "The soulforged", "Under the ice" και "Punishment divine" σε πολύ καθαρές εκτελέσεις, ελαφρωμένες συγκριτικά με τις studio εκδοχές, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει απλοποιημένες.

Συνολικά το σχήμα εμφανίζεται φοβερά προβαρισμένο και δεμένο, χωρίς λάθη και χωρίς αποκλίσεις από τις αυθεντικές εκτελέσεις. Οι "περίεργοι" ίσως εντοπίσουν λίγο διαφορετικό παίξιμο στα drums, σε ορισμένα μόνο σημεία. Ο ήχος δεν χάνεται πουθενά παρ'ότι ο δίσκος δεν δίνει την εντύπωση ότι έχει ηχογραφηθεί μέσα από την κονσόλα. Πρόκειται μάλλον για "απείραχτο" live, αν και πλέον όλοι λίγο-πολύ "παίζουν" με τις μικροατέλειες. Πάντως, το ζωντανό συναίσθημα διατηρείται 100% και αυτό είναι και το δυνατό χαρτί του 'Live'. Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί των Blind Guardian γενικότερα, και το ξέρουν καλά, γι'αυτό και το συντηρούν. Δύναμη, πάθος, εκτελεστική δεινότητα και συγχρονισμός συνδυάζονται με μια πλήρως επαγγελματική προσέγγιση και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και αντάξιο της μεγαλύτερης περιοδείας που έκανε ποτέ το group.

Υπαρχουν και δύο σημεία άξια σχολιασμού. Το πρώτο έχει να κάνει με την έλλειψη ηχογραφήσεων από την Ελλάδα, για λόγους που μάλλον έχουν να κάνουν με τις ηχητικές εγκαταστάσεις σε Ρόδον και Υδρόγειο. Είναι παράξενο να υπάρχουν κομμάτια από Βενετία ή Μόσχα και όχι από Έλλάδα. Όχι πως θα βελτιωνόταν το 'Live', αλλά θα υπήρχε κίνητρο αγοράς. Και περνάμε στο δεύτερο σημείο, το οποίο επίσης σχετίζεται το κίνητρο αγοράς και έχει να κάνει με την προσφορά/αξία την εν λόγω κυκλοφορίας. Η λύση "δεν παίρνω τα παλιά γιατί έχω τα best-of από το 'Live'", δεν είναι παράλογη, αλλά ούτε και η απολύτως ορθή. Μάλιστα με τα τόσα καινούργια σχήματα, μήπως είναι προτιμότερο να ακούσουμε κάτι καινούργιο, παρά να έχουμε άλλη μια εκτέλεση του "Mirror mirror"; Κοινώς, αν είστε οπαδός, τότε "δαγκωτό" γιατί είναι προσεγμένη δουλειά. Αν δεν είστε, αρκεστείτε στα 'Imaginations...' και 'A Night...' και ρίχτε μια ματιά γύρω σας...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured