Το πραγματικό του όνομα ήταν János Lambizi και ήταν μισός Ιταλός και μισός Ούγγρος. Στην Αθήνα, όμως, όπου ήρθε να ζήσει και να παίξει ως κιθαρίστας το 1963, το σινάφι των Ελλήνων μουσικών τον έμαθε ως Τζόνι Λαμπίτσι.

Ο Λαμπίτσι ξεκίνησε από τους Sharks και εντυπωσίασε πολλούς σύγχρονούς του με την τεχνική του στην κιθάρα. Κατόπιν πέρασε και από τους Τσινκουέτι, αλλά και από τους Εξαδάκτυλος, πιο γνωστός όμως έγινε όταν βρέθηκε στα Μπουρμπούλια, με τα οποία πλαισίωσε τον Διονύση Σαββόπουλο στις ιστορικές του εμφανίσεις στο Ροντέο.

Εκείνα τα χρόνια συνεργάστηκε με τη Μαρίζα Κωχ για το ντεμπούτο της Αραμπάς (1971), ωστόσο η πλέον θρυλική του δισκογραφική καταγραφή ήταν αυτή στο πλευρό του Διονύση Σαββόπουλου στο οριακό για τα ελληνικά πράγματα της εποχής άλμπουμ Μπάλλος (1971). Πέρασε επίσης από τους Socrates Drank The Conium, ενώ το 1972 πήρε μέρος στην πρώτη σύνθεση των Area του Demetrio Stratos.

Παρότι το όνομά του έγινε γνωστό από rock ηχογραφήσεις, ο Λαμπίτσι είχε πάθος με την τζαζ. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, μάλιστα, βρέθηκε και εκείνος στον κύκλο που στήριξε το περίφημο τζαζ κλαμπ του Γιώργου Μπαράκου στην Πλάκα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της σχετικής σκηνής στη χώρα μας, που θα έπαιρνε μπροστά στη δεκαετία του 1980.

Στη συνέχεια ο Λαμπίτσι παντρεύτηκε, εγκατέλειψε σιγά-σιγά τη μουσική (τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο) και επέστρεψε στην Ουγγαρία. Το 2009, πάντως, ο Φώντας Τρούσας τον εντόπισε να παίζει στη Bollate της Ιταλίας με τον Ares Tavolazzi (των Area) και τον Fabio Rigamonti (δείτε εδώ).

Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο τζαζίστας (και φίλος του) Λάκης Ζώης. Ο János Lambizi ήταν 71 ετών.

{youtube}cEtKYiBX5Nw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured