Eat, sleep, rave, repeat. Υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές προκαταλήψεις γύρω από την rave κουλτούρα, την χορευτική μουσική,  τo clubbing: πως συνδυάζονται απαραιτήτως με ξενύχτι, πως αφορούν μόνο τους 20άρηδες και τα πλάσματα της νύχτας, πως μ'αυτά τη βρίσκουν μόνο όσοι έχουν εντρυφήσει στην ηλεκτρονική μουσική, πως κανείς δεν μπορεί να περάσει καλά αν είναι νηφάλιος. Τίποτα από αυτά δεν (χρειάζεται να) ισχύει, αν αντιμετωπίζεις τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό, έχεις τις κεραίες σου συντονισμένες σε νέες ηχητικές προκλήσεις και έχεις αναγάγει το να δοκιμάζεις νέους τρόπους ψυχικής ανάτασης σε τρόπο ζωής. Ένας από αυτούς τους τρόπους, σχετικά πρόσφατο trend σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου, είναι και το "daytime raving", δηλαδή τα dj parties που ξεκινούν νωρίς το απόγευμα και τελειώνουν το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα

eden-john-talabot_-dj-sotofett-giganta-29_01_23-50

Στο Λονδίνο, η τάση ξεκίνησε αρχικά «ανάποδα», δηλαδή κάποια γνωστά clubs, όπως το Fabric ή το Printworks απλά συνέχιζαν τις βραδιές τους μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας, στη συνέχεια όμως λάνσαραν την ιδέα των απογευματινών parties και το concept πέτυχε τόσο πολύ που μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής άρχισν να προτιμούν να φιλοξενούνται στο ημερήσιο αυτό slot και να περιορίζουν τις μεταμεσονύκτιες εμφανίσεις τους. Από το 2020 και μετά, η πανδημία και το lockdown πρότειναν άλλη μία εναλλακτική, το να παρτάρεις (μόνος ή με... τους εμβολιασμένους φίλους σου) από το σαλόνι σου (συντονισμένος σε κάποιο dj set-livestream), με την κοινωνική απομόνωση να ξυπνά και να εντείνει το συναίσθημα της ανάγκης  για χορευτική εκτόνωση  και στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Μόλις πέρσι, η γνωστή dj και παραγωγός Annie Mac καθιέρωσε μια σειρά parties για «Σταχτοπούτες», με ώρα λήξης αυστηρά τα μεσάνυχτα, έχοντας στο μυαλό της όσους έχουν πατήσει ενδεχομένως τα 40 και εξακολουθούν να λατρεύουν την dance μουσική, αλλά δεν θέλουν να στερούνται και τον ύπνο τους. Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα, που είχε διενεργηθεί στη Μ.Βρετανία (και μάλιστα πριν την πανδημία) πάνω από 3,7 εκατομμύρια Βρετανοί άνω των 45 ετών πηγαίνουν σε rave parties τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

sama-abdulhadi--cabaret-nocturne--kawrs-37

Φυσικά όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στο Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, την Νέα Υόρκη, ή τo Cape Town και το Σίδνει. Αυτή άλλωστε η πραγματικότητα στις πόλεις του εξωτερικού ήταν και το ίδιο το ερέθισμα που οδήγησε την ομάδα του Plisskën στην ιδέα των κυριακάτικων απογευματινών EDEN parties που τα τελευταία δύο χρόνια που πραγματοποιούνται, έχουν φιλοξενήσει ονόματα όπως την Sama, τoν Paul Woolford, τον Todd Terje, τον Max Cooper, τους Ka:ast, τους Red Axes και τον John Talabot, ενώ αυτή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου κάνουν πρεμιέρα για την νέα τους σεζόν, με την superstar της house Blessed Madonna και άλλες δύο γυναίκες DJs, την Marie Montexier και την Polyxene. Για να ενθαρρύνει μάλιστα την άφιξη στο event από νωρίς το απόγευμα, το Plisskën διαθέτει εισιτήρια τριών βαθμίδων, με τα πιο οικονομικά να αντιστοιχούν σε εκείνους που σκοπεύουν να βρίσκονται στον συναυλιακό χώρο πριν τις 6μμ.

afroditi-zaganna-zp_0950-copy

Φυσικά θα είμαστε εκεί και, με την ευκαιρία, δηλώνουμε πολύ έτοιμοι να στηρίξουμε για άλλη μία σεζόν τον θεσμό, γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο να ξορκίζουμε τις Δευτέρες από το να αφηνόμαστε στα μαγικά δάχτυλα των dj καλεσμένων του EDEN, για ένα διαφορετικό «μασάζ» που μόνο η ηλεκτρονική μουσική και η χορευτική σωματικότητα μπορεί να προσφέρει.

Και στην τελική, στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε το αφήγημα: Eat, rave, sleep, start your week.

sundays-01-by-giorgos-kostianis

Τα EDEN parties επιστρέφουν αυτή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου με Blessed Madonna, Marie Montexier και Polyxene. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured