Τι καλοκαίρι και αυτό. Η κάποτε γλυκιά αναμονή για την απόδραση σε έναν τόπο ανεμελιάς έχει πλέον δώσει τη θέση της σε μία υπαρξιακή αγωνία για τα μύρια όσα βλέπουμε ανήμποροι να συμβαίνουν τριγύρω μας, καταστρέφοντας κάθε φορά από λίγο τον πλανήτη, το συλλογικό βίωμα και την αξιοπρεπή ζωή. Υπάρχει χώρος και όρεξη μέσα σε αυτό τον «νέο, θαυμαστό κόσμο» για πραγματική απόσυρση εις τα ενδότερα, ψυχικά μας δώματα; Προφανώς το ερώτημα είναι σχετικό, γιατί η ειδική συνθήκη του καθενός μας ειδικά το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετική. Αλλά όσοι έχουμε το προνόμιο να αποτραβηχτούμε με ένα βιβλίο, ένα δίσκο, μία σειρά και μία ταινία παραμάσχαλα, ας επανέλθουμε σοφότεροι, ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μας. Γιατί, νομίζω, πως κάθε, νέο καλοκαίρι από εδώ και πέρα θα απαιτεί όλο και πιο δυνατά στομάχια.

 

Για τις διακοπές μου, θα χρειαστώ μουσική που να ισορροπεί ανάμεσα σε μία αίσθηση εσωτερικευμένης ευφορίας και εξωτερικευμένου αναστοχασμού, να με συνδέει με τον κόσμο που ζω αλλά με τους δικούς μου όρους, να είναι soulful χωρίς όμως να μου δίνει πατητή κατευθείαν εις το βυθό της θάλασσας. Αν κάποιοι ήλπιζαν οτι θα μπορούσαν να βρουν στο νέο άλμπουμ των Disclosure κάτι από τα παραπάνω και δικαιολογημένα απογοητεύτηκαν, τότε σπρώχνω προς τη μεριά τους το Swells του Βρετανού παραγωγού K-Lone. Είναι ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ που δεν διαθέτει κάποιο banger - μην ξεγελιέστε από τη συμμετοχή της Eliza Rose -, αλλά ούτε λοξοδρομεί φανερά προς πιο πειραματικά μονοπάτια, ωστόσο καταφέρνει να ακούγεται ετερόκλητο, πολυσχιδές και κυρίως φοβερά διασκεδαστικό. Σε όσες ακροάσεις του έχω δώσει μέχρι τώρα δεν με έχει απογοητεύσει και ανυπομονώ να εξαντλήσω τη δυναμική του σε κάποια κλισέ, καλοκαιρινή στιγμή.

 

Η “Εμμονή” της A.S Byatt από τις εκδόσεις Πόλις είναι το πολυσέλιδο βιβλίο που θα επιλέξω και ευελπιστώ να ολοκληρώσω αυτό το καλοκαίρι. Στην Αγγλία του 1980, ο νεαρός ερευνητής Ρόλαντ Μίτσελ έχει αφιερώσει την ακαδημαϊκή του ζωή στην μανιώδη μελέτη του έργου του φανταστικού, βικτοριανού ποιητή Ράντολφ Χένρι Ας. Και εκεί που όλα μοιάζουν να έχουν φτάσει σε ένα τέλμα, ανακαλύπτει κάποιες ερωτικές επιστολές που θα αναδείξουν νέες πτυχές του ποιητή. Μαζί με την φεμινίστρια, πρωτοπόρο των γυναικείων σπουδών, Μώντ Μπέιλι, θα κληθούν να λύσουν το μυστήριο της αλληλογραφίας του με μία πρωτοφεμινίστρια της εποχής και οι περιπέτειες τους θα τους οδηγήσουν σε μαγικούς τόπους που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και κάπου εκεί γεννιέται η μεγάλη λογοτεχνία και τα αναπάντητα μυστήρια της ζωής. Ένα meta, ρομαντικό μυθιστόρημα που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του είδους, αποδομένα σε υψηλού επιπέδου συγγραφική τέχνη.

e

Οθόνες και καλοκαίρι; Από εμένα είναι όχι. Αλλά προτού την κάνω με ελαφρά, θα φροντίσω να ολοκληρώσω τον δεύτερο κύκλο του “The Bear” που προβάλλεται στο Disney+. Ένα οικογενειακό, γαστρονομικό saga γεμάτο πολύ αληθινούς χαρακτήρες, στιγμές γαστριμαργικής αγωνίας και αστικής ποίησης.

 

Παράλληλα, θα κάνω μία γύρα από τα bookmarked των διάφορων πλατφορμών για την εύρεση ταινιών που θέλω να βγάλω από τις λίστες μου, κυριολεκτικά. Μία από αυτές είναι το “Flux Gourmet” που προβάλλεται στο Cinobo, η τελευταία ταινία του μαέστρου του vintage, σατυρικού τρόμου, Peter Strickland, στο οποίο πρωταγωνιστή ο “δικός” μας Μάκης Παπαδημητρίου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured