Ακόμα και ο ίδιος ο manager της «ξυπόλυτης ντίβας» από το Cape Verde το παραδέχεται: “Της Cesaria δεν την αρέσει το album. Δεν είναι fan της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά καταλαβαίνει ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει νέους ακροατές.» Μάλιστα. Μία κυνική εμπορική κίνηση λοιπόν; Κάτι τέτοιο…

Το “Club Sodade” αποτελείται από 12 remixes τραγουδιών της Cesaria Evora, επιλεγμένα κυρίως από το κλασσικό “Miss Perfumado” του 1992, το album που κυριολεκτικά έβαλε στο παγκόσμιο μουσικό χάρτη την κύρια αντιπρόσωπο του morna. Βασική αρχή σε τέτοιες προσπάθειες των managers και των δισκογραφικών εταιριών είναι πάντα να παρατηρούμε το αποτέλεσμα καχύποπτα αλλά και να αναγνωρίζουμε και να επικροτούμε τα θετικά.

Το “Club Sodade” είναι από τις περιπτώσεις που κρίνονται αξιοπρεπέστατες γι'αυτό που είναι και τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε και πλασαρίστηκε στην αγορά. Και αυτό διότι όλοι οι καλλιτέχνες/djs που ανέλαβαν χρέη αναμορφωτών της μουσικής της Evora σεβάστηκαν και την φωνή και το συναίσθημά της. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι όλοι, από τον Carl Craig μέχρι τον Senor Coconut κινήθηκαν με την φωνή της Evora και τα originals ως οδηγούς, σε σημείο τέτοιο που να είναι αυτά τα originals που τελικά κυριαρχούν.

Χωρίς να υπάρχει ανάμεσα στα 12 αυτά remixes κάτι το οποίο να ξεχωρίζει και να εκπλήσσει ευχάριστα, το μεγαλύτερο μέρος του cd κυλάει σχεδόν ομαλά σε σημείο που κάποιος κακόβουλος να έλεγε και αδιάφορα. Όμως είναι αυτό το άγγιγμα των 4 Hero στο “Miss Perfumado” που θα λύσει τα χέρια πολλών chill out sessions djs, καθώς και η χορευτική εκδοχή του πασίγνωστου “Sodade” από τους DJ Rork και Demon Richie των αντίστοιχων σε χαλαρά mainstream clubs, όπως και το πραγματικά πολύ καλό remix του Francois K στο “Sangue De Beirona”.

Αν θα επιτευχθεί ο στόχος του κυρίου manager της Cesaria Evora; Ναι πράγματι, η συλλογή είναι ικανή να μυήσει νέους ακροατές στη θλιμμένη φωνή της Cesaria Evora. Όμως αμφιβάλλω αν το κοινό αυτό, στο οποίο και απευθύνεται το “Club Sodade,” θα κάνει τον κόπο να ψάξει τις original ηχογραφήσεις…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured