One good thing about music
When it hits you feel no pain


Ακόμα ένα live για λογαριασμό του βασιλιά της reggae; Θυμόμαστε ήδη δύο, το "Live" και το "Babylon By Bus", ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλα στο μέλλον, αφού μία ομάδα ανθρώπων εδώ και αρκετό καιρό έχει αναλάβει να καθαρίσει και να μιξάρει ένα μεγάλο μέρος από το χάος των live tapes του Marley από τα 1970s.

Ποια λοιπόν είναι διαφορά του του παρόντος live από εκείνα που έχουμε ακούσει και που -τουλάχιστον ως επιλογές και ζωντανές αποδόσεις- μας άφησαν ικανοποιημένους; Τη διαφορά κάνει ...η θερμότητα. Και δεν εννοούμε βέβαια ότι πραγματοποιήθηκε σε κανένα φούρνο, απλά δεν πρόκειται για εμφάνιση σε κάποιο στάδιο, μα για μια εμφάνιση του Bob Marley και των Wailers στο θρυλικό Roxy του Hollywood (1976), σε ένα μικρό χώρο δηλαδή, όπου τα reggae vibes είναι όπως πρέπει: Ζεστά, πιο ανθρώπινα, με το κοινό να ακούγεται σαν μια παρέα με την μπάντα και τον φρόντμαν στην καλύτερη φωνητική φόρμα που τον έχουμε ακούσει ποτέ. Τραγούδια αγάπης, ειρήνης και διεκδίκησης στα οποία ακούγονται οι ξεχωριστές φωνές (έκπληξης, θαυμασμού) του κόσμου. Και είναι πιο εύκολο να μεταφερθείς εκεί, αφού το cd αυτό σε βάζει κάπου στη μέση των δυο μερών, στην ουσία δηλαδή ...πρώτη σειρά ενός club!

Να σημειώσουμε ότι τo live στο Roxy έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της περιοδείας της μπάντας για το Rastaman Vibration, κι έτσι έχουμε ένα best of εκείνης της εποχής, με τα "Trenchtown Rock", "Burnin' & Lootin'", "Them Belly Full (But We Hungry)", "Rebel Music (3 O'Clock Roadblock)", "I Shot The Sheriff" και "Lively Up Yourself", συν το "No Woman No Cry" που είχε κυκλοφορήσει πιο πριν, αλλά και τα "Roots Rock Reggae", "Rat Race" και "Want More" από το Rastaman Vibration. Όλα τα λεφτά, όμως, στο πρώτο δισκάκι είναι η οκτάλεπτη εκτέλεση του "Rat Race" που δείχνει το μεγαλείο όχι μόνο του Marley, αλλά και της μπάντας που συνόδευε με την ίδια τελειομανία του αρχηγού.

Εκεί όμως που πραγματικά αξίζει να επενδύσετε τον (full καλοκαιρινό) χρόνο σας είναι στο δεύτερο -bonus- cd, που περιλαμβάνει τα encore της εμφάνισης: Το "Positive Vibration", αλλά κι ένα απίθανο 24λεπτο medley των classics "Get Up Stand Up" και "No More Trouble" με το "War" από το Rastaman Vibration. Πλήρες εκτελέσεις του κάθε κομματιού περιέχονται στην αρχή του medley, ενώ στο δεύτερο μισό αποδομούνται και οι τρεις, με διαφορετικούς στίχους και μουσικές εκτροχιάσεις, με αστείρευτο κέφι και το κοινό να συμμετέχει ενεργά.

Αν έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ των τριων live κυκλοφοριών, το "Live at the Roxy" θα ήταν ο νικητής. Ο αδιάψευστος μάρτυρας της μαγνητικής προσωπικότητας, των μουσικών χαρισμάτων και του επικοινωνιακού ταλέντου του Marley, ειδικά σε μικρότερα ακροατήρια. Συν τοις άλλοις, η ποιότητα, στην μορφή που μας παραδίδεται εδώ, είναι άψογη, οπότε αν δεν έχετε κάποια από τα άλλα, μην το σκέφτεστε καν...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured