Η μόδα του να προέρχεσαι από τη Νέα Υόρκη δεν είχε πάψει ποτέ να υφίσταται, χωρίς αμφιβολία πάντως τα τελευταία 2-3 χρόνια βρίσκεται δυσθεώρητα στα επάνω της (τόσο πολύ μάλιστα, που κάποιο εγχώριο έντυπο πρόσφατα βάφτισε Νεοϋορκέζους τους Δανούς Raveonettes!). Τα ντόπια γκρουπ ανταποκρίνονται δεόντως στις προσδοκίες και συμπληρώνουν ανάλογα την εικόνα και τον ήχο τους στις απαιτήσεις της εποχής.

Βλέποντας ως εκ τούτου το εξώφυλλο του δίσκου, και ακούγοντας ασφαλώς και τον ήχο των Star Spangles, δεν μπορείς παρά να νιώσεις κύματα καχυποψίας να σε πνίγουν, σχετικά με το κατά πόσο αυθεντικοί ή προκατασκευασμένοι είναι σαν καλλιτέχνες. Στο εσώφυλλο ποζάρουν σαν μια ευφυή διασταύρωση των Strokes με τους New York Dolls, ενώ και το "I Live For Speed" που ανοίγει το άλμπουμ είναι μια μελετημένη σύμμεικτη μάζα από αναγνωρισμένες και καταξιωμένες επιρροές, που μας προσεγγίζουν με την ορμή και την απειλητική διάθεση ενός διαβολικά καυτού και ταυτόχρονα παράδοξα ώριμου νεανικού κιθαριστικού ριφ.

Όσο όμως κι αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις αληθινές προθέσεις τους, είναι βέβαιο ότι αυτό που κάνουν το κάνουν τέλεια, κι όσο κι αν είναι επανεξέταση παλιών βασικών ροκ εν ρολ κανόνων, γίνεται με αφοπλιστική τιμιότητα και απαρέγκλιτη (ή αν θέλετε πείτε την εκνευριστική) πιστότητα. Το "Which Of The Two Of Us Is Gonna Burn This House Down?" για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη στολίδι απ' τη χρυσή περίοδο των mid -'70s που έζησε η Νέα Υόρκη, το νέο αριστουργηματικό επτάιντσο των Heartbreakers ή των Ramones σε μελωδικό σοκ.

Αν πάντως υπάρχει τελικά κάτι που να μας πείθει για το αγαθό των προθέσεών τους, αυτό είναι το πόσα πολλά πράγματα από εδώ μέσα παραπέμπουν στο αυθεντικό παρελθόν: οι δύο διασκευές του δίσκου είναι από μια σύνθεση του Johnny Thunders και του Wayne Kramer (παρμένη από ένα bootleg των Gang War, απ' ότι μαθαίνουμε) και μια των περίφημων Αυστραλών Hoodoo Gurus, τις φωτογραφίες έχει τραβήξει ο "επίσημος" φωτογράφος της πανκ και νεοκυματικής σκηνής της Νέας Υόρκης Leee Black Childers, ενώ το εξώφυλλο έχει επιμεληθεί το LAMF Design (το πιάσατε το υπονοούμενο;!).

Μετά από όλα αυτά και συνυπολογίζοντας την αξία και την αυθεντικότητα της ιδέας του ύφους των τραγουδιών, δεν μας μένει παρά να σας προτείνουμε τους Star Spangles ανεπιφύλακτα!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured