Σκεφτείτε ένα group που κυκλοφορεί τρίλεπτα μελαγχολικά ποπ κομμάτια, σε εντελώς 80s στυλ, με μοτίβο μπάσο- κιθάρα-drums συν παλαιομοδίτικα electro στοιχεία και έναν τραγουδιστή με βαριά, αινιγματική φωνή. Πως είπατε; Magnetic Fields; Πολύ κοντά πέσατε γιατί οι Vitesse σχεδόν ταυτίζονται με το στυλ των προαναφερθέντων και ακόμα και αν δεν μπορούν να πλησιάσουν την μουσική διάνοια που ακούει στο όνομα Stephin Merritt, καταφέρνουν να κυκλοφορούν συμπαθέστατους δίσκους σαν το You Win Again Gravity!.

Μια από της αγαπημένες εταιρίες των «κυνηγών μουσικών διαμαντιών» είναι η Ισπανική Acuarela που στην προκειμένη περίπτωση φρόντισε να φέρει πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κοινό τους δυο αμερικάνους μουσικούς (Hewson Chen και Joshua Klein) που έχουν σχηματίσει τους Vitesse και βρίσκονται με το You Win Again Gravity αισίως στην τέταρτη κυκλοφορία τους (αν συνυπολογίσουμε και το What Can Not Be, But Is... που στην ουσία είναι συλλογή με ακυκλοφόρητα και διασκευές). Τόπος αρχικής συνάντησης τους ήταν το πανεπιστήμιο του Σικάγο, πίσω στο 1997, όταν αποφάσισαν να μοιραστούν την κοινή τους αγάπη για μια μουσική που θα ταίριαζε περισσότερο στην άλλη όχθη του ατλαντικού, στην μουντή και βροχερή Μεγ. Βρετανία. Με άλλα λόγια το You Win Again Gravity θα ταίριαζε γάντι στις κυκλοφορίες της Factory και γενικότερα η παρουσία τους κάτω από τον βροχερό ουρανό του Manchester.

To You Win Again Gravity είναι γεμάτο από απλές μελωδίες με synths και κιθάρες που σε κάθε κομμάτι δεν ξεπερνούν τα δύο ή τρία ακόρντα. Τα drums κρατάνε ένα midtempo στυλ το οποίο μένει σταθερό συχνά ακόμα και όταν αλλάζει το κομμάτι. Έτσι και αλλιώς τα τραγούδια σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 3-4 λεπτά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται 16 ολόκληρα κομμάτια στα περιεχόμενα του cd. Λογικό είναι μετά σε κάποιο σημείο η ακρόαση να γίνεται ελαφρώς μονότονη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αναζήτηση αυτή των Vitesse για το ‘τέλειο ποπ τραγούδι’ έχει ως κατάληξη αρκετές γλυκές μελωδικές στιγμές, ικανές να γεμίσουν το soundtrack μιας βροχερής μέρας. Το ‘τέλειο ποπ τραγούδι’ τελικά μπορεί να μην ήρθε, αλλά στις 16 προσπάθειες του You Win Again Gravity οι Vitesse δίνουν μια γενικά καλή εντύπωση, αφήνοντας μάλιστα για το τέλος μια αεράτη και ξέγνοιαστη διασκευή στο Green Eyes των Husker Du.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured