Κάποια στιγμή, σε μία περιήγησή μου σε ορισμένα αμερικάνικα web sites αφιερωμένα στην σύγχρονη έκφραση του hip hop, διάβασα έναν χαρακτηρισμό για την Definitive Jux, που ίσως να μην άρεσε ιδιαίτερα στον ιδιοκτήτη και πρωτοπαλίκαρο της εταιρίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον συγγραφέα του άρθρου, η ανεξάρτητη εταιρία που ηγείται ξεκάθαρα αυτή την στιγμή στον τομέα της πρωτοπορίας και η μοναδική που πρόβαλε μία νέα διαφορετική πρόταση για τον μαύρο ήχο, με τις κυκλοφορίες των Company Flow, El-P, Aesop Rock, Cannibal Ox και RJD2 μεταξύ άλλων, έχει φτάσει να θεωρείτε ως μία “Nerd Rap” εταιρία.

Ίσως και να το διάβασε αυτό ο El-P, και ίσως ο ντεμπούτο των S.A. Smash ήρθε πληρωμένη απάντηση στο προαναφερθέντα χαρακτηρισμό. Οι δύο MC’s που αποτελούν τους S.A. Smash, o γνωστός από τις παλαιότερες solo δουλειές του ή με τους Mhz, Camu Tao, και ο σχετικά πρωτοεμφανιζόμενος Metro, παρουσιάζουν ένα πρόσωπο που ξεφεύγει αρκετά από τον ακραίο πειραματισμό και την leftfield αισθητική των υπολοίπων κυκλοφοριών της εταιρίας.

Αρκετά απλά street για να το εκτιμήσει ο fan του 50Cent και του Eminem, και κωμικό σε σημεία, στο μονοπάτι των Outkast και του Ο.D.B, το μεγαλύτερο μέρος του “Smashy Trashy” κυλάει σε γνώριμα μοτίβα, ευχάριστα πάντα, αλλά με την αδυναμία να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή καθ’όλη την διάρκειά του. Με κιθαριστικά samples που να θυμίζουν τις εποχές των Run DMC, και κλισέ ατάκες με εύκολη θεματολογία, κυρίως και μόνο το sex, οι S.A. Smash αρέσουν αλλά σε καμμία περίπτωση δεν εντυπωσιάζουν.

Παρ’όλα αυτά, εξαιρέσεις στον κανόνα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Definitive Jux συνεχίζει να μας ενθουσιάζει, αποτελούν πρώτα η στιγμή που ο ίδιος ο El-P βάζει το χεράκι του στην παράγωγή στο διαμάντι, “Illy”, καθώς και η στιγμή που ο Vast Aire των Cannibal Ox ταιριάζει το βαθύ ιδιότυπο rapping του, στις φωνές των Camu Tao και του Metro στο “Slide On ‘Em”, χωρίς να αγνοούμε και την συνεργασία των δύο με τον παραγωγό Przm, στο “I Know What You’re Thinking”, μία ακόμα για τον Camu Tao ύστερα από το classic πλέον “Hold The Floor” του 2001.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured