Είναι πασίγνωστο το γεγονός ότι ο παραγωγός ενός δίσκου είναι μια τόσο σημαντική δύναμη πίσω απ' τη δημιουργία του, ώστε να θεωρείται κι εκείνος κάτι σαν ένα άτυπο μέρος του καλλιτέχνη ή του συγκροτήματος που τον ηχογραφεί, μιας και η προσωπικότητά του αποτυπώνεται άμεσα στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Daniel Lanois αποτελεί έναν απ' τους σπουδαιότερους παραγωγούς, έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο παρασκήνιο της δημιουργίας πολλών σύγχρονων μουσικών αριστουργημάτων από ονόματα σαν τους U2, Neville Brothers, Bob Dylan (τον οποίο κυριολεκτικά νεκρανάστησε με τη δουλειά του στο "Time Out Of Mind") και Peter Gabriel, για να αναφέρουμε λίγους μόνο.

Για την προσωπική του καριέρα, ο Lanois έχει διαλέξει να "χτυπάει" μονάχα όταν είναι απαραίτητο, γι' αυτό και τούτο το νέο του άλμπουμ έρχεται μια ακριβώς δεκαετία μετά το προηγούμενό του "For The Beauty Of Wynona" (το ντεμπούτο του Lanois τοποθετείται στο 1989 και είχε τον τίτλο "Acadie", πρόκειται Δε για τον δίσκο που περιείχε το αριστουργηματικό κομμάτι "The Maker" που διασκεύασε αργότερα και ο Willie Nelson, πάλι κάτω απ' την καθοδήγηση του συνθέτη του). Όλο αυτό το διάστημα, ο Lanois συνέλεξε ιδέες και εμπειρίες, που πάντρεψε με μερικές εξαίσιες μελωδίες και όλα αυτά είναι που συναντούμε στο "Shine".

O δίσκος δεν ηχογραφήθηκε αποκλειστικά στο δικό του Kingsway Studio στη Νέα Ορλεάνη, αλλά σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πολυμορφία στο υλικό του δίσκου, αντίθετα κυλάει σαν ένα μαγευτικό ποτάμι κι εσύ αισθάνεσαι σαν να είσαι σε μια βάρκα που πλέει γαλήνια πλάι στις σαγηνευτικές του όχθες.

Τα κομμάτια με φωνητικά φέρουν έντονη την οσμή της Αμερικανικής μουσικής παράδοσης, ενώ εμβόλιμα υπάρχουν ονειρικά ambient πειράματα που φέρνουν στον νου τον Καναδό κιθαρίστα Michael Brook (με τον οποίο έχει ασφαλώς συνεργαστεί ο Lanois, ο οποίος σημειωτέον έχει μεγαλώσει σ' αυτή τη χώρα).

Αρκετές φορές θα θυμηθείτε τις μουσικές των ονομάτων που έχει επιμεληθεί την παραγωγή, το "Fire" για παράδειγμα είναι ένα ταπεινότερο "One", ούτως ή άλλως όμως ο Bono δεν είναι μονάχα πνεύματι παρών μα και σώματι, αφού τραγουδάει στο "Falling At Your Feet" που έγραψε μαζί με τον Lanois. Καλεσμένη ακόμη είναι η Emmylou Harris, που με την απίστευτη φωνή της σημαδεύει το εναρκτήριο "I Love You".

Από εκεί είναι που ξεκινάει το ταξίδι του μυαλού προς αχαρτογράφητες περιοχές, και τελειώνει στο "JJ Leaves LA", μια προσωπική στιγμή του καλλιτέχνη παιγμένη με pedal steel κιθάρα, ένα εξ ορισμού ταξιδιάρικο μουσικό όργανο. Δεν είναι όμως εκεί το τέλος της διαδρομής, ευτυχώς υπάρχει πάντα το κουμπί της επανάληψης.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured