Η επίσημη δήλωση των V/Vm για αυτή την κυκλοφορία, σε ελεύθερη μετάφραση είναι η εξής: “Μετά την αποτυχία του Richard να σκοράρει ακόμα και σε άδειο τέρμα, με το DruNQs άλμπουμ, αισθανθήκαμε την ανάγκη να συνεχίσουμε την καμπάνια για βοήθεια. Η καμπάνια μας πάντα είχε την ‘χρηματική΄ διάσταση σε πολλά από τα κομμάτια και τι ειρωνικό είναι να βλέπουμε τώρα τον ‘μεγάλο’ να κυκλοφορεί τα εικοσιέξη remix του για μετρητά (26 mixes for cash) . Πρέπει λοιπόν τώρα όλοι να ενωθούμε και να συνεχίσουμε να βοηθούμε τον aphex twin στις δύσκολες αυτές στιγμές.”

Ρίχνοντας μια ματιά στο εξώφυλλο αλλά και στους παραφρασμένους τίτλους τραγουδιών του Aphex (‘polygon trapezoids windows’, ‘WINDuckyQuaCKer’) φαίνεται πως η ειρωνεία δεν έχει τελειωμό. Η ιστορία μάλιστα έχει και παρελθόν αφού οι V/Vm έχουν ήδη τρεις ‘HelpAphexTwin’ κυκλοφορίες σε μορφή cds και 12’’ (εδώ κολλάει το απίστευτο σχόλιο “It became clearer and clearer, the more help we gave ricky the more he needed”) τα οποία και συνυπάρχουν εδώ μαζί με νέα tracks (ή remixes, πείτε το όπως θέλετε).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι volume versus mass ή V/Vm είναι ένα ντουέτο που ξεκίνησε μια οχταετία πριν, από το ΄χαρούμενο’ εκείνη την εποχή Manchester. Δεν ήθελαν και πολύ να βρουν την αφορμή για να αναπτύξουν το άναρχο acid στυλ τους, παίζοντας με κομμάτια άλλων, χωρίς να νοιάζονται και πολύ για πνευματικά δικαιώματα ή ακόμα αν θα δεχτεί το συχνά προσβλητικό τους χιούμορ ο καλλιτέχνης. Έτσι και αλλιώς οι δίσκοι τυπώνονταν σε 100-200 κομμάτια και κυκλοφορούσαν σαν ανέκδοτο στους εκεί μουσικούς κύκλους που σιγά σιγά έπαιρνε cult διαστάσεις.

Έτσι έπεσε στα χέρια τους και ο Aphex, ο οποίος λόγο της επίσης άναρχης φύσης της μουσικής του, προσφέρεται για remix και λοιπές επεξεργασίες. Τώρα το κατά πόσο φιλοχρήματος είναι για να τον κατηγορούν οι V/Vm είναι άλλο θέμα ... αν και έτσι και αλλιώς το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι θα εύρισκαν να καυτηριάσουν.

Κρίνοντας τώρα αυστηρά την μουσική πλευρά το HelpAphexTwin τα πράγματα περιπλέκουν. Αυτό γιατί στα 72 λεπτά του cd συναντάμε τα πάντα. Από πιεσμένες σε hardcore άκρα mixes, με το θόρυβο να επικρατεί, μέχρι καθαρά acid κομμάτια. Γενικά η μουσική σου δίνει την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Aphex ρεμιξάρει τον εαυτόν του, αφού πρώτα καταναλώσει μια δέουσα ποσότητα ναρκωτικών. Κάπου ενδιάμεσα του ηλεκτρονικού χάους έχουμε και τα χιουμοριστικά διαλείμματα με τους V/Vm να μπλέκουν samples από κομμάτια όπως το It’s a richJAMs (richmans) world, money for nothing, ή το απίστευτο if i were a rickyham (richman).

Με λίγα λόγια παίρνοντας το είτε στα αστεία είτε στα σοβαρά, το HelpAphexTwin έχει την αξία του και παρόλη την υπερβολή (τόσο στο humour όσο και στη μουσική) θα απασχολήσει τόσο τους οπαδούς του aphex, όσο εκείνους που αρέσκονται στο να ακούν περίεργα και κατ’ επέκταση παράνομα (ή τέλος πάντων όχι και τόσο νόμιμα) πράγματα. Εμπρός λοιπόν να βοηθήσουμε τον φίλο ricky!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured