Μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο ντύνεται το συγκρότημα και στήνεται για να φωτογραφηθεί στο εξώφυλλο του δίσκου του, είναι ικανή για να δώσει λάθος εντυπώσεις για τον ήχο που φανταζόμαστε ότι περιέχει ετούτο το παρθενικό τους άλμπουμ. Όχι, δεν παίζουν σαν τους Black Rebel Motorcycle Club με μεγαλύτερη ποπ ευαισθησία, ούτε και πρόκειται για μια αναβιωτική μπάντα που πιστεύει ότι η καλύτερη ποπ παιζόταν στη δεκαετία του '70. Οι Boggs πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω, πιο συγκεκριμένα στα βάθη της γέννησης του ήχου που διαμόρφωσε τις πρώιμες προσπάθειες αυτού που ονομάζουμε ροκ, τότε που οι μαύροι μουσικοί τραγουδούσαν τα πάθη και τους καημούς τους με τη συνοδεία μονάχα μιας ταλαιπωρημένης απ' τις μετακινήσεις ακουστικής κιθάρας.

Και είναι πραγματικό θαύμα το πώς ο Jason Friedman και η παρέα του καταφέρνουν και αναπαράγουν τόσο πιστά το κλίμα και το ηχητικό ύφος της Αμερικάνικης folk και των blues, είτε αυτά προέρχονται από το Δέλτα του Μισσισσιππή είτε από τα Απαλλάχια Όρη, σε τέτοιο μάλιστα σημείο ώστε υπάρχουν φορές που αναρωτιέσαι εάν πρόκειται για πρόσφατα ανευρεθείσες ηχογραφήσεις του Ledbelly ή του Blind Lemon Jefferson! Δεν είναι μόνο το ύφος των συνθέσεων που ακολουθείται πιστά, είναι και ο τρόπος που ακούγονται μέσα απ' το σύγχρονο, ασημένιο cd, λες και φτάνουν στα ηχεία μας έχοντας σαν μέσο αναπαραγωγής έναν φωνόγραφο που γυρίζει στις 78 στροφές! Κι όλα αυτά από μια μπάντα που μας έρχεται από τη Νέα Υόρκη!

Εννοείται ότι το άλμπουμ απευθύνεται σε πολύ περιορισμένα γούστα, ανθρώπους που δεν ξινίζουν το πρόσωπό τους ακούγοντας σε γενναίες ποσότητες μαντολίνα, βιολιά, αυτοσχέδια κρουστά, σφυρίχτρες και μπάντζο. Είναι ένας δίσκος που κουβαλάει μέσα του το άρωμα και τις εικόνες δεκαετιών απ' τις αρχές του περασμένου αιώνα, με εξαιρετικές επιδόσεις στον στιχουργικό τομέα (η θεματολογία γνωστή: θάνατος, καταραμένες αγάπες, ζωή που παίρνει τον κατήφορο…) και ανυπολόγιστη αγάπη για την παράδοση.

Οι Boggs βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους θιασώτες της americana, παρατηρήστε τους υπόλοιπους να βουτούν στα αρχεία του Alan Lomax για να τους προλάβουν. Αν έχουν ασφαλώς τις ικανότητες…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured