Ο Joe Jackson αποτελεί ένα από τα παιδιά της post punk / new wave κίνησης του τέλους των 70s, με ένα εξαιρετικό ντεμπούτο ("Look Sharp!") και με αξιόλογες δουλειές στη δεκαετία του 80, μέχρι και το "Βlaze of Glory" του 1989. Μια φιγούρα σίγουρα ξεχωριστή, που όμως δεν κατόρθωσε να κάνει αισθητό το στίγμα της στην εύρυτερη, παγκόσμια μουσική κοινότητα (έστω, το έκανε αποσπασματικά), αποτελώντας σιγά σιγά ένα σημείο αναφοράς για μια χούφτα φανς που ακολουθούν τα διαφορετικά φλερτ της, με την ποπ, το new wave, το σουίνγκ, τη τζαζ, ακόμη και την συμφωνική μουσική.

Ουσιαστικά βέβαια αυτό που ξέρει καλά να κάνει ο Joe Jackson είναι να κατασκευάζει καλές μελωδίες, στα πλαίσια της pop, όπως την εννοούσαν είτε οι post-punks, είτε οι εραστές της καθαρόαιμης, σοφιστικέ πλευράς της και την παρέλαβε ένα μεγάλο κομμάτι των καλλιτεχνών των 80s, κι αυτό ακριβώς πράττει και στην επιστροφή - επανένωση της αυθεντικής μπάντας του, Joe Jackson Band (Gary Sanford στην κιθάρα, Graham Maby στο μπάσο και Dave Houghton στα drums), με την οποία ηχογράφησε το Look Sharp! που αναφέραμε και άλλα LPs. Γι' αυτό λοιπόν και παίρνει το όνομα Volume 4, ηχητικά ερχόμενη μετά και τα I’m A Man και Beat Crazy που ακολούθησαν το ντεμπούτο.

Πράγματι, με το εναρκτήριο "Take It Like A Man" μεταφερόμαστε στις μέρες των "Different For Girls" και "Is She Really Going Out With Him?". Η συνέχεια βέβαια δεν είναι ούτε εξαιρετική, ούτε απογοητευτική. Το κλίμα μπορεί να είναι γνώριμο, προσπαθώντας να εμπνεύσει κάτι πιο 90s έστω, χωρίς όμως να το επιτυγχάνει στην ουσία του: Like it's 1979, όπως θα λέγανε και οι αγγλόφωνοι φίλοι μας, χωρίς όμως την προσπάθεια για επαναφορά της πρωτόλειας δύναμης των πρώτων τους ηχογραφημάτων (και καλά κάνουν). Οι συνθέσεις είναι πιο ώριμες, πιο σοφιστικέ αν θέλετε, πιο χαλαρές, αλλά όχι εξαιρετικά δυνατές για να σε συνεπάρουν, ακόμα κι όταν καταφεύγουν σε σίγουρα κόλπα, όπως το ξεσηκωτικό ska ("Thugs Are Us") ή μπαίνουν στο πεδίο των XTC ("Fairy Dust").

Εντούτοις, το "Volume 4" βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά αισθητικά και καλλιτεχνικά εν γένει από πολλά reunion projects.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured