Κάποιος παρομοίασε τη μουσική των Pulseprogramming με τους ψιθύρους που ανταλλάσσουν οι εραστές στο κρεβάτι λίγο πριν αρχίσουν να ονειρεύονται. Ο ρομαντικός αυτός παραλληλισμός περιγράφει χαρακτηριστικά την ονειρική και γαλήνια ατμόσφαιρα της ποπ των Pulseprogramming, με την λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες του ηλεκτρονικού με τον αναλογικό ήχο. Στο Tulsa For One Second, την δεύτερη κυκλοφορία τους, προσθέτουν στους ηλεκτρονικούς 'παλμούς' τους και τα βελούδινα φωνητικά της προσκεκλημένης Lindsay Anderson των L'Altra καταλήγοντας σε μια πανέμορφη, αισθαντική και αέρινη ποπ.

Σίγουρα οι Pulseprogramming έτσι και δεν βρίσκονταν στην απέναντι όχθη του ατλαντικού θα ανήκαν στην Morr Music και στο μελωδικό, ηλεκτρονικο-ακουστικο της ρόστερ. Αν πάλι είχαν ιδρυθεί 1-2 δεκαετίες πριν, πολύ πιθανόν να ταυτίζονταν με την 4ADική σκηνή, στις πιο ατμοσφαιρικές στιγμές της. Εκεί άλλωστε παραπέμπει και ο συνδυασμός μελωδικών τραγουδιών με αιθέρια φωνητικά και εμβόλιμα ambient instrumentals.

Τυπικά δεν πρόκειται για ένα συγκρότημα αλλά για μια κολεκτίβα που αποτελείτε πέρα των μουσικών και από ποιητές, σκηνοθέτες και graphic designers. Εξού και τα περίεργα χάρτινα εξώφυλλα, ή ακόμα και το video clip με τις θολές μορφές που βρίσκεται στα extra του cd. Αυτή η αρτιστική συνεύρεση προσδίδει το χαρακτηριστικό της στίγμα σε όλη την ατμόσφαιρα του Tulsa και θυμίζει κάτι από τους πρώιμους Gus Gus ή ακόμα τους This Mortal Coil.

Είναι πλέον φανερό ότι αυτό το στυλ της ηλεκτρονικής ποπ ή της ποπ electronica βρίσκει όλο και περισσότερους εκφραστές και επεκτείνεται και πιο μακριά από τον άξονα Μόναχο - Λονδίνο – Ρέικιαβικ. Τι πιο ευχάριστο για εμάς τους ακροατές, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με συγκροτήματα όπως οι Pulseprogramming που αν δεν αποδειχθούν ένα εφήμερο project και παραμείνουν ως έχουν, σίγουρα έχουν να μας προσφέρουν πολλά στο μέλλον.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured