Παραλίες και φαράγγια στον τίτλο, windsurfers και ψυχεδελικά σχήματα στο εξώφυλλο, μακροσκελή tracks (5 μόλις κομμάτια στα 60 λεπτά του cd) ... όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι οι Black Dice σε αυτή τη κυκλοφορία τους θα τραβήξουν για μακριά, σε abstract και χαοτικές περιοχές, με ψυχεδελικές διαθέσεις και αυτοσχεδιαστικές φόρμες.

Οι ενδείξεις επαληθεύονται με το άκουσμα κιόλας του πρώτου track του Beaches & Canyons. Περίεργοι ήχοι, τριξίματα και ασυνήθιστες συχνότητες, πνίγονται σε στιγμές από λευκό θόρυβο ή άλλοτε μπερδεύονται με απόκοσμα φωνητικά και ποικίλα κρουστά. Σαν να έπαιρνες τους Pink Floyd (με τον Barret μαζί) και κατευθείαν από τα 60s να μεταπηδούσες στο παρόν, μέσα στην καρδιά της όλης post rock και electronica σκηνής.

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία στο νεουορκέζικο underground για το τετραμελές αυτό group με τον τίτλο ‘μαύρα ζάρια’. Κάτι ο μύθος που ακολουθεί τις καταιγιστικές live εμφανίσεις τους (μέχρι τραυματισμοί επί σκηνής έχουν αναφερθεί) κάτι οι περίεργες μουσικές τους καταβολές και οι ετερόκλιτες επιρροές τους, τους έχουν κάνει συγκρότημα φετίχ για τους ‘προχωρημένους΄ μουσικούς κύκλους της αντίπερα όχθης του ατλαντικού.

Πρόκειται όμως για ένα συγκρότημα πλασμένο για τα δύσκολα αυτιά των μουσικοκριτικών ή θα μπορέσει να έχει και ανταπόκριση στο ευρύτερο κοινό; Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση, μια και στην μουσική των Black Dice συχνά συναντάμε παραμορφώσεις και ηχητικές κακοποιήσεις που παραπέμπουν σε γιαπωνέζικο experimental. Από την άλλη ο concept χαρακτήρας των κυκλοφοριών τους θυμίζει παλιά ψυχεδελικά groups και από την στιγμή που συνηθίσεις τις ακρότητές τους, μια άλλη όψη της μουσικής τους εμφανίζεται μπροστά σου.

Παραμορφωμένες κιθάρες, χαοτικοί ρυθμοί, θόρυβος, ακατανόητα φωνητικά, συστατικά όλα της μουσικής των Black Dice. Το “Beaches and Canyons” του τίτλου βρίσκει την ηχητική τους υπόσταση στο περιεχόμενο του cd. Από τη μια οι κοφτεροί ήχοι, σαν τα πιο απόκρημνα φαράγγια, έτοιμοι να σε παγιδέψουν και από την άλλη η γαλήνιες στιγμές που σου θυμίζουν παραλίες, με κύματα όμως έτοιμα να φουσκώσουν και να καταστρέψουν τα πάντα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured