Οι V-Twin ειναι μια σκωτσεζικη κολλεκτιβα στα προτυπα των Chumbawamba, της οποιας ηγουνται οι δυο "Μπομπυ-Γκιλεσπι-σε-συσκευασια-ενος", τραγουδιστης Jason McPhail και drummer Michael McGaughlin, με την πολυτιμη αρωγη του κιθαριστα Stevie Jackson (απο τους Belle & Sebastian και τους αμερικανους noise-punks Royal Trux), καθως και του παραγωγου Jagz -Primal Scream / Regular Fries- Kooner. Δεν ειναι ομως μονο αυτοι οι βασικοτεροι λογοι για να ενδιαφερθειτε για τη παρθενικη δουλεια των V-Twin: Στα 10 τραγουδια του αλμπουμ τους ακουγονται σαν μια εκφυλισμενη προσμειξη μεταξυ Sun Ra, The Velvet Underground, Gorky's Zykotic Mynci, Aphex Twin, Primal Scream, Spiritualized and Royal Trux. Αλλα σε αντιθεση με τους Beta Band, δεν προσπαθουν να ακουγονται σαν ολους αυτους ταυτοχρονα, αλλα επιλεγουν τον πολυ πιο δυσβατο δρομο του να αλλαζουν τα στυλ και τις μουσικες τους επιρροες κατα την διαρκεια των κομματιων τους. Μονο μουσικοι με περισσια skills μπορουν να επιτυχουν εναν τετοιο συνδυασμο, ο οποιος οχι μονο να μην ακουγεται βαρετος και παρωχημενος, αλλα αντιθετως να ακουγεται ευχαριστα και στα 42 λεπτα του The Blues Is A Minefield.

Τα πραγματα βεβαια καθε αλλο παρα ιδανικα ειναι στους κολπους αυτης της ομαδας μουσικων απο τη Γλασκωβη, που μπορουν ανετα να συνυπαρξουν ειτε ως 13 ατομα εντος του στουντιο ηχογραφησεων, ειτε ως 8 ατομα κατα τη διαρκεια μιας-οργασμικης συνηθως-συναυλιακης βραδιας. Ισως αυτη η τοσο χυμα κατασταση που επικρατει να συνεβαλε ωστε καθε τους νεα κυκλοφορια να παιρνει παρατασεις επι παρατασεων επι την προαναγγελθεισας επισημης ημερομηνιας. Απο την εποχη των Def Leppard (μπαντα-συνωνυμο της ιδιας της καθυστερησης...) ειχαμε να δουμε συγκροτημα με την πρωτοφανη σοδεια 4 σινγκλς σε 4 χρονια! Ελα ομως που τυχαιναν υπο την προστατευτικη αιγιδα του παραγωγου Stephen Pastel, ηγετη του cult ομοεθνους συγκροτηματος The Pastels και βασικου υπευθυνου για την υπαρξη συγκροτηματων οπως Jesus & Mary Chain, Τhe Shop Assistants, BMX Bandits, the Vaselines και Soup Dragons. Και μπορει ατακες του Pastel οπως π.χ. «οι V-Twin ειναι η απαντηση της Γλασκωβης στους Wu-Tang Clan» να προκαλουν τον γελωτα, ενιοτε και την θυμηδια αλλα κανεις δεν μπορει να αγνοησει το γεγονος οτι η μπαντα ειναι γνησιο παιδι του Screamadelica, του Psychocandy, του Fun House και του Doolitle, υποκλινεται στις βρωμικες κιθαρες των Saints, των Damned και των Velvet Underground, αλλά κι οτι αποτελει εναν απο τους σημαντικοτερους μουσικους πολους ελξης της νεας σκωτσεζικης σκηνης, η οποια διαθετει στις ταξεις της μπαντες οπως Snow Patrol, Astrid, Hercules, Eva, Mull Historical Society και την κολλεκτίβα φυσικά των Reindeer Section.

Το αλμπουμ ξεκιναει με το σινγκλ που κυκλοφορησε τον Σεπτεμβριο με τιτλο "Call a meeting": παραμορφωση στο τερμα, το πνευμα των... Αerosmith παραμενει ζωντανο κι ο John Coltrane περναει απο το στουντιο μια βολτα να ελεγξει κι αυτος την κατασταση...Το "Despot blues" ακουγεται σαν μια τελετη βουντου ξεχασμενη απο τα sessions του Gris Gris του Dr John κι αποτελει ο,τι πιο σκοτεινο γραφτηκε ποτε απο το συγκροτημα. Στο "Needle in the red", οι ρυθμοι των keyboards και της rhythm section περισοτερο αποσυνθετουν παρα δημιουργουν ενα ενιαιο ηχητικα συνολο. Η ιδια η ιστορια που αφηγειται –ενας εξωγηινος παγιδευμενος στους δρομους μιας πολης τις πρωτες πρωινες ωρες, κυνηγημενος απο ολους και κυριως απο τη συνειδηση του, την οποια και παρακαλει να τον αφησει στην ησυχια του...-ισως να ειναι αποτελεσμα καποιων παραξενων χημικων αντιδρασεων που ελαβαν χωρα στο ταραγμενο μυαλο του Jason…τα ληγμενα χαπια?τα πειραγμενα υποθετα?ποιος ξερει....

Στο "Muddy fox" το συγκροτημα αφηνει την ψυχεδελικη του φαντασια να οργιασει, δημιουργωντας ενα αποτελεσμα ομορφο μεν ηχητικα, αλλα αρκετα μπερδεμενο δε, σαν μια μουσικη που την ακους μεσα στο νερο, με τα πνευστα να παραμορφωνουν την ατμοσφαιρα. Το "Swissair" -που ειρησθω εν παροδω ειναι ενα απο τα προτεινομενα σινγκλ του μηνα απο το περιοδικο ΝΜΕ- με τις κιθαρες να σφυριζουν αναποδα και ενα ρεφρεν που φερνει στο νου Dexys Midnight Runners, ειναι ενα απο τα highlights του δισκου.

Οι Νeu!, ο Grandmaster Flash και η παραγωγη του Jagz Kooner συνθετουν μια ηλεκτρονικη τσιγκολελετα με τιτλο "V-twin city rockers", ενα καρναβαλι ηλεκτρονικων ηχων χωρις προηγουμενο, το οποιο ακολουθειται απο το βαρυ πυροβολικο του cd και γνωστοτερο κομματι των v-twin μεχρι στιγμης, το "delinquency", το οποιο εχει λαβει πολυ καλες κριτικες και εχει δεχτει ενα αρκετα heavy airplay απο τους indie και alternative ραδιοφωνικους σταθμους της Γηραιας Αλβιωνας: μια αναρχικη συνθεση 2 ακορντων ελεκτρο-πανκ εντασης και δυναμης ή αλλιως η καλυτερη αποδειξη αυτου που διαλαλουσαν εδω κι αρκετο καιρο καποια μουσικα εντυπα, οτι δηλαδη ο Jagz Kooner εχει αρχισει να δειχνει δειγματα δουλειας του, ικανα να του δωσουν απο πολυ νεαρη ηλικια τον διολου ευκαταφρονητο τιτλο του "νεου Brian Eno".

Για τους v-twin δεν υπαρχει γκριζο, υπαρχει μονο ασπρο και μαυρο... Ή θα εισαι με τους κακους ή με τους καλους και διαθεση για συμβιβασμους δεν υπαρχει. Οι ιδιοι επιλεγουν συνειδητα να ειναι με το μερος των κακων, οπως φαινεται κι απο το "get your wings", ενα reggae waltz μανιφεστο της μπαντας σχετικα με τη χαρα του να παιζουν ροκ’ν’ρολ... "Get your wings", ανοιξε τα φτερα σου και μαθε να πετας πριν σου τα κοψουν οι εκαστοτε συμβιβασμοι με τη μουσικη βιομηχανια.

Στο "The emperor is dead, long live the emperor", οι Spiritualized και Sun Ra τζαμαρουν μαζι σε ενα πενθιμο εμβατηριο στην κηδεια καποιου μοναρχη της Ανατολης και το αλμπουμ κλεινει με το "Across the lines" : "against the odds, against the lanes, we kept on winning with more to gain, its not bragging if its true", με τους ιδιους τους Twin να ξεπερνουν πασης φυσεως αντιξοοτητες –λογομαχιες, ξυλο κατα την διαρκεια των ηχογραφησεων και αποχωρησεις μελων της μπαντας, μεταξυ αλλων, και να καταφερνουν να ολοκληρωσουν το αλμπουμ μετα απο ενα, εναμιση χρονο ηχογραφησεων...

Οκ, τα παιδια βριθουν ιδεων και ειναι ταλαντουχα... αλλα με τους ρυθμους που δουλευουν μην περιμενετε να δειτε κατι καινουργιο απ’αυτους πριν το 2011... Γι’αυτο αρπαξτε το αλμπουμ τους και ακομη κι αν δεν σας αρεσει, τουλαχιστον θα το κρατησετε στη δισκοθηκη σας ως κειμηλιακο ειδος.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured