Είναι απλή αριθμητική: 99 x 45 = 4455 / 60 = 74,25 = 1 CD !

Ας γίνω όμως λίγο πιο σαφής… η εταιρία simballrec, από την Καλιφόρνια, αποφάσισε να δημιουργήσει μία συλλογή διαφορετική από τις άλλες. Η ιδιαιτερότητά της οφείλεται στο ότι κάθε κομμάτι της διαρκεί ακριβώς 45 δευτερόλεπτα! Στα κομμάτια δεν έχουν γίνει fade ins/outs και ανάμεσά τους δεν υπάρχει το συνηθισμένο κενό δύο δευτερολέπτων. Το αποτέλεσμα είναι ένα ενιαίο άκουσμα, ένα κολάζ ήχων που αφήνει τον ακροατή να μαντεύει πότε τελειώνει το ένα κομμάτι και πότε αρχίζει το επόμενο (στην περίπτωση που δεν ρίχνει ματιές στην ψηφιακή οθόνη του στερεοφωνικού του!). Για την δημιουργία αυτού του πολυμορφικότατου ηχητικού κολλάζ λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν 99 κομμάτια από 84 διαφορετικούς καλλιτέχνες από διάφορα παρακλάδια και είδη της ηλεκτρονικής μουσικής και προερχόμενους από πάνω από 20 διαφορετικές χώρες!

Το μουσικό αυτό ψηφιδωτό έχει σκοπό να βρει ομοιότητες και συνδετικούς κρίκους μεταξύ καλλιτεχνών που υπηρετούν διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής -και όχι μόνο- μουσικής. Με μοναδικό κριτήριο την διάρκεια των κομματιών και έχοντας στη διάθεσή της πάνω από 500 κομμάτια 45 δευτερολέπτων τα οποία είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή, η simballrec πήρε τον 74-λεπτο καμβά της και τον μεταμόρφωσε σε ηχητικό πίνακα χρωματίζοντάς τον με κάθε λογής ήχους. Το αποτέλεσμα; Ένα ενιαίο άκουσμα, στο οποίο όμως επικρατεί η διαρκής εναλλαγή διαθέσεων και ήχων και κρατάει τον ακροατή πάντα σε ετοιμότητα για το τι θα ακολουθήσει στα επόμενα 45 δευτερόλεπτα. Μέσα στο ηχητικό αυτό πανδαιμόνιο εναλλάσσονται καθαρά φωνητικά με επιτηδευμένες ενορχηστρώσεις και κατευναστικές μελωδίες με ατόφιους θορύβους.

Στο "45 seconds of:" συμμετέχουν αρκετοί γνώριμοι καλλιτέχνες του χώρου. Τα τρανταχτά ονόματα των Chicks On Speed, Languis, Safety Scissors, DJ Spooky, DNTEL, Simeon (Silver Apples), Sybarite, Electric Birds, Martin Rev, Mia Doi Todd κ.α. φιγουράρουν ανάμεσα σε μη αναγνωρισμένα σχήματα που χρήζουν προσοχής. Έτσι, η συλλογή αυτή αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τους λάτρεις του είδους που έχουν διάθεση αναζήτησης νέων ακουσμάτων και καλλιτεχνών. Αν και όλοι τους αξίζουν αναμφισβήτητα περαιτέρω αναζήτηση, αναφέρω ενδεικτικά μερικά από τα ονόματα που ξεχώρισα: Blue Baboon, Jeremy Dower, Moblin, Rs-232, Microstudio, Kotatko & Spacehustler, Rockin' Pony, James Figurine, David Figurine (απλή συνωνυμία;), Professor g. Langdon, Dwayne Sodahberk, Libythth, Soulo, Technicolor, Night For Us, Un Automne A Lob-nor.

Το "45 Seconds of:" κυκλοφορεί επίσημα από τις 10 Ιανουαρίου και διανέμεται αποκλειστικά από την Integrale Muzique.

Η επόμενη κυκλοφορία της simballrec θα αποτελεί και πάλι μία συλλογή και θα τιτλοφορείται "Starving But Happy!". Αν και το "Starving But Happy!" δουλεύεται ακόμη, το σίγουρο είναι πως θα κινείται και αυτό σε ηλεκτρονικές - μελωδικές γραμμές με φωνητικά και πανέμορφες ενορχηστρώσεις. Για να δούμε τι άλλο ετοιμάζει η Καλιφορνέζικη εταιρία...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured