Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, αρκετά κομμάτια από αυτόν εδώ τον δίσκο, με το Ταραντινοειδές εξώφυλλο, θα παρακάλαγαν να είχαν συμπεριλάβει στις δικές τους κυκλοφορίες φέτος, τόσο ο Dj Shadow όσο και ο Moby. Ο δαιμόνιος αυτός 25ρης που ηχογραφεί κάτω από το όνομα Rjd2 κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του με το εκπληκτικό του ντεμπούτο Deadringer, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα μια από τις κυκλοφορίες της χρονιάς.

Πρώτα απ’ όλα προσέλκυσε το βλέμμα του El-P, ο οποίος τον έπεισε να ηχογραφεί για την δικιά του Definitive Jux (ή Def Jux) παρόλο που δεν επρόκειτο για έναν MC. Η εταιρία με τον δυναμικό hip hop ήχο (βλέπε Cannibal Ox, Aesop Rock, Mr. Lif) κάνει με αυτή την κυκλοφορία το πέρασμα σε μια πιο abstract περιοχή, την οποία εξουσίαζαν μέχρι πρώτινος η Mo Wax και η Ninja Tune.

Το Deadringer είναι από τους περιπετειώδεις αυτούς δίσκους που χαίρεσαι να τους ακούς μέχρι την τελευταία τους νότα. Τα funky samples εναλλάσσονται με hip hop beats, scratches αλλά και jazz baselines σε ένα ρυθμό που σε κρατάει καθηλωμένο σε όλη τη διάρκεια του cd. Δεν λείπουν βέβαια και μερικά καθαρά hip hop tracks (ε, για κυκλοφορία της Def Jux πρόκειται) στα οποία αναλαμβάνουν το mcing οι προσκεκλημένοι Blueprint, Jakki και Copywrite. Ακόμα και σε αυτά όμως η παραγωγή είναι πολύ προσεγμένη και η μουσική συμπορεύεται με τους στίχους κρατώντας το ίδιο επίπεδο.

Στην υπόλοιπη διάρκειά του το Deadringer περιλαμβάνει κομμάτια γεμάτα με φωνητικά από το παρελθόν, τόσο έξυπνα βαλμένα που γίνονται κολλητικά χωρίς να κουράζουν (βλέπε τεχνικές Moby). Η σκοτεινή, καπνισμένη ατμόσφαιρα σου φέρνει στο μυαλό μορφές σαν τους Otis Redding, Sam Cooke, Barry White, σε μια παραγεμισμένη όμως από samples εκδοχή.

Τα έχουμε ξανασυναντήσει θα πείτε όλα αυτά, αλλά το Deadringer βρίσκει την τέλεια συνταγή και χωρίς να παρουσιάσει πρακτικά κάτι εντελώς νέο καταφέρνει να ακούγεται εντελώς φρέσκο. Είναι βέβαιο ότι οι παραλληλισμοί με το Entroducing του Dj Shadow θα γίνουν από παντού, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το Deadringer είναι αυτόφωτο και σε πολλά σημεία ο Rjd2 ξεπερνάει τους προκατόχους του.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured