Με το ξεκίνημα κιόλας του Fantastic Damage τα πρώτα beats πέφτουν σαν γροθιές στο στομάχι. Μετά ακριβώς την εισαγωγή και την πρόσκληση του El-P «για ένα τελευταίο χορό, πριν το ξημέρωμα, στους άδειους δρόμους της Νέας Υόρκης», τα πυκνά και βρώμικα beats παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Όσοι πέρσι είχατε ταρακουνηθεί από την παραγωγή του El-P στους Cannibal Ox, θα βρείτε και φέτος την καλύτερη συνέχεια στο πρώτο προσωπικό του δίσκο, που αν μη τι άλλο άξιζε την αναμονή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο El-P έδωσε το τρανταχτό "παρών", για πρώτη φορά μια δεκαετία πριν, σαν μέλος των Company Flow. Εκεί έγινε και η πρώτη παρουσίαση του δυναμικού underground ήχου του, ο οποίος στη συνέχεια έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της Def Jux (ή Definitive Jux), της εταιρίας που ο ίδιος ίδρυσε.

Η Def Jux, με έναν καταιγισμό καταπληκτικών κυκλοφοριών το τελευταίο καιρό, έχει πραγματικά ταράξει τα νερά, πλησιάζοντας περισσότερο την αισθητική των δρόμων της Νέας Υόρκης παρά τις mainstream αποκλίσεις του hip hop. Ήρθε λοιπόν με το Fantastic Damage και η επιστροφή του αφεντικού της, με το αναμενόμενο ύφος και διάθεση.

Παραμορφωμένο μπάσο, θορυβώδη περάσματα, φτηνός εφοπλισμός (αναγράφεται αναλυτικά και στο booklet για τους ενδιαφερόμενους), κιθαριστικές παρεμβολές, σκοτεινή και διαταραγμένη ατμόσφαιρα, samples από το παρελθόν αλλά και φουτουριστικές ηλεκτρονικές λούπες, χαρακτηριστικά όλα ενός δίσκου που σίγουρα θα γίνει δίσκος αναφοράς για το hip hop για αρκετό καιρό ακόμα.

Στιχουργικά είναι ακόμα πιο δύσκολο να παρακολουθήσεις τον El-P από ότι είναι να παρακολουθήσεις την μουσική του. Η ασταμάτητη ροή από ρίμες με καυστικά σχόλια και αμφιλεγόμενες ατάκες είναι πιθανόν να ξενίσει ακόμα και τους οπαδούς του hip hop. Γενικότερα άλλωστε δεν είναι και λίγοι που κοιτάνε με στραβό μάτι την πορεία που έχει πάρει ο El-P και η Def Jux, κάτι που συμβαίνει βέβαια με οτιδήποτε έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά.

Αυτούς αφορά πιθανότα και το Dr. Hell No V. The Praying Mantus που δείχνει να είναι έχει ρίμες κατάλληλες για όλους, ακόμα και για την περίπτωση μας, όπως αυτή:

File that in your "This must be underground!" Category
Hey, why don't you write a review, of my ass?

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured