Η επαφή του καθένα μας με την μουσική που βγαίνει στην Νορβηγία είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη. Πιθανότατα να έχουν πέσει στα χέρια των περισσοτέρων κάποιες κυκλοφορίες των Madrugada και των Motorpsycho ή ακόμα οι πιο ψαγμένοι να έχουν εντοπίσει κάποιο sampler του Wire ή κατι από Nils Petter Molvaer. Σίγουρα τίποτα το τόσο αντιπροσωπευτικό και πλήρες όσο η διπλή συλλογή RedAndBlue - Neither NorWay, που παρουσιάζει η καθ’ όλα αξιόπιστη γερμανική Clearspot.

Η πληρότητα του Red and Blue είναι υποδειγματική σε όλους τους τομείς. Τι και αν εξετάσουμε τα μουσικά στυλ, που καλύπτουν όλο το φάσμα από την φολκ και παραδοσιακή μουσική μέχρι το post rock και την electronica, τι και αν μελετήσουμε τα μακροσκελή σχόλια στο booklet, οι εντυπώσεις είναι θετικές και το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται παραπάνω από ικανοποιητικό.

Ο στόχος της συλλογής, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Wolf Kampmann που έχει επιμεληθεί τον σχολιασμό της, είναι η παρουσίαση μιας σκηνής που βρίσκεται μακριά από τα πλοκάμια της μουσικής βιομηχανίας και αναπτύσσει μια διαφορετική, πιο αγνή και καλλιτεχνική αντίληψη για τη σύγχρονη μουσική. Εδώ είναι που βρίσκει και σαφή εξήγηση και η πολυμορφία της συγκεκριμένης συλλογής, μια και κάθε μόδα και κατ’ επέκταση μουσικό στυλ, τις περισσότερες φορές υποκινείται από την ίδια τη μουσική βιομηχανία.

Το Red and Blue αντιθέτως, εκφράζει την πιο παραδοσιακή και αγνή πλευρά της μουσικής, αυτή που δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο παρά την εκπλήρωση της ανάγκης έκφρασης του δημιουργού. Αυτός είναι και ο μοναδικός συνδετικός κρίκος (πέραν της προέλευσης) των 22 αποσπασμάτων της συλλογής, αφού κατά τ’ άλλα συναντάμε οτιδήποτε, από rock μπαλάντες μέχρι free jazz και από folk μέχρι experimental electronica.

Οι συλλέκτες θα ανακαλύψουν αρκετά διαμαντάκια μεταξύ των κομματιών, που σίγουρα σε άλλη περίπτωση θα πέρναγαν απαρατήρητα. Η ανομοιογένεια της δικαιολογείται από την λογική μιας όσο το δυνατόν πιο πλήρης παρουσίασης της Νορβηγικής σκηνής, ενώ η προσεγμένη αντιμετώπιση του θέματος κάνει το Red and Blue να ξεχωρίζει από όποιο τυχών sampler. Οποιαδήποτε αναφορά ονομάτων θα ήταν μάλλον κουραστική, αφού κανένα (πλην αυτών που αναφέραμε στην αρχή) δεν έχει περάσει τα σύνορα της Νορβηγίας.

Μην φοβηθείτε να αφεθείτε στην εξερεύνηση αρχικά της συλλογής Red and Blue και εν συνεχεία των προσωπικών κυκλοφοριών των καλλιτεχνών που εμφανίζονται εδώ. Μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ στο εξώφυλλο του NME αλλά θα το άξιζαν και με το παραπάνω. Μάλιστα οι ρομαντικοί της μουσικής θα βρουν εδώ αρκετά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους και να αποκηρύξουν για άλλη μια φορά την μουσική βιομηχανία και τις επιλογές της.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured