Τι σου είναι η δύναμη της έκφρασης; Όταν τα μέλη των Obi, στα 1999 πελαγοδρομούσαν και διέλυαν την μπάντα τους πριν ακόμη στείλουν σε κάποια εταιρία το πρώτο τους demo, κανείς τους ίσως δεν θα φανταζόταν ότι 3 χρόνια μετά, θα κυκλοφορούσε το πρώτο τους mini-LP. Η ανάγκη για την ηχογράφηση και την κυκλοφορία 8 μελωδιών συνολικής διάρκειας 30 λεπτών, οδήγησε τα μέλη του group στην επανένωση πριν λίγο καιρό και στην αποστολή του demo προς πάσα κατεύθυνση. Η Cooking Vinyl έχει το γνώρισμα ότι ανακαλύπτει ταλέντα και το επιβεβαίωνει εκ νέου με τους Obi.

Τι εστί Obi; Τέσσεροι νεαροί από την Αγγλία, που με μπροστάρη και συνθέτη τον Damian Katkhuda μας χάρισαν έναν μικρό δίσκο-ποίημα σε έναν υπερφορτωμένο ήδη χειμώνα, αλλά με εμφανές το κενό που καλύπτουν. Με μία τάση που ενώνει τους πρώιμους Go-Betweens, τον Nick Drake, και τις αρκετά επιτυχημένες alt. Country προσπάθειες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Obi δημιουργούν υπέροχη μουσική. Το σημαντικό είναι ότι η μπάντα γνωρίζει ακριβώς τις δυνατότητές της και δεν επιβάλλει στο μελλοντικό κοινό της ένα full-length δίσκο που ίσως θα χώλαινε αλλά επιλέγει αυτά που ακριβώς πιστεύει ότι είναι αξιόλογα. Μία τέτοια κίνηση σε μία εποχή που όλοι πασχίζουν να γεμίσουν και τα 74 λεπτά ενός cd, οι Obi γίνονται αμέσως αγαπητοί. Λιτότητα ισορροπημένη με την ποιότητα.

Αυτό που λέμε δηλαδή είναι ότι η σχέση τιμής/αξίας χτυπά δεκάρι ολοστρόγγυλο. Πόσοι μπορούν να περηφανευθούν για κάτι ανάλογο; Εντάξει το γενικότερο πόρισμα για το “The Magic Land of Radio” μπορεί να μην είναι άριστο, αλλά μας ικανοποιεί και μας γεμίζει αφάνταστα. Τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου κινούνται γύρω από αιθέριες ακουστικές κιθάρες ενώ ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν το γκάζι ελαφρά πατημένο βρίσκοντας το κοινό σημείο με τους Go-Betweens που προαναφέραμε. Τα “Somewhere Nicer”, “What’s in a name”, “Home on the range”, “To be around you (part 1 and 2)” και “Piano Song” είναι εξαιρετικά με εναλλασσόμενες τις διαθέσεις πότε στη μελαγχολία και πότε στην προσβασιμότητα της καλής ποπ.

Το mini-LP ήταν μόνο η αρχή για τους Obi, για τους οποίους μάθαμε ότι ήδη σχεδιάζουν το πρώτο τους «μεγάλο» LP για την επόμενη χρονιά. Για μία μπάντα από την Αγγλία, που είναι σύνηθες να προκύπτουν θρασύτατες και εγωκεντρικές προσπάθειες, ο «συντηρητισμός» των Obi στην ποσότητα των τραγουδιών αλλά και στην πιθανότητα της επιτυχίας οφείλει να ανταμοιφθεί.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured