Μία εντεκάδα καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο φετινό All Tomorrow’s Parties της Αγγλίας έχει επιλεχθεί από τις δεκάδες που έλαβαν συνολικά μέρος, για να αποτυπώσει στην ιστορία ένα μέρος του event του 2002. Όπως ήδη θα γνωρίζατε οι περισσότεροι, οι Shellac είναι αυτοί που είχαν επιλέξει το line-up του φεστιβάλ, οπότε δικαιωματικά και άτυπα σε αυτούς ανήκει και η επιλογή των συγκροτημάτων του cd.

Οι Shellac του Steve Albini είναι γνωστοί πυροβολημένοι στο μυαλό μουσικοί, που με το γούστο τους εφέτος μας έστειλαν και αδιάβαστους αλλά εισέπραξαν και ορισμένα όχι και τόσο κόσμια επίθετα. Σε ένα φεστιβάλ όμως, ο πειραματισμός και το ρίσκο δικαιολογείται λόγω κυρίως της ελαστικότητάς του. Σε ένα cd όμως, που πιθανότατα να αγοράσουν όλοι αυτοί που βρίσκονταν στο φεστιβάλ λόγω νοσταλγίας και όλοι αυτοί που ζήλεψαν γιατί έλειπαν, τα λάθη δεν συγχωρούνται. Οπότε, με ένα τόσο δυνατό ensemble αποτελούμενο από Shellac (φυσικά), Bonnie ‘Prince’ Billy, Do Make Say Think, Nina Nastasia, The Fall, Rachel’s, Mission of Burma και άλλους, το συγκεκριμένο cd είναι ένα εξαίσιο αυτόνομο αντικείμενο πόθου για κάθε σύγχρονο ακροατή του ευρύτερου alternative ιδιώματος.

Για τον Will Oldham (σαν Bonnie ‘Prince’ Billy εδώ) τα λόγια περιττεύουν. Το κομμάτι όπως πάντα είναι εξαιρετικό και δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο. Για τους Shellac που ανοίγουν το cd, τα πράγματα ίσως μπερδέψουν ορισμένους. Όσοι έχουν ακούσει τους δίσκους τους, θα γνωρίζουν ότι το underground avant-garde θορυβώδες σύμπαν της μπάντας δεν είναι και ότι πιο προσιτό υπάρχει, εντούτοις το “Watch Song” που έχει επιλεχθεί είναι μία χρυσή τομή για όλους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επαρκές. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τους Shipping News που χρειάζονται 9 λεπτά για να μας πουν “Quiet Stories” με διπλά εισαγωγικά.

Η θλίψη στη φωνή της Nina Nastasia και δη στο κομμάτι “Stormy Weather” είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη και είναι άμεσα ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Το 80’s rock’n’roll των Mission of Burma με το “Trem Two” (1982) είναι πάντοτε αγαπημένο και διαχρονικό όπως πάντα καλοδεχούμενο είναι και το “Two Librarians” των Fall από τα 2000. Οι Do Make Say Think και οι Rachel’s κινούνται στο γνωστό μινιμαλιστικό μοτίβο που τους έχει κάνει γνωστούς, ένα μοτίβο όμως που βρίσκει την επιτυχία μέσα στη συνοχή ενός ολόκληρου δικού τους δίσκου και πιο δύσκολα σε μία συλλογή. Τέλος φανταστικά (χωρίς υπερβολή) είναι τα κομμάτια των Threnody Ensemble και High Dependancy Unit (Τhree Days και Concentricity αντίστοιχα) δύο group που θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα στο μέλλον.

Είτε είσασταν εκεί είτε όχι, ζημιωμένοι από τούτη την συλλογή δεν θα βγείτε σε καμία περίπτωση. Περιέργως υπάρχει μεγάλη συνοχή στο δίσκο, ένα γεγονός που θα υπάρξει και στην επόμενη κυκλοφορία για το 2003 αλλά τότε η ηλεκτρονική μάσκα θα έχει απλωθεί απ’άκρη σε άκρη. Οι Autechre είναι οι curators του επόμενου ATP προς χαρά όλων των μπλιμπλικάδων. Όσοι το σκέφτεστε, να πάτε. Είναι μία εμπειρία που κανένα cd δεν αντικαθιστά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured