Δοκιμάστε να δώσετε το Mind Elevation, την νέα κυκλοφορία των Nightmares On Wax, σε κάποιον φίλο η φίλη σας ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη μουσική (και ειδικά με τις σύγχρονες τάσεις της). Είναι σίγουρο ότι, παρόλα αυτά, θα μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Από το εξώφυλλο με τα βαθιά χρώματα και το συμπαθητικό ζευγάρι, μέχρι το περιεχόμενο με τις χαλαρές μελωδικές γραμμές, τους απαλούς ρυθμούς αλλά και τα κολλητικά τραγούδια. Ενώ με σχεδόν κάθε άλλη κυκλοφορία της Warp θα σταμάταγε την ακρόαση στο πρώτο κιόλας track το Mind Elevation αναμένεται να κολλήσει για αρκετό καιρό στο cd του!

Ok, το πείραμα αυτό μας πείθει ότι οι Nightmares on Wax είναι πλέον αρκετά εύπεπτοι και ‘εύκολοι’ ακόμα και για το πιο ακατέργαστο αυτί, αλλά θα μου πείτε για πoιο λόγο αυτό να αποτελέσει πλεονέκτημα της μουσικής τους; Εδώ οι απόψεις βέβαια διίστανται. Σίγουρα θα υπάρξουν οι σκληροπυρηνικοί που θα θεωρήσουν ότι το Mind Elevation είναι αρκετά επίπεδο για να τους συγκινήσει και θα επιστρέψουν στον δίσκο του Squarepusher. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στην αντίθετη όχθη, μια και το να επιλέξεις να εντυπωσιάσεις κρατώντας όμως συνηθισμένες φόρμες δεν είναι διόλου εύκολο… το αντίθετο μάλιστα.

Έτσι οι Nightmares On Wax, στην τέταρτη μόλις κυκλοφορία τους την τελευταία δεκαετία, καταφέρνουν να διατηρήσουν την υψηλή θέση τους στο chill-out hall of fame, κρατώντας τη μουσική τους στα πλέον προσιτά standards. Αυτή τη φορά μάλιστα επισκέπτονται και πιο soul και R&B κατατόπια, με κύρια εκφραστή την Chyna-B, η οποία δανείζει την φωνή της σε τρία tracks. Έτσι στο Mind Elevation συναντάμε μερικές από τις πιο catchy στιγμές των NOW όπως τα Date with Destiny, Environment ή ακόμα το δες-πως-θα-ακουγόταν-η-Aretha-Franklin-το-2002 single, Know my Name.

Τα γνώριμα χαλαρά instrumentals βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν, με τις dub και trip hop αποχρώσεις για να μας θυμίζουν ότι οι Nightmares On Wax είναι το ίδιο group που έβγαλε παλιότερα το Smoker's Delight. Αυτή τη φορά όμως η πολυσυλλεκτικότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ και η ανάλαφρη διάθεση διάσπαρτη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δίσκου. Η θέση του Mind Elevation σε μια καλοτακτοποιημένη δισκοθήκη (ξέρετε, από αυτές που δεν υπάρχουν) θα ήταν κάλλιστα δίπλα στους δίσκους των Morcheeba.

Το πιο χαρακτηριστικό, αν και κακοπροαίρετο, σχόλιο που γράφτηκε με αφορμή το Mind Elevation είναι ότι οι Nightmares On Wax τείνουν πλέον να γίνουν οι αντι-Squarepusher! Γιατί όμως να μας πειράζει που όλες οι κυκλοφορίες της Warp δεν κινούνται στον άξονα Aphex-Autechre-Squarepusher (άντε και Anti Pop Consorium); Η μουσική άλλωστε δεν μπαίνει σε όρια, δεν αποδέχεται καλούπια και αδιαφορεί για παρόμοιες σνομπ αντιδράσεις. Αν μάλιστα οι συμπαθείς Nightmares On Wax είχαν φροντίσει να μας προμηθεύσουν το Mind Elevation λίγο πιο σύντομα, θα το συμπεριλαμβάναμε στους αγαπημένους μας φετινούς καλοκαιρινούς δίσκους.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured