"Dabrye" είναι το όνομα που χρησιμοποιεί ο κύριος Tadd Mullinix που μας έδωσε ένα από τα καλά downtempo album πέρσι, το "One/Three" από το label Ghostly International. Aυτή τη φορά ηχογραφεί για label του Scott Herren (Prefuse 73), Eastern Development.

Το "Instrmntl" συνεχίζει από εκεί που μας άφησε το "One/Three", μόνο που η φόρμουλα είναι λίγο πιο ευρεία. Οι ρυθμοί είναι κυρίως downtempo hip-hop, χωρίς τα φωνητικά, με IDM υλικά, αλλά με ζεστή ατμόσφαιρα -πιο πολύ απ'οτι οι χαρακτηρισμοί υποδηλώνουν. Αν είχαμε "similar artists" θα τοποθετούσαμε τους DJ Shadow, Red Snapper, Coldcut, Thievery Corporation, Moodyman και Jay Dee μεταξύ άλλων, αλλά ουδείς από τους προαναφερόμενους από μόνος του δεν πλησιάζει τον ήχο του album.

Kορυφαία στιγμή του album είναι το soulful "D-Town Tabernacle Choir", ενώ ενδιαφέρον βρίσκει κανείς σε όλα τα στοιχεία τα οποία ενσωματώνει ο Mullinix για να μην φέρει την παραμικρή κοιλιά. Το μπάσο και οι jazz πινελιές του "You know the formula right?", το παλιομοδίτικο electro του κεφάτου "Prospects (Marshall Law)", το βαθύ μπάσο του "Take Me Home", η βρωμιά του "No Child of God", η ζεστασιά του "Evelyn" στέκονται περήφανα δίπλα του.

Πρέπει πάντως να είναι αρκετό το άγχος του Dabrye για να μην κάνει την κοιλιά που λέγαμε, αφού όχι μόνο συγκεντρώνει λίγα κομμάτια (9 συνολικά) επιλέγοντας το best of the best του υλικού του, αλλά αποφεύγει να τα αναπτύξει ιδιαίτερα και σε διάρκεια, συμπυκνώνοντας πολλές φορές επικίνδυνα κι ασφυκτικά τις ιδέες του. Προσπαθεί να μην επαναλαμβάνεται, αφήνει το στίγμα του κάθε φορά και προχωρά στο επόμενο. Η διάρκεια του album δεν κατορθώνει να φτάσει ούτε τα 30 λεπτά (είναι κατά κάτι μικρότερη).

Παρόλα αυτά τα 9 downtempo κομμάτια αποτελούν ένα ενδιαφέρον και συμπαγές χαλαρωτικό σύνολο -γεμάτα φουτουριστικό funk, hip-hop beats, παιχνιδιάρικα κόλπα, jazzy grooves, dub διάθεση και 80s electro-synths. Όσο για τον ίδιο τον Tadd Mullinix, με τα παραγωγικά credits στους Jay Dee, Trans Am και Jurassic Fizzive, έχει ανεβάσει επικίνδυνα τις μετοχές του. Ελπίζουμε να ακούσουμε και συνεργασία με τον Herren.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured