Ίσως και να φαντάζει λίγο παράδοξο το γεγονός ότι μία από τις πιο σπουδαίες Afro-beat μπάντες αυτή τη στιγμή να μας έρχεται από την Νέα Υόρκη και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των μελών της να είναι λευκοί, όμως αυτή είναι η μουσική σήμερα, όπως και να το κάνουμε.

Η ψυχή και το έργο λοιπόν του μεγάλου Fela Kuti φαίνεται να συνεχίζει να ζει μέσα από αυτή την κολλεκτίβα των 17 μουσικών που τα τελευταία πέντε σχεδόν χρόνια περιοδεύουν ασταμάτητα σε κάθε γωνία του πλανήτη μεταφέροντας το μήνυμα του μακαρίτη Νιγηριανού μουσικού επαναστάτη. Μία κυρίως live μπάντα, είναι και οι πρώτοι που το υποστηρίζουν αυτό άλλωστε, βρίσκεται να ηχογραφεί στην Ninja Tune το δεύτερο studio album της. Πόσο σωστά μπορεί όμως να περάσει μέσα σε ένα cd η αναμφισβήτητη ενεργητικότητα και ζωντάνια των σπουδαίων μουσικών που αποτελούν τους Antibalas;

Όχι και πολύ για να είμαστε δίκαιοι. Το ταλέντο βέβαι των μουσικών περισσεύει, και οι ενορχηστρώσεις όπως και οι συνθέσεις είναι εξαιρετικές, με τα jazzy πνευστά, σαξόφωνα, τρομπέτες και τρομπόνια, να βρίσκονται στο προσκήνιο και τα κρουστά απόλυτα ρυθμικά όπως αρμόζει σε κάθε άξιο λόγου afro-beat group.

Όμως, μέσα στις 7 συνθέσεις που δεν διαρκούν συνολικά παρά ελάχιστα παραπάνω από 40 λεπτά ηχογράφησης, δημιουργείται η αίσθηση ότι οι μουσικοί ασφυκτιούσαν μέσα στο studio. Ήθελαν να παραδοθούν σε ένα αυτοσχεδιαστικό γλέντι αλλά δεν μπορούσαν, ήθελαν να μετατρέψουν την δουλειά σε ένα χορευτικό party, όπως θα πρέπει να είναι και οι ζωντανές εμφανίσεις τους αλλά έπρεπε να συγκρατηθούν.

Αρκετά καλό όμως δείγμα σύγχρονου afro-beat, αν και προσωπικά θα περιμένω να πέσει στα χέρια μου ένα live των Antibalas.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured