Αναστασία Τουρούτογλου

Ίσως στο νεότερο κοινό το όνομά του να μη λέει πολλά, όμως ο Leon Russell ήταν ένας από τους πιο χαρακτηριστά «Νότιους» τραγουδοποιούς που κόσμησαν με τις δημιουργίες τους το αμερικάνικο country/rock ιδίωμα -ήταν άλλωστε Νότιος με τα όλα του, αφού καταγόταν από το Lawton της Οκλαχόμα.

Ο Russell ξεκίνησε ως session μουσικός (το πιάνο του ακούγεται στα πρώιμα άλμπουμ των Beach Boys), το 1970 όμως ξεκίνησε και μια σόλο δημιουργική διαδρομή -κι αν σας λέει κάτι, στο ντεμπούτο του τότε ήρθαν να παίξουν ως μουσικοί ο John Lennon, ο Ringo Starr και ο George Harrison. Μεγαλύτερος όμως fan απ' όλους, αποδείχθηκε ο Elton John, ο οποίος συχνά τον ανέφερε στις συνεντεύξεις ως «μέντορα».

Τη μεγαλύτερή του επιτυχία τη σημείωσε το 1972, όταν το "Tight Rope" έχασε παρά τρίχα το αμερικάνικο top-10, μένοντας στο #11, και το άλμπουμ που το περιείχε (το Carney) σταμάτησε στο #2, αποτυγχάνοντας στο τσακ να κατακτήσει την κορυφή. Συνέχισε πάντως να παράγει σταθερά ποιοτικούς δίσκους, με το The Union (Η.Π.Α. #3) να χαιρετίζεται ως ένα από τα ωραιότερα άλμπουμ του 2010, χαρίζοντάς του την προσοχή της νεότερης ροκ γενιάς.

Ο Leon Russell πέθανε στον ύπνο του στο Νάσβιλ του Τενεσί, στα 74 του χρόνια. Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

{youtube}d2Z9qN8R9Bg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured