Αναστασία Τουρούτογλου

 

Είναι ίσως γνωστό ότι στην Εσθονία έχουν πολλά δάση, αλλά κάτι που δεν ξέρουμε για τους κατοίκους της χώρας είναι το πόσο τους αρέσει να «αποδρούν» σε αυτά, αναζητώντας την επαφή με τη φύση και τον εαυτό τους -βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά στα σύνορα του New Age βέβαια, με κάτι τέτοια, ιδίως αν στον λογαριασμό μπει και η μαγική λέξη «διαλογισμός».

Σκεφτόμενοι πάντως τη συγκεκριμένη σχέση ανθρώπου/δασικού τοπίου, φοιτητές αρχιτεκτονικής στην Εσθονική Ακαδημία των Τεχνών στο Τάλιν κατέληξαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι ώστε όλοι αυτοί οι ήχοι του δάσους να μπορούν να φτάσουν στα αυτιά του καθενός, σε όλο τους το μεγαλείο. Κι έτσι σκέφτηκαν τα γιγάντια μεγάφωνα, τα οποία θα έστηναν σε στρατηγικά σημεία μέσα στις δασικές εκτάσεις και κοντά στα μονοπάτια, ώστε να προσφέρεται στον καθένα αυτή η ακουστική.

Δεν έπρεπε βέβαια να διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον, γι' αυτό και τα κατασκεύασαν από ξύλο. Τα έκαναν δε τόσο μεγάλα, ώστε να μπορείς άνετα να κάτσεις ή και να ξαπλώσεις ακόμα (λίγο διπλωμένος) μέσα τους. «Δίνουν άλλη διάσταση στη γνωστή φράση "γίνομαι ένα με τη φύση"», σχολίασε ένας από τους κατασκευαστές τους, ο Valdur Mikita. «Σου επιτρέπουν να κάτσεις αναπαυτικά στο εσωτερικό τους και ν' αρχίσεις να ξεφυλλίζεις το Βιβλίο της Φύσης».

Θαυμάστε τους παρακάτω.

{youtube}Rwfje5HBRHU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured