Πέθανε στα 72, ολομόναχος στο διαμέρισμά του στη Κυψέλη, ο τραγουδιστής Τάσος Παπασταμάτης, των FORMΙNX, του δημοφιλέστερου ποπ/ροκ γκρούπ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Σαν γκρουπ κυκλοφόρησαν από το 1962 έως το 1966, έντεκα singles με μεγαλύτερη επιτυχία το ‘Jeronymo Yanka’ που πούλησε 90.000 αντίτυπα το 1965, όπου έγινε και η αφορμή να μπούν εξώφυλλο στο αμερικάνικο μουσικό περιοδικό CASH BOX ανταγωνιστικό τότε του BILLBOARD.

 Τα μέλη ήταν : Tάσος Παπασταμάτης [τραγ]
                          Βαγγέλης Παπαθανασίου [πιάνο]
                          Βασίλης Μπακόπουλος [κιθ]
                          Σωτήρης Αρνής [μπάσο]
                          Κώστας Σκόκος {ντραμς]
                          Θέμος Πέτρου [κιθ]


Οι συναυλίες τους προκαλούσαν υστερία, όπου έπαιζαν, με κορυφαίες στο θέατρο Κεντρικό της Αθήνας, στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και στο Palais de Sport της Θεσσαλονίκης, όπου απέναντι σε 8.000 νέους σε κατάσταση αμόκ χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, για να διαφύγει το γκρούπ μετά το τέλος της συναυλίας.

Η εποχή τους καταγράφηκε σε ντοκιμαντέρ απο τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, όπου όμως ποτέ δεν προβλήθηκε, και η αυθεντική κόπια αναζητείται έκτοτε στη Θεσσαλονίκη.
Δύο χρόνια μετά ο Παπαθανασίου έφτιαξε τους Aphrodite's Child.

Η FORMINX είναι το συγκρότημα που ξεκίνησε την ελληνική ποπ/ροκ σκηνή και που έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία χιλιάδων συγκροτημάτων στην Ελλάδα εδώ και 48 χρόνια.

Ο Παπαστάματης βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση, αφού ο ιατροδικαστής εικάζει ότι είχε πεθάνει 15-30 μέρες νωρίτερα.

Στην κηδεία του ήταν μόλις 10 άτομα, μεταξύ αυτών όλα τα μέλη των FORMINX.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured