Τη Δέσπω Βαρουδάκη την έχω ξανακούσει. Ή νόμιζα ότι την έχω ξανακούσει. Καθώς αυτό που είδα και άκουσα στην τελευταία της εμφάνιση με εξέπληξε έτι περαιτέρω θετικά. Και δεν είναι τυχαίο. Κομμάτια γνωστά σε μένα φωτίστηκαν με έναν τρόπο που ανταποκρίθηκε στην αισθητική μου. Ο ήχος εξηλεκτρίστηκε, η Δέσπω πλαισιώθηκε από εξαίρετους μουσικούς οι οποίοι, πέρα από την τυπική ανταπόκριση στο όλο έργο, αποδείξανε ότι έχουν και το απαραίτητο μεράκι να μεταλαμπαδεύσουν τους χυμούς της μουσικής τους ικανότητας σε ένα υλικό με πλούσιο στίχο, αρμονία και ενδιαφέροντα μοτίβα. Δομικά υλικά που δίνουν την ελεύθερη βούληση να κινηθεί κανείς από το χώρο της τζαζ, της ροκ, της ποπ, του φανκ έως τη δυτικότροπη μπαλάντα, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι ακόμα και την ατραπό που οδηγεί σε μια ιδιότυπη μορφή τραγουδιού για παιδιά (“Νανούρισμα”).

Συνθέσεις που από μόνες τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, τα τραγούδια της Βαρουδάκη θέτουν συνεχή ερωτήματα στον ακροατή-θεατή, με αρμονίες που θα μπορούσαν ως ακολουθία να αποτελέσουν υλικό μιας λόγιας σύνθεσης, με μουσικά μοτίβα άλλες φορές τρυφερά, άλλες φορές νευρικά. Καθιστώντας το όλο εγχείρημα ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να εκκινεί από την απλότητα αλλά σύντομα αποδύεται σε αντιστικτικά περάσματα, σε ιδιότυπες αρμονίες, σε ευχάριστες συνηχητικές συναντήσεις, χωρίς την ίδια στιγμή το μουσικό αποτέλεσμα να φαντάζει δύσκολο για τον ακροατή – χωρίς να κρύπτεται δηλαδή η απλότητα σε κάποιο κάστρο σοβαροφάνειας. Και όλα αυτά από τέσσερις, στον αριθμό, μουσικούς, τον άνθρωπο ορχήστρα Μιχάλη Κραουνάκη (πιάνο, σαξόφωνο), τον εξαιρετικό μπασίστα Κώστα Ραΐση, τον πειθαρχημένο στο ρόλο του Δημήτρη Στεργίου (τύμπανα) και την υπογράφουσα τα τραγούδια Δέσπω Βαρουδάκη (φωνή, ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα).

 

Η Δέσπω είναι μια τραγουδοποιός ολοκληρωμένη πια, έτοιμη να αφήσει ένα σταθερό στίγμα στα μουσικά μας πράγματα. Και με έναν παράδοξο τρόπο, της ταιριάζει ακόμα περισσότερο ο ηλεκτρικός ήχος αυτής της εμφάνισης, τον οποίο ελπίζω να διατηρήσει αλλά και να επεκτείνει. Είναι από τις λίγες φορές που σκέφτομαι να ξαναπάω και στις 28/12. Το προτείνω και σε σας.

Το line-up

Δέσπω Βαρουδάκη  κιθάρα, τραγούδι

Μιχάλης Κραουνάκης, πιάνο, σαξόφωνο

Κωστής Ραϊσης, ηλεκτρικό μπάσο

Δημήτρης Στεργίου, τύμπανα

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured