Μάκης Μηλάτος

Ο Ζωρζ είναι ένας ευγενής απροσδιόριστης εθνικότητας, ίσως με γαλλική καταγωγή και με μασονική δραστηριότητα στην Αγγλία, που ήρθε στην Αθήνα πριν από πολλά χρόνια για να ρίξει μπετά με την θρυλική μπετονιέρα του: «Τη μπετονιέρα μην κατηγοράς, αυτή σου δίνει για να φας».

Συναντηθήκαμε τυχαίως προ δεκαετιών και έκτοτε συναναστρεφόμαστε, ανταμώνουμε αναπάντεχα, συνομιλούμε περιοδικά, γελάμε συστηματικά. Ο Ζωρζ έχει παιδιόθεν αυτό το αιχμηρό, σαρκαστικό και ιδιόρρυθμο χιούμορ που διαπερνάει τα πάντα με τον πιο cool τρόπο. Είναι μια κατηγορία από μόνος του. Περιφέρεται ασκόπως στας Αθήνας όπου και τον συναντώ τυχαίως και πάντα καταλήγουμε σε γέλια αλλά και σε κλάματα για όσα μας περιβάλουν. Ένα πρόσφατο βιβλίο (από τις εκδόσεις Οξύ) και μια επικείμενη συναυλία στο Gagarin στις 7 Οκτωβρίου είναι οι αφορμές για να τον υποβάλω σε ένα αλλαντάλλων ερωτηματολόγιο (σαν του Proust) στο οποίο απάντησε σε χρόνο dt άρα μπορεί και να του άρεσαν αλλά με τον Πιλάλα, ποτέ δεν ξέρεις…

 

Τι απέγινε η Μπετονιέρα; Δουλεύει ακόμη ή την έχεις παροπλισμένη; Θα πάρει μέρος στη συναυλία;

Αρχές της δεκαετίας του 1990 ιδρύθηκε στην Αγγλία νέα αιρετική μασονική στοά της οποίας η φιλοσοφική αρχή στηριζετο στην ιδέα πώς ο Θεός ήταν οικοδόμος και όχι αρχιτέκτων του σύμπαντος κόσμου. "Από χώμα και λάσπη μας έπλασε ο Θεός οικοδόμος, οικοδόμος ήτανε κι αυτός." Παρ’ ότι υπήρξα ο εμπνευστής της φιλοσοφικής αυτής ιδέας διόλου δεν ετιμήθην.

Η Οχλοδοξία είναι Ορθόδοξη ή Ταλιμπάν;

Ο τίτλος Οχλοδοξία ενέχει μίαν απαίσχυντον κολακείαν προς την άβουλη μάζα διότι ο όχλος εις τας κρισίμους εθνικάς περιόδους στασιάζει.

Μπλουζίστας; Διασκεδαστής; Ροκ; Σόουμαν; Συγγραφέας; Τι σε αντιπροσωπεύει περισσότερο;

Η διάνοια δημιουργεί ένα αξιόλογο ταλέντο ακόμη και όταν εκείνο στην πρώιμη ηλικία υποφώσκει ως λυχνόφως. Μετά επέρχεται η αυτοσυνείδησις που δημιουργεί  το ίδιο το καλλιτεχνικό ή επιστημονικό έργο και όχι η επίκτητος κοινή ηθική - λογική. Οπότε κλείνεις τα αυτιά σου στις σειρήνες και φτάνεις στον ποθητό προορισμό σου.

Τι σου λέει το «Φαινόμενο Κασσελάκης»;

Αρχή συγκρίσεως η υποτίμησις.

Πως βλέπεις το Ελληνικό Τραγούδι σήμερα;

Υπάρχουν εξαιρετικοί μουσικοί συνθέτες σύγχρονης κλασσικής μουσικής ή της τζαζ της χιπ χοπ της ροκ της μπλουζ μουσικής καθώς και της ηλεκτρονικής μουσικής με προεξάρχοντα τον συνθέτη Μιχαήλ Αδάμη.

Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα από νέα ελληνικά συγκροτήματα και μουσικούς. Και ροκ και τζαζ και ποπ και ηλεκτρονικά και απ' όλα. Η ποσότητα είναι μεγάλη, η ποιότητα όμως;

Εάν επαναλαμβάνεται ο καλλιτέχνης μπορεί να κατασκευάσει πολλά αντίτυπα του πρωτότυπου έργου του.

Πολλά χρόνια στο κουρμπέτι αλλά μικρή δισκογραφία. Γιατί;

Μετά το τέλος των δισκογραφικών εταιρειών οι περισσότεροι μουσικοί όπως κι εγώ ανεβάζουμε τα νέα τραγούδια στο διαδίκτυο.

Ονειρεύεσαι να παίξεις στο Ηρώδειο;

Έχει ήδη προγραμματιστεί συναυλία μου στο Ηρώδειο την 29/4/2090 και θα ήμουν ευτυχής εάν θα με τιμούσατε με την παρουσία σας αγαπητέ Μάκη.

Έχεις καλλιτεχνικά απωθημένα;

Μετά την εμφάνιση μου στο Ηρώδειο έκλεισα ως καλλιτέχνης και παύω ναχω πλέον απωθημένα. (Πυθμένα.) Αλλά επειδή τα λογοπαίγνια είναι τα ευφυολογήματα τής κοινοτυπίας, το απορρίπτω.

Όταν τελειώσει η συναυλία στο Gagarin τι θα κάνεις;

Όταν θα τελειώσω η συναυλία στο Gagarin θα πάμε για καφέ.

Ετοιμάζεις κι άλλο βιβλίο ή έκλεισες ως συγγραφέας;

Όσο για την συγγραφή όλοι οι φιλοσοφούντες αλλοεθνείς και Ευρωπαίοι ελληνίζουν... πληκτικά.

Γιατί να έρθει κάποιος στη συναυλία σου;

Στις συναυλίες παρίσταται  το φιλοθεάμον κοινόν των Αθηνών.

 

Ο Ζωρζ Πιλαλί ανεβάζει την ΟΧΛΟΔΟΞΙΑ, μια γνήσια λαϊκή παράσταση, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Gagarin 205.

georges-pilali-ohlodoxia-gagarin

Το βιβλίο του Ζωρζ Πιλαλί ΟΧΛΟΔΟΞΙΑ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ.

pilali-cover_l

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured