Αγγελική Λάλου

Τους απολαύσαμε το καλοκαίρι στο Release, αλλά επειδή μας έλειψαν πολύ και η καλοκαιρινή τους εμφάνιση στην Πλατεία Νερού δεν μας «χόρτασε», κατεβαίνουν στην Αθήνα, για μια σούπερ βραδιά στις 4 Νοεμβρίου στο Gazarte. Λίγο πριν από την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα είχαμε μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης μαζί τους.

 

Τι θα ακούσουμε στο Gazarte στις 4 Νοεμβρίου;

Μουσική απ’ όλη τη δισκογραφία των MIKRO και κάτι νέο σε ένα live-γιορτή.

Πώς νιώθετε για αυτό το live, 8 χρόνια μετά το τελευταίο σας, και τι έχει μεσολαβήσει για τους MIKRO αυτά τα τελευταία χρόνια;

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα ξαναβρεθούμε on stage και θα έρθουμε σε άμεση επικοινωνία με τον κόσμο που μας αγαπάει. Μετά από τόσο καιρό μας έλειψε αφάνταστα αυτό. Τα χρόνια που μεσολάβησαν μας έδωσαν χώρο για τα προσωπικά μας project και μία αποστασιοποίηση από ένα συνεχές action 15+ χρόνων. Αυτή η εθελούσια παύση μας έκανε να πεθυμήσουμε αυτά που είχαμε και να τα κάνουμε πάλι με μεγαλύτερη όρεξη.

Πώς ζήσατε το καλοκαίρι την εμπειρία της συμμετοχής σας στο Release;

Ήταν μία όμορφη επανεκκίνηση που μας φόρτισε με πολλή ενέργεια για αυτά που έρχονται. Αν και ήταν λίγο, ήταν αρκετό ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως το live μας έλειψε πάρα πολύ.

Με αφορμή το πρόσφατο single σας «Πηγή», είναι η παράδοση μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τη μουσική και κάθε τέχνη; Είναι και δική σας πηγή; Πώς έχετε αφομοιώσει την παράδοση στη μουσική σας και ποιες άλλες πηγές έμπνευσης έχετε αξιοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια στη μουσική σας πορεία;

Πάντα μας αρέσει να πειράζουμε μουσικές που μας κάνουν κλικ. Ειδικά αν είναι κάτι πέρα από το συνηθισμένο και το προβλέψιμο, όπως σε αυτή την περίπτωση. Και όταν έχεις να κάνεις με την παράδοση πρέπει να το κάνεις με τον σεβασμό που αρμόζει. Τα πάντα μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης. Μια εικόνα, ένα κείμενο, μια κουβέντα, μία άλλη μουσική. Η παράδοση λειτουργεί πάντα ως έμπνευση υποσυνείδητα και αθόρυβα μέσα από τον τρόπο ζωής και κάθε ύφανσης της κοινωνίας μας. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού.

Τι ήχους να περιμένουμε στη νέα σας δουλειά που θα κυκλοφορήσει πριν από τα Χριστούγεννα; Τι παραπάνω μπορείτε να μας πείτε για αυτό που ετοιμάζετε;

Το νέο μας album αν και είναι κάτι που δουλεύεται τον τελευταίο χρόνο θα εμπεριέχει τη συσσωρευμένη συλλογή εμπειριών (μουσικών και όχι μόνο) των 9 χρόνων από το προηγούμενό μας album. Ο ήχος πολυσυλλεκτικός και πάντα μέσα από το πρίσμα των MIKRO, ηλεκτρονικός κατά βάση με αναφορές σε κιθάρες και άλλα ακουστικά όργανα, αρκετά φρέσκος αλλά με μία συνεχόμενη ματιά στα 80s, 90s και 00s. Αρκετά uptempo αλλά και κάποια downtempo, αρκετά pop αλλά και πολύ alternative αυτή η φορά. Σας μπερδέψαμε; Εμείς να δείτε. Όσον αφορά τον στίχο, αυτή τη φορά όλο τα album θα είναι ελληνόφωνο.

mikro-studio-bw

Από τι αποτελούνται τα μουσικά τοπία των MIKRO και πόσο έχουν αλλάξει με την πάροδο των χρόνων;

Πάντα η μουσική για εμάς ήταν όραμα. Μία μετάφραση των πάντων σε μουσικά τοπία. Η μουσική που κάνουμε αλλάζει όσο εξελισσόμαστε και αλλάζουμε κι εμείς ως άνθρωποι. Η βάση μπορεί να παραμένει ίδια, όντας η ορμή για μουσική δημιουργία και έκφραση δίχως όρια, αλλά οι παράμετροι αλλάζουν. Όπως π.χ. το γεγονός ότι δεν αιωρείται από πάνω μας η ποπ φόρμα μιας μπάντας που «πρέπει» να πληροί κάποιες προδιαγραφές αν θέλει να έχει την όποια επιτυχία σε πωλήσεις/streamings/συναυλίες κλπ. Αισθανόμαστε απελευθερωμένοι από αυτό. Μπορούμε να πούμε πως είμαστε αρκετά πιο έμπειροι απ’ ό,τι είμασταν πριν 20 χρόνια, ώστε να γνωρίζουμε τι μας αρέσει, τι μας κάνει καλό και τι όχι, τι θέλουμε, τι δεν θέλουμε, πώς να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία χωρίς να μας χρησιμοποιεί και άλλα τέτοια.

Το «Όστρακο» είναι τραγούδι της «καραντίνας»; Πώς βιώσατε την περίοδο της πανδημίας; Ήταν δημιουργικός χρόνος; Σας ώθησε σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια;

Το «Όστρακο» ήταν μία στιγμή που έπρεπε να ειπωθεί κάτι. Ήταν κάτι σαν βήχας που πρέπει να βήξεις για να σου φύγει και να καθαρίσουν τα πνευμόνια σου. Η πανδημία/καραντίνα παρ’ όλες τις για προδιαγραφές που πρόσφερε για αυτογνωσία και αναθεώρηση ήταν αρκετά τραυματική περίοδος, με την έννοια ότι έπεσαν οι μάσκες και είδαμε το πραγματικό πρόσωπο πολλών ανθρώπων. Και αυτό δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Πολύ σκοτάδι και καθόλου λογική. Ίσως η εσωστρέφεια ήταν η μόνη επιλογή, αλλά η κυκλοφορία ενός τραγουδιού μπορεί να θεωρηθεί και πράξη εξωστρέφειας.

20 χρόνια από το MIKRO TroniK*πλάσμα ποιος παραμένει για εσάς ο «πλανήτης happy» - τι συνιστά ευτυχία για εσάς και είναι η επαφή με το κοινό σας μια μορφή «κοσμικής αγάπης»;

Η ευτυχία είναι μεγάλη κουβέντα, παρεξηγημένη και πολλές φορές υπερτιμημένη. Πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι ευτυχία. Τουλάχιστον τι θεωρούμε εμείς ευτυχία. Αν ευτυχία είναι η ψυχική ηρεμία και η αρμονική συμβίωση με ανθρώπους που εσύ επιλέγεις τότε αυτός είναι ο πλανήτης happy για εμάς. Αν ευτυχία είναι να περνάς όμορφα με αγαπημένα πρόσωπα χωρίς πολλά πολλά, χωρίς πολλές απαιτήσεις, χωρίς ακριβά αυτοκίνητα, χωρίς ακριβά ρούχα, ακριβά ρολόγια, παπούτσια, ακριβά εστιατόρια, λουξ ξενοδοχεία, Μύκονο κλπ., τότε καλώς ήρθες, είσαι στον πλανήτη happy.

Η επαφή με το κοινό, η οποία πρωτίστως συμβαίνει στα live, αλλά όχι μόνο, είναι η βασική επικοινωνία του έργου του δημιουργού με δέκτες πέραν του ίδιου του δημιουργού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο σύμπαν της τέχνης. Είναι τροφή. Είναι ενέργεια. Είναι και κοσμική αγάπη.

mikro-salonica2bw-1

Ζούμε μια εποχή όπου η τέχνη και οι καλλιτέχνες όχι μόνο δεν έχουν κρατική στήριξη, αλλά βάλλονται από παντού, πώς βλέπετε τις εξελίξεις αυτές;

Δυστυχώς ή ευτυχώς η τέχνη δεν είναι επάγγελμα, και δεν πρέπει να λαμβάνεται ως επάγγελμα, ειδικά από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Αν κάνεις τέχνη για τα λεφτά σταμάτα τώρα. Από την άλλη, η τέχνη πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους δέκτες της ως ένα λειτούργημα που ενώ μπορεί να δημιουργείται σαν έκφραση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία. Η αμοιβή του καλλιτέχνη μπορεί να είναι από φυσική (χρήμα, είδος) ως ψυχική/πνευματική/ηθική. Αλλά πρέπει να υπάρχει, χωρίς να είναι υποχρεωτική.

Έχοντας πει τα παραπάνω, σήμερα ζούμε μία εποχή απαξίωσης της τέχνης. Ο κόσμος θεωρεί τους καλλιτέχνες χομπίστες που απλώς περνάνε την ώρα τους κάνοντας κάτι που θα το έκαναν ούτως ή άλλως αφού τους αρέσει. Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις δεν είναι δουλειά, άρα δεν πρέπει να αμείβεσαι. Η μουσική, ειδικά, θεωρείται πολύ δεδομένη και δωρεάν. Πρέπει να αλλάξει το mind set του κόσμου. Ίσως για να γίνει αυτό θα έπρεπε ο κόσμος να φανταστεί για λίγο πώς θα ήταν η ζωή του δίχως μουσική, βιβλία, films, θέατρο και τις υπόλοιπες τέχνες. Όσον αφορά την κρατική στήριξη καλύτερα να μην αναφερθούμε.

Ποια συναυλία των MIKRO θα θυμάστε για πάντα και ποια συναυλία άλλου συγκροτήματος που παρακολουθήσατε θα σας μείνει αξέχαστη;

Κάθε συναυλία μας ήταν ξεχωριστή. Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Όπως και κάθε συναυλία που παρακολουθούμε είναι ξεχωριστή. Ίσως κάποιες είχαν καλύτερο ήχο ή έγιναν σε καλύτερα venues αλλά όλες έχουν θέση στη μνήμη μας εξίσου.

Από το 1997 μέχρι σήμερα, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε αν είχα την ευκαιρία να γυρίσετε τον χρόνο πίσω;

Tricky ερώτηση. Ναι, βεβαίως. Σίγουρα θα ανεξαρτοποιούμασταν νωρίτερα από την Warner και θα προσπαθούσαμε περισσότερο στο εξωτερικό.

Πολλές αλλαγές αλλά το όνομα MIKRO συνεχίζει από τη χρονιά της δημιουργίας σας μέχρι σήμερα, τι σημαίνει αυτό το όνομα για εσάς και συνεχίζει να εκφράζει τους λόγους της αρχικής σας επιλογής; Περιμένατε όταν το επιλέγατε το πόσο θα άλλαζε η σχέση μας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πώς βλέπετε τις εξελίξεις με την Α.Ι.;

Οι αλλαγές πολλές αλλά ο βασικός παρονομαστής ο ίδιος. Όταν ξεκινήσαμε με τον Γιάννη τους MIKRO το 1997 είχαμε ένα όραμα, να κάνουμε μουσική πρώτα για να αρέσει σε εμάς χωρίς όρια. Πολλά μέλη ήλθαν και απήλθαν αλλά το όραμα αυτό παραμένει το ίδιο για εμένα και τον Γιάννη.

Όσον αφορά την τεχνολογία και την A.I. πάντα λέγαμε και πάντα θα λέμε ότι όλα είναι ένα εργαλείο. Σημασία έχει πώς το χρησιμοποιείς αυτό το εργαλείο. Και ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει ο λόγος για τον οποίο το χρησιμοποιείς. Είτε αυτό είναι ένα σφυρί, είτε ένα κινητό τηλέφωνο, είτε το Internet είτε η A.I.

Τι θα λέγατε σε μια παρέα νέων παιδιών αν έρχονταν να σας πουν ότι θέλουν να ασχοληθούν με την ηλεκτρονική μουσική και να κάνουν συγκρότημα;

Αν το κάνετε από αγάπη για τη μουσική, ορμάτε! Κάντε αυτό που ευχαριστεί εσάς και κανέναν άλλο. Ακολουθήστε το όνειρο και το όραμά σας. Μην αφήνετε τίποτα να σας αποσπά και να έχετε υπομονή και επιμονή. Και σκληρή δουλειά. Αν έρθει η ανταμοιβή, χρηματική/ηθική/οτιδήποτε θα είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν έρθει τότε θα έχετε κάνει αυτό που αγαπάτε.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής και παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής;

Το μέλλον της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής ήταν είναι και θα είναι δύσκολο. Το ελληνικό μουσικό τοπίο είναι αφιλόξενο σε σχέση με την ηλεκτρονική μουσική. Το κοινό δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει πολλές προσπάθειες. Υπάρχει βέβαια πάντα και η παγκόσμια σκηνή που ανθεί θεαματικά. Η ηλεκτρονική μουσική πλέον έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο μουσικό τοπίο. Το θετικό στην όλη κατάσταση είναι πως πλέον ο κάθε Έλληνας, όπου και να βρίσκεται, με τη βοήθεια του internet μπορεί να κάνει την προσπάθειά του στην παγκόσμια σκηνή. Τουλάχιστον επί ίσοις όροις με κάθε ανεξάρτητο μουσικό ανά τον κόσμο.

 

Οι MIKRO εμφανίζονται στο Gazarte το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, με opening act τους Lip Forensics. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured