Εύη Παπαγιάννη

Τα Σάββατα είναι για χορό. Κι αυτό το Σάββατο, οι Magenta Flaws και ο One Of Vas ανεβαίνουν στη σκηνή του Ρομάντσο για ένα ατμοσφαιρικό και εκρηκτικό live double bill.

Bristol downtempo, electro, dance και feelgood vibes αναμένεται να συνθέσουν μία μουσική εμπειρία με αναφορές από την 80ς λάμψη ως την Βερολινέζικη σκηνή. Με αφορμή αυτή την κοινή εμφάνιση, συνομιλήσαμε με τα σχήματα για την μεταξύ τους σχέση, την ποπ μουσική, τις κυκλοφορίες, τις συνεργασίες και την μουσική τους εξέλιξη.

Λατρεύω τα double bills! Αισθάνομαι πως event που βαφτίζονται έτσι μας προϊδεάζουν για ένα μεγάλο πάρτι. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; 

MF: Δεν γνωρίζαμε τον One of Vas. Δεν είχαμε συνεργαστεί στην παρουσίαση του πρώτου μας άλμπουμ. Δεν ζητάμε τη γνώμη του για το ακυκλοφόρητο υλικό μας. Δεν έχουμε βγει αμέτρητα βράδια παρέα. Δεν έχουμε συζητήσει μαζί του για τα μυστήρια της ζωής, ούτε έχουμε πνιγεί με το απίθανο γέλιο του. Ναι, αγαπάμε τόσο τη μουσική του, όσο και τον ίδιο και ήταν μια συνεργασία που θέλαμε οπωσδήποτε να την πραγματοποιήσουμε.

ΟOV: Είμαστε φίλοι πολλά χρόνια και αυτό το “μεγάλο πάρτυ” που λες το σχεδιάζαμε καιρό, με σκοπό να έχει και ένταση, αλλά και διάρκεια με εμφανίσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τι κοινό σας φέρνει στο stage του Ρομάντσο;

ΟOVΗ αγάπη μας για τον χώρο μας έφερε εδώ. Έχουμε περάσει πολύ όμορφα βράδια στο Ρομάντσο.

MF: Η οικειότητα που έχουμε μεταξύ μας είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας. Από εκεί και πέρα, οι μουσικές μας – αν και δεν είναι ίδιας αισθητικής – θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο ίδιο ευρύτερο φάσμα.

Για όσους δεν σας γνωρίζουν ήδη, συστηθούμε. Ποιοι είναι οι Magenta Flaws, και ποιος βρίσκεται πίσω από το project One Of Vas;

MF: Οι Magenta Flaws δημιουργηθήκαμε στα τέλη των 00’s.Στην πρώτη μας φάση, πειραματιζόμασταν με ambient ηχοτόπια που διαρκούσαν ατελείωτες ώρες. Σταδιακά, περάσαμε σε άλλα μοτίβα, χωρίς βέβαια να προδώσουμε την αγάπη μας για τα μακρόσυρτα jamming sessions. Ο ήχος μας πλέον είναι ένα κράμα από nu-jazz και indie rock, με βασικό τέμπο το Bristol downtempo, ενώ στις συνθέσεις μας μπορεί κανείς επίσης να εντοπίσει διασκορπισμένα στοιχεία electro, synthwave, cool vibes και progressive rock.

Η δισκογραφία μας μετράει δυο άλμπουμ, το Corridor (2016 | Self Release)  και το Saturation (2020 | High Hop Records), ενώ αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το 3οLP μας, έχοντας ήδη παρουσιάσει στα τέλη Μαρτίου το πρώτο single (Exhale).

ΟOVΠίσω από το project One Of Vas,βρίσκομαι εγώ, ο Βασίλης Τσαβδαρίδης. Συνθέτης, τραγουδιστής και παραγωγός.
Έχω ζήσει και έχω παίξει μουσική για αρκετό καιρό στην Ιταλία ενώ τα τελευταία χρόνια μένω στην Αθήνα, όπου ασκώ παράλληλα και το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Εκτός από τις σόλο κυκλοφορίες μου, έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είμαι και μέλος της εταιρείας διοργάνωσης event, Postbloo.

Φωτό: Μαρίζα Καψαμπέλη

 

Πριν σας κάνω την επόμενη ερώτηση, θα χρειαστώ την εξής διευκρίνιση: πως διασκεδάζετε; Σας βρίσκουμε σε μπάρες, κλαμπ, βγαίνετε τη νύχτα; Και πως βλέπετε την βραδινή ζωή της Αθήνας;

ΟOVΘα έλεγα περισσότερο σε μπάρες και συναυλίες. Αγαπώ πολύ την νύχτα. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα. Όσο για την νυχτερινή ζωή της Αθήνας είναι τοπ. Οι επιλογές είναι πολλές, ο χρόνος όμως είναι λίγος.

MF: Διασκεδάζουμε με διάφορους τρόπους και το να βγαίνουμε στη νυχτερινή Αθήνα, σίγουρα είναι ένας από αυτούς. Υπάρχουν πολλά θετικά και αρνητικά που μπορεί κανείς να πει για αυτή την πόλη και τη βραδινή ζωή της, αλλά ένα είναι αδιαμφισβήτητο: Η Αθήνα είναι ένα μεγάλο rabbit hole!

Magenta Flaws, συναντιόμαστε, λοιπόν, σε ένα μπαρ, και μου λέτε πως πρέπει οπωσδήποτε να ακούσω το project One Of Vas. Πώς θα περιγράφατε τη μουσική του; Αντίστοιχα, One of Vas, πώς θα περιέγραφες τη μουσική των Magenta Flaws;

MF: Η μουσική του One Of Vas μπορεί να φέρει διάσπαρτες λέξεις στο μυαλό. Ταξίδι, Μελαγχολία, Άνοιγμα, Διηνεκές, Χάδι, Μυστήριο, Συντροφιά. Και ναι, θα σου τονίζαμε πως πρέπει οπωσδήποτε να τον ακούσεις.

ΟOVΟι Magenta Flaws μπορούν να χρωματίσουν με τρόπο οικείο καθεστιγμή της ημέρας. Είναι μια ονειρική ματιά στα πράγματα, χωρίς να χάνεται ποτέ ο δυναμισμός, με υπέροχες ατμόσφαιρες και ρυθμολογικά ευρήματα.

Και τα δύο σχήματα έχετε ήδη κάποια χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας, και έχετε πειραματιστεί και εξελίξει τον ήχο σας. Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα για εσάς ανά τα χρόνια, και σε ποιά φάση σας βρίσκουμε δημιουργικά;

ΟOVΗ τεχνολογία έχει επιταχύνει απίστευτα την υλοποίηση μιας ιδέας, όμως η ταχύτητα αυτή μπορεί να σε βγάλει και εκτός πορείας. Καμιά φορά δεν σου κρύβω πως νοσταλγώ τις “λιγότερες επιλογές”. Από την άλλη, δημιουργικά είμαι σε πολύ καλή φάση. Στις 26 Απριλίου κυκλοφορεί το νέο EP που έγραψα παρέα με το electronic duo από την Τουρκία, Headwaters, ενώ παράλληλα ηχογραφώ και τον καινούργιο μου δίσκο.

MF: Σίγουρα τα χρόνια παρουσίας που αναφέρεις, μας έχουν χαρίσει εμπειρία σε πολλούς τομείς, ωστόσο θα λέγαμε ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ για εμάς. Παραμένουμε πιστοί στις βασικές αρχές μας, όπως στο να συνθέτουμε συλλογικά, ή στο να μην περιοριζόμαστε από music genres και αν θα πρέπει να ανήκουμε σε κάποιο συγκεκριμένο.

Και η φάση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι κάπως έτσι. Μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, θέλουμε και πάλι να μοιραστούμε τους ήχους μας. Το single "Exhale"που παρουσιάσαμε στα τέλη Μαρτίου, αποτελεί τον προπομπό για το επερχόμενο 3ο LP μας και είναι ένα δείγμα για ακόμη μια ηχητική στροφή της μπάντας σε ένα πιο electro, synthwave και nu disco σύμπαν.

Αναγνωρίζω και στους δύο pop και χορευτικά στοιχεία. Αν και η εγχώρια μουσική παραγωγή είναι ανέκαθεν ανήσυχη, σε πολλαπλά είδη και σε διάφορα επίπεδα, περισσότερο ή λιγότερο “underground”,  αισθάνομαι πως η εναλλακτική pop κερδίζει έδαφος. Έχετε κάποια εξήγηση για αυτό;

MF: Καταρχάς θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι όντως η εγχώρια μουσική παραγωγή έχει μεγάλο εύρος και ενδιαφέρον και πραγματικά θα θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη θεσμική υποστήριξη για να δείξει όσα μπορεί.

Στο ερώτημα σου τώρα, δεν θεωρούμε ότι η pop έχασε ποτέ έδαφος. Η pop -  είτε η εναλλακτική, είτε ηunderground, ή η commercial –ήταν πάντα εκεί στην πιο σύγχρονη ιστορία της μουσικής. Έχει καταφέρει να είναι διαχρονική και γι αυτό ίσως και να την αναζητάμε ξανά και ξανά.

ΟOVΌσο “underground” και αν νιώθει κάποιος έρχεται (μάλλον) εκείνη η στιγμή που θέλει να μιλήσει σε μεγαλύτερο κοινό. Έτσι, χρησιμοποιεί άλλα ενορχηστρωτικά μέσα, κάτι που σέβομαι απόλυτα. Ωστόσο αν δούμε την μεγάλη εικόνα, για μένα, ο λόγος που η εναλλακτική pop κερδίζει έδαφος είναι γιατί οι καλλιτέχνες σήμερα ρισκάρουν λιγότερο.

Τι να περιμένουμε από το double bill σας στο Ρομάντσο, και τι περιμένετε οι ίδιοι από αυτό;

ΟOVΠολλά feelings και υπέροχα visuals! Περιμένω να δω αγαπημένους φίλους και να κάνω καινούργιους!

MF: Ο One Of Vas το έθεσε πολύ ωραία! Σας ευχαριστούμε πολύ! 

 

Οι Magenta Flaws και ο One of Vas εμφανίζονται στο Ρομάντσο το Σάββατο 20 Απριλίου. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured