Το Avopolis, με την ευκαιρία της ζωντανής εμφάνισης της Δέσπως Βαρουδάκη στο Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου, συνάντησε την ίδια τη μουσικό και είχε μαζί της μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη μουσική, την κιθάρα, το τραγούδι αλλά και την ίδια τη ζωή…

Φωτογραφία: Αφροδίτη Βαλεριάνου

Ας ξεκινήσουμε με μια ερώτηση όχι τόσο συνηθισμένη. Πώς μπορείς να συνδυάζεις την ιδιότητα της ερμηνεύτριας της κλασικής κιθάρας με αυτήν της τραγουδοποιού;

«Το ότι γράφω τραγούδια ξεκινάει από το γεγονός ότι παίζω κιθάρα. Η κιθάρα ταυτίζεται με το τραγούδι, γιατί, ακόμα και το πιο λόγιο ρεπερτόριό της, είναι γραμμένο, πολλές φορές, σε φόρμα τραγουδιού. Πολλές φορές νιώθω ότι ισορροπώ στη λεπτή χορδή μεταξύ της κλασσικής κιθάρας και της τραγουδοποιίας».

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις επίσης την εργασία σου ως καθηγήτρια μουσικής με την οικογένεια;

«Η κιθάρα είναι αυτό που έχω σπουδάσει και ταυτίζεται με την εργασία μου. Τα τραγούδια είναι ο τρόπος έκφρασής μου, ο ελεύθερός μου χρόνος. Η οικογένεια με έχει βοηθήσει και στους δυο τομείς. Κατά κάποιο τρόπο όλα τα παραπάνω εντάσσονται και λειτουργούν μέσα στην οικογενειακή μου ζωή».

Αν δεν κάνω λάθος, γράφεις σχεδόν αποκλειστικά μουσική για δικούς σου στίχους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Όσες φορές έχω δοκιμάσει να μελοποιήσω στίχους άλλων ή κάποια ποιήματα που μου αρέσουν, ένιωθα ότι, με την παρέμβασή μου, θα αλλοίωνα την πρόθεση και την αισθητική των δημιουργών. Στα δικά μου τραγούδια στίχοι και μουσική συλλειτουργούν, όσο το δυνατόν, αρμονικά».

Με ποια σειρά φτιάχνεις ένα τραγούδι; Πρώτα ο στίχος και μετά η μελωδία ή παράλληλα;

«Πάντα ξεκινώ με ένα αρχικό κείμενο στίχων, το οποίο όμως εξελίσσεται, καθώς γράφω τη μουσική. Συνήθως μέσω της μουσικής προσθέτω και άλλους στίχους. Ουσιαστικά γράφω τραγούδια όπου η μουσική και οι στίχοι βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, όπου τα δύο στοιχεία εισχωρούν δηλαδή το ένα μέσα στο άλλο».

Είναι η πρώτη φορά που παίζεις ζωντανά κομμάτια σου με άλλους μουσικούς;

«Όχι, είναι όμως η πρώτη φορά που το πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο δικά μου κομμάτια, τα οποία θα συνοδέψουν μαζί με εμένα, που θα παίζω κιθάρα και θα τραγουδάω, τρεις εξαίρετοι μουσικοί: ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (λάφτα, κιθάρα ακουστική, τραγούδι), ο Βασίλης Σαλτίκης (σαξόφωνο και κρουστά) και ο Φώτης Μυλωνάς (άταστο μπάσο)».

Πού θα μπορούσε κάποιος να ακούσει δουλειά σου;

«Στο www.myspace.com\despov, αλλά και στη συναυλία στο Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου στις 21 Μαΐου».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured