Αν όχι αποπροσανατολισμένη, σίγουρα δεν είναι στα χάϊ της η λόκαλ φάση. Λίγο οι γιορτές, πολύ οι μηδέν συναυλίες με επίκεντρο τα εγχώρια ανεξάρτητα acts, ακόμα περισσότερο η ντόπια αλλά και παγκόσμια άνοδος της χορευτικής και της ηλεκτρονικής μουσικής, αφήνουν τον όρο indie να σέρνεται λίγο άβολα εδώ και εκεί μέχρι να τον αναστήσει εκ νέου το ανερχόμενο και ενδιαφέρον podcast των δικών μας παιδιών. 

Το μόνο είδος στο οποίο χτίζεται σκηνή αυτή την εποχή είναι, όχι τυχαία μάλλον, είναι η jazz, που στην λίστα αυτού του μήνα βρίσκει θέση όχι μόνο με το ενδιαφέρον twist που δίνει στη παρούσα φάση της η Νεφέλη Φασούλη αλλά και με το έθνικ στοιχείο που υπόγεια μπολιάζει στα σεμεδάκια του Tora Collective o Πέτρος Κλαμπάνης. Στην χορευτική - ηλεκτρονική, έχουμε business as usual για τους MadorasIndahouse ενώ στο όριο της αλλαγής του μήνα χάνουμε δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες από LEX και Lee Burton αντίστοιχα, όμως, ασφαλώς και θα επανέρθουμε από Φλεβάρη. 

Αυτό που κάποτε ονομάζαμε indie επίστρεφει δειλά στις βάσεις του, αφενός με την επανακυκλοφορία των One Night Susan από την Make Me Happy Records και αφετέρου με τα breaking news που σέρβιρε ο Βασιλικός την ίδια στιγμή που το είδος σε επίπεδο φρέσκων παραγωγών είχε και την μίνι φινετσάτη ποπ στιγμή του με το ντεμπούτο των Dalene

Πιο σκληρά, πιο περίεργα και για πιο πειραματικά, αφεθείτε στο expertise των Bonebrokk και EMEX από το πρόσφατο παρελθόν της σκηνής και συνάμα υποδεχτείτε το ambient pop βάθος των Apu Nanu και Μάριου Βισβίκη

Let's do this. 

1. Nefeli Fasouli - If You Were Coming (self release)

Είναι ένα στοίχημα για τη δεσποινίδα Φασούλη, να συνεχίσει και να «ταχθεί» σε αυτές τις  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες jazz διαδρομές θα πω εγώ. «Το ευτύχημα  είναι πως δε στέκεται στατικά και μονοδιάστατα, για αυτό και στην επόμενη στροφή, συστήνεται με κλασάτο νεύρο στο “If You Were Coming”» σημειώνει ο φίλος Άγγελος Κυρούσης που τα γράφει μεστά και στοχευμένα στο avopolis review του. 

2. Δεσποινίς Τρίχρωμη, Veslemes - Αγκάθι (self release)

Ο Veslemes βάζει τις kraut electronic πλάτες και η Δεσποινίς Τρίχρωμη τον abstract μα τόσο ταιριαστό στίχο που συνεχίζει τίμια την Lena Platonos παράδοση. 

3. Liva K, Atsou, Lazarusman - 100 Horses (MadorasInDaHouse)

Είναι 03:20 ξημερώματα Κυριακής στο club που βρίσκεται στην στοά με τον αριθμό 7 στη Σταδίου. This song slaps και δεν περίμενες τίποτα λιγότερο από τους νέους house dons της πόλης. 

4. Dalene - Athenian Disco (Mellowsophy Music)

Tο For Those in Love album έχει τις μελωδίες ακόμα και αν σε σημεία η παραγωγή ή το vocal treatment / accent απαιτεί να το εκλάβεις σαν άποψη. Στο "Athenian Disco", το ρομάντζο μιας νοσταλγικής French pop στιγμής βάζει το δίδυμο από την Αθήνα στον χάρτη με τους Ones To Watch για το μέλλον. 

5. One Night Suzan - Until (self release)

Και αν στο προηγούμενο track κρατήθηκα πριν αναφέρω τους Belle & Sebastian ίσως γιατί ήξερα ότι ακολουθεί μία από τις λίγες εγχώριες στιγμές που θα μπορούσε να τρυπώσει σε κάποια από τις περίφημες Sarah Records συλλογές. Φαντάζεσαι μετά από αυτή την επανέκδοση για την Make Me Happy να ξεκίνησει ένα revival του αθηναϊκού indie από τα late 90s - early 00s;

6. Leonidas, Hobbes - Aftermath (self release)

Σε κάποιο σημείο πρέπει να δημιουργήσω γέφυρα επικοινωνίας με τον Leonidas Stavropoulos που δείχνει να μοιράζει balaeric disco ομορφίες αβίαστα σχεδόν σε κάθε κυκλοφορία του, είτε πρόκειται για τον κατάλογο της Claremont 56, είτε πρόκειται για τα πρότζεκτ του με τους Hobbes και Kay Suzuki. 

7. EMEX - Celestia (Modular Expansion)

Νέο EP με τον τίτλο Touch Infinity από τον πάντα δραστήριο George Apergis και την Modular Expansion. Και τα 4 κομμάτια διατηρούν την μινιμαλιστική και κυκλική πλευρά της dark wave και techno με το εναρκτήριο "Celestia" να ορίζει το ύφος της κυκλοφορίας. Σοβαρό εργαλείο για τα σετ αναλόγου ύφους. 

 

8. Gravity Reversal - Bonebrokk (self release)

Και ενώ τα καταιγιστικά beats του "In Between Two Worlds" του Bonebrokk για την Ιnfinite Machine από την παρτίδα τους περασμένου Νοέμβριου δεν έχει κοπάσει, ο παραγωγός επιστρέφει με περισσότερη spastik techno ρυθμολογία και industrial doomness ευελπιστώντας να διατηρήσει την συχνότητα ένα single το μήνα στην σειρά TDOA. 

9. Apu Nanu - The Journal (BFF Music)

Αυτός ο νέος αχαρτογράφητος ήχος που άφησε πίσω της η απώλεια Sophie, δείχνει να γιγαντώνεται σε κάθε γωνιά του κόσμου και μετατρέπεται στην ποπ του όχι και τόσο μέλλοντος καθώς συμβαίνει ήδη. Σε άμεση σύνδεση με την πρωην Dreameater παρέα των Chiconaral και Raed Raees, η κοφτερή μουσική του Apu Nanu κάνει το extended play ντεμπούτο της στην Πολωνική BFF. 

10. Petros Klampanis - Disoriented (self release)

Έχει νόημα να κλείσουμε με την δυνατή εγχώρια jazz που ανοίξαμε την στήλη. Εδώ η Grammy nominated Tora κολλεκτίβα του Πέτρου Κλαμπάνη μέσα από τα αυτιά του Άγγελου Κυρούση με ένα μικρό συντακτικό twist από αυτό που ανέβηκε και πάλι για το avopolis. 

«Στο Tora Collective, ο Κλαμπάνης αφήνει το νήμα της μουσικής του κόσμου, της παράδοσης ιδωμένης μέσω της jazz, να μακραίνει από το χθες έως το Tora.»

 + 1 

Marios Visvikis - Diego (self release)

Από το Handmade Oscillators που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα σε 11 συλλεκτικές κασέτες, επιτέλους ο Marios Visvikis aka Super Mario καταγράφει τόσο την ambient πλευρά του όσο και την αγάπη του για τον Diego που αρκετοί έχουμε δει την εικόνα του να συντροφεύει τα Super Mario dj sets. Προς το παρών στο bandcamp, σύντομα γιατί ΠΡΕΠΕΙ σε όλα τα ψηφιακά και ασφαλώς «άχαστη» η Κυριακάτικη (4/2) εμφανισή του στο πλευρό του legend Laraji

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured