«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας» δηλώνει ο Γιάννης Αγγελάκας και έρχεται, για πρώτη φορά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, κι αυτό το όνειρο θέλουμε να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα. Μπορεί όμως αυτό το πρότζεκτ να είναι must see και για ένα πιο μουσικόφιλο κοινό, όπως οι αναγνώστες του Αvopolis; Είμαι εδώ για να απαντήσω ναι και σας έχω τουλάχιστον 5 καλούς λόγους γιατί δεν πρέπει να χάσετε τη «Νέκυια» που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση 21.12.23-28.1.24.

Οι συντελεστές αποτελούν εγγύηση

Ας ξεκινήσω με το πιο δυνατό -φαινομενικά- πλεονέκτημα. Τρία σημαντικά ονόματα της ελληνικής τέχνης ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ο κορυφαίος δημιουργός της ελληνικής ροκ σκηνής, Γιάννης Αγγελάκας, υπογράφει τη μουσική και συνεργάζεται με τον ανερχόμενο πανευρωπαϊκά χορογράφο και σταθερό συνεργάτη της Στέγης, Χρήστο Παπαδόπουλο, στη σκηνοθεσία, ενώ μοιράζεται την αφήγηση με την εξαιρετική Όλια Λαζαρίδου, μαζί με δύο μουσικούς, τέσσερις γυναικείες φωνές και τον ηχητικό σχεδιασμό του Coti Κ., μας συντροφεύουν σε μια “surround” κατάβαση στον Άδη, στο θυμικό και στον εαυτό μας.

Αν έχετε ακούσει το ραδιοφωνικό σποτάκι αποκλείεται να μη σας έχει συνεπάρει παρά τη μικρή του διάρκεια. Το αποτύπωμα που αφήνει κάθε φορά που τυχαίνει να το ακούω με συγκλονίζει. Η υποβλητική φωνή του Γιάννη Αγγελάκα αλλά και η επιβλητική μουσική υπόκρουση δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να ανυπομονείς να νιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις το πρότζεκτ στην πληρότητά του.

Δεν πρόκειται για μια απλή παράσταση αλλά για μια μυστικιστική εμπειρία

Ο θεατής δεν θα απολαύσει μια συνηθισμένη παράσταση χορού ή θεάτρου. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσει μια συναυλία, αλλά θα βιώσει μια ηχοτροπική κατάσταση σαν τελετή. Θα μυηθεί σε μια ξεχωριστή εμπειρία «καθόδου». Θα αφεθεί να παρασυρθεί σε μια μουσική κατάβαση σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ένα διαφορετικό μουσικό και αισθητικό βίωμα, το οποίο θα δώσει στο κοινό το έναυσμα να συνειδητοποιήσει πόσο ιερός και σημαντικός είναι ο χρόνος που μας έχει χαριστεί σε αυτή τη ζωή.

Το κείμενο είναι ένα πρώτης τάξης υλικό που έχει αποτελέσει αστείρευτη πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας

Η λ ραψωδία της Οδύσσειας ή αλλιώς γνωστή ως Νέκυια, αποτελεί το πιο υποβλητικό κομμάτι του ομηρικού έπους. Συνοπτικά, αφορά την κατάβαση του Οδυσσέα στον Άδη, δηλαδή στον Κάτω Κόσμο, στον κόσμο των νεκρών. Αυτό το αποκρυφιστικό ομηρικό τοπίο έχει εμπνεύσει έναν συνεχή καλλιτεχνικό δημιουργικό διάλογο, παραμένοντας διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Από τον Λουκιανό και τον Βιργίλιο, μέχρι τον Μπεργαδή, τον Σινόπουλο, τον Σεφέρη και τον Ρίτσο που αξιοποιούν τις ομηρικές αναφορές στο έργο τους, η Νέκυια έχει μεταπλαστεί, μεταξύ άλλων, κι από τον Ιάννη Ξενάκη ενώ κι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιχείρησε να το αποδώσει, παντρεύοντας το αρχαίο κείμενο με την παράδοση του ιαπωνικού θεάτρου Νο.

Ο ενθουσιασμός των συντελεστών είναι μεταδοτικός και μας μεταφέρει την πίστη τους σε αυτό το εγχείρημα

Έχοντας βρεθεί στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης το φθινόπωρο για το υπόλοιπο του 2023 και το 2024, βλέποντας και ακούγοντας διά ζώσης τα λόγια των βασικών συντελεστών ήξερα από εκείνη τη στιγμή ότι η Νέκυια θα έμπαινε οπωσδήποτε στα must της ατζέντας μου για τη σεζόν.

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι ίδιοι οι συντελεστές και ας πάρουμε μια πρόγευση για τη μαγική εμπειρία που θα βιώσουμε όσοι το παρακολουθήσουμε:

«Ξεκίνησα πριν 15 χρόνια να διαβάζω, με παρότρυνση της Όλιας Λαζαρίδου, τα ομηρικά έπη από τις μεταφράσεις του Δημήτρη Μαρωνίτη και μαγεύτηκα συνειδητοποιώντας πόσο πρωτοποριακά, πόσο μπροστά ακόμα κι από την εποχή μας είναι αυτά τα υπεράνθρωπα κείμενα. Ακόμα και σήμερα δεν χωράει στο μυαλό μου το πώς γίνεται αυτά τα πρώτα καταγεγραμμένα λογοτεχνήματα της αρχαιότητάς μας να φαντάζουν αξεπέραστα και να έχουν στοιχειώσει για τα καλά τον Δυτικό πολιτισμό και την παγκόσμια τέχνη (λογοτεχνία, κινηματογράφο κ.ά.). Η Όλια, πάλι, όταν είδε πως γοητεύτηκα απ’ όλα αυτά, μου πρότεινε να κάνουμε μουσική παράσταση τη Νέκυια». Γιάννης Αγγελάκας

«Ο Γιάννης Αγγελάκας, με τη μουσική του, μας προτείνει μια κατάβαση. Η Νέκυια είναι τόπος συνάντησης. Με αυτούς που έφυγαν και με τον εαυτό μας. Κατεβαίνουμε μαζί και εξερευνούμε τα σκοτάδια. Παίζουμε εκεί μέσα και γελάμε!» Χρήστος Παπαδόπουλος

«Μια βόλτα στον Άδη –που είναι η Νέκυια– και μάλιστα με την προοπτική της ανόδου ξανά στο φως, είναι μια πολύ ελκυστική προοπτική. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι στο πλάι ενός σύγχρονου ραψωδού των καιρών μας, όπως είναι ο Γιάννης Αγγελάκας. Χαίρομαι που, παρά τη μακρά μου πορεία στο θέατρο, υπάρχουν ακόμα πράγματα να μαθαίνω». Όλια Λαζαρίδου

Το timing είναι ιδανικό

Στις 21 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, θα ξεκινήσει η κατάβασή μας στο πιο απόκοσμο, μυστικιστικό και σχεδόν αποκρυφιστικό ομηρικό τοπίο: εκείνο της ραψωδίας «λ», όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη. Πόσο σκοτάδι χρειάζεσαι για να εκτιμήσεις το φως; Με αυτό το σκοτάδι, του χειμώνα αλλά και το υπαρξιακό εσωτερικό, αυτή η εναγώνια μάχη για να επικρατήσει το φως μέσα μας και παντού, γίνονται επιπρόσθετα στοιχεία της παράστασης και αποτελούν αφορμή για να επεξεργαστούμε το δικό μας φως και σκοτάδι και να δούμε πώς αυτή η κατάβαση θα μας δώσει τη δύναμη να ανέβουμε πάλι και να αντικρύσουμε τη ζωή μας με νέο και πιο καθαρό και διαυγές βλέμμα.

 

H «Νέκυια» ανεβαίνει στη Στέγη από 21 Δεκεμβρίου 2023 έως και 28 Ιανουαρίου 2024. Παραστάσεις Πέμπτη με Κυριακή εκτός από τις Κυριακές 24 και 31 Δεκεμβρίου και τις Πέμπτες 4 και 11 Ιανουαρίου. Περισσότερα εδώ

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured