Άλλη μια μουσική χρονιά οδεύει για να ρίξει αυλαία και πάλι θα αναρωτηθούμε (χωρίς ενδοιασμούς) για το τι συνέβη στην δισκογραφία αυτό το έτος. Εμείς μπορεί να στήνουμε λίστες, να μιλάμε για τα καλύτερα της χρονιάς, να συνομοτούμε για το τι έκανε αίσθηση φέτος αλλά τα νούμερα δεν κάνουν ποτέ λάθος. Και για να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη στις πωλήσεις δίσκων, ιδίως στην χώρα μας, ρωτάμε τα δισκάδικα. Τόσο απλά και ωραία.

Το Rock'n'Roll Circus της Σίνα, τα Sound Effect, Plan 59 και Μικρός Ερωτικός των Εξαρχείων, Το Record Haze του ιστορικού τριγώνου, το ΜΟΝΟ της Πάτρας, το Father Herbie της πόλης της Θεσσαλονίκης, το Entropia της Κυψέλης, το LO FI concept του Κουκακίου, το Underflow του Νέου Κόσμου, το Δισκάδικο στου Ψυρρή και το Record House της Νέας Σμύρνης. Μερικά από τα πιο ενημερωμένα δισκάδικα της Αττικής, και όχι μόνο, κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, σχετικά με το τι έκανε τους αγοραστές να ιδρώσουν πιότερο μέχρι να το αποκτήσουν, τι θα ήθελαν οι ίδιοι να έχει πουληθεί πιο πολύ, καθώς και τι προβλέπουν για το μέλλον των ελληνικών δισκάδικων. Τέλος, τι συνήθως αγοράζουν οι μουσικόφιλοι τα Χριστούγεννα, αφού γιορτινές μέρες έρχονται και ο Frank Sinatra θα πάει σύννεφο.

 

Rock'n'Roll Circus

Ερωτήσεις

1. Ποιο δίσκο πουλήσατε σε περισσότερα αντίτυπα φέτος;
2. Πώς προμηνύεται το άμεσο μέλλον για την αγορά δίσκων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την αγορά μέσα από τα δισκοπωλεία;
3. Ποιο δίσκο θα θέλατε να είχατε πουλήσει σε περισσότερα αντίτυπα φέτος;
4. Τι αγοράζουν οι πελάτες τα Χριστούγεννα και τι θα τους προτείνατε εσείς;

 

Rock'n'Roll Circus

1. To soundtrack Το Αγκίστρι του Χατζηνάσιου μέσα στο καλοκαίρι.

2. Δεν το βλέπω. Το άμεσο μέλλον άμεσα γίνεται παρελθόν. Η αντίληψη του χρόνου είναι υποκειμενική στην πραγματικότητα, αλλά ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η πραγματικότητα; Πόσο μάλλον η ελληνική πραγματικότητα. Μία αλήθεια είναι ότι πλέον και η αγορά του δίσκου, όπως η κάθε αγορά στηρίζεται στα κορίτσια.

3. Το δίσκο της Aja Monet, When The Poems Do What They Do. Θα ήθελα να τον έχουν πάρει από το μαγαζί μας 5.000 άνθρωποι. Πολλά, πιθανώς όλα να ήταν διαφορετικά σε αυτήν την περίπτωση. Τον πήραν όμως μόνο δύο, ο ένας ήμουν εγώ.

4. Ό,τι βρουν μπροστά τους αγοράζουν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τους χαλάσω τη διάθεση προτείνοντας κάτι. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να τους προτείνω κάτι, θα τους πρότεινα ακριβώς αυτό: πάρε ότι σου γυαλίσει κ δεν θα το μετανιώσεις. Ακόμα κ αν το μετανιώσεις, και τι έγινε; Χριστούγεννα είναι, ήταν, θα ξαναειναι.

 

Father Herbie

 

1. Ξεκάθαρα τo box του ΛΕΞ στην Veego Records.

2. Το μέλλον προβλέπεται φωτεινό για όσα δισκοπωλεία έχουν χαρακτήρα, σωστές τιμές και προτάσεις.

3. Θα ήθελα να πουλήσω παραπάνω -αν και έχω δώσει 10 αντίτυπα- τον δίσκο του Sven Wunder μιας και περιλαμβάνει όλα όσα αγαπώ σε έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο, δηλαδή library, jazz και ambient.

4. Jazz αγοράζουν τα Χριστούγεννα και είναι μια ευκαιρία για μένα να τους προτείνω και μερικές πιο δύσκολες προτάσεις πέρα των κλασικών.

 

Sound Effect

1. Δύο είναι οι δίσκοι που δώσαμε τα περισσότερα αντίτυπα μέσα στο 2023. Και οι δύο παραγωγές του label μας. Το καινούργιο LP των ακούραστων βετεράνων Green Pajamas και το ομότιτλο ντεμπούτο της Βρετανίδας Anona.

2. Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι η συνεχόμενη πτώση της αγοραστικής δύναμης του κοινού. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το ελληνικό κοινό είναι από τα πιο μουσικόφιλα αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνεχόμενες μειώσεις του πραγματικού του εισοδήματος. Σε συνδυασμό με τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των βινυλίων λόγω των ενεργειακών αναπροσαρμογών, των περιβαλλοντικών φόρων & των αυξημένων μεταφορικών, δυσκολεύεται να προβεί σε εκτεταμένες αγορές. Σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση των τιμών ενισχύεται από το hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από το βινύλιο και την αύξηση στην ζήτηση ορισμένων τίτλων.

Δεν είναι ορατή η άνοδος της αγοράς δίσκων στην χώρα μας όσο οι πιο πάνω παράγοντες εμμένουν. Συγκεκριμένα για τις αγορές μέσα στα τα δισκοπωλεία θεωρώ ότι όσο αυξάνονται οι αγορές μέσω του διαδικτύου οι φυσικές πωλήσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται. Τέλος οφείλω να αναφέρω και κάτι με θετικό πρόσημο. Αυτό είναι η αύξηση των πωλήσεων των δισκοπωλείων λόγω της αύξησης της εισροής τουριστών στην Αθήνα αλλά και της μετοίκησης αρκετών στην πόλη μας.

3. Δύσκολο να διαλέξω κάποιον που να με χαροποιεί περισσότερο από τις ίδιες μας παραγωγές οπότε η επιτυχία του ντεμπούτου της Anona με χαροποιεί διπλά, όντας νέα καλλιτέχνης που προσφέρει μία πλούσια παλέτα ήχων με διάχυτα jazz, tropicalia, folk και ψυχεδελικά στοιχεία.

4. Στην διάρκεια των εορτών το κοινό των καταστημάτων εμπλουτίζεται με μεγαλύτερο πλήθος περιστασιακών αγοραστών οι οποίοι στοχεύουν κυρίως σε ποιό γνωστές κυκλοφορίες που προορίζονται για δώρα. Εμείς λόγω του ότι εξυπηρετούμε μία εξαιρετικά ευρεία γκάμα μουσικών ειδών και η πολιτική μας είναι να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του πελάτη, οι προτάσεις μας προσαρμόζονται σε αυτές. Το μότο μας είναι ότι η μουσική είναι μία οπότε είναι δύσκολο να συνοψίσω τις κυριότερες κυκλοφορίες ανά μουσικό είδος. Μία συνεχής παρότρυνση είναι να προτιμούν νέους καλλιτέχνες από ανεξάρτητες εταιρείες αλλά δεν είναι πάντα εφικτό.

 

Entropia

1. Το  διπλό LP Tomaga ‎– Extended Play 1-2Το δίδυμο, που σχηματίστηκε από τη Valentina Magaletti και τον Tom Relleen, ένα από τα πιο συναρπαστικά και καινοτόμα πειραματικά γκρουπ της τελευταίας δεκαετίας. Ένας μουσικός διάλογος σε σκοτεινά ψυχεδελικά τζαζ μονοπάτια με μίνιμαλ ηλεκτρονικές αποχρώσεις.

2. Δύσκολα τα πράγματα, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης. Από την άλλη υπάρχει ένα αφοσιωμένο κοινό γύρω από το βινύλιο, στο οποίο προστίθεται και από τις νέες γενιές παρ'όλους τους νέους τρόπους αναπαραγωγής μουσικής.

3. Το Modern Research in Sound and Vibration ‎– Ηλέκτρα. 'Ενας μοναδικός ελληνικός δίσκος πέρα από όρια και κατηγορίες. Τα μουσικά όργανα που δημιουργούν το ηχητικό αποτέλεσμα, εν τη γενέσει του industrial, είναι πρωτότυπες ιδιοκατασκευές που μοιάζουν με εργαλεία παλαιού μηχανουργείου, που οπτικά ομοιάζουν με vintage εφευρέσεις του Tesla. Οι πρωτόλειοι ήχοι που παρήχθησαν ενορχηστρώθηκαν, έγιναν συνθέσεις και προστέθηκαν γυναικείες φωνές που απαγγέλουν αποσπάσματα από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή! Το αποτέλεσμα καταλήγει σε ένα drone ψυχεδελικό, ηλεκτρονικό και πειραματικό krautrock περιβάλλον, μοναδικά σερβιρισμένο σε gatefold εξώφυλλο και πολυσέλιδο booklet, με φωτογραφίες και κείμενα που προσθέτουν στην όλη εμπειρία.

4. Λόγω δώρων «κλασικά» πράγματα, Baligh Hamdi - Instrumental Modal Pop , Γιώργος Χατζηνάσιος - Το Αγκίστρι, The Other People Place - Lifestyles Of The Laptop Café, Mulatu Astatke - Mulatu Of Ethiopia. Προτείνουμε, Ηδύλη Τσαλίκη – Αυταπάτη, Lloyd Miller & The Heliocentrics, Act Of Faith (OST), ΛΕΞ boxset, Kostas Bezos And The White Birds, Οπτική Μουσική-Τόμος 2.

 

LO FI concept

1. Little Simz - Sometimes I Might be Introvert

2. Παρ΄όλο που πολλοί επιλέγουν να ψωνίζουν απο τα «σουπερμάρκετ» της Ευρώπης (HHV, Juno κλπ) πάντα υπάρχει κόσμος που θα ψωνίζει από τα ντόπια δισκοπωλεία - αν υπάρχει καλό και ενημερωμένο stock, φυσικά.

3. Blossom Dearie- Blossom Dearie (επανεκδοση Verve, 2023) και Sam Gendel - Blue Blue

4. Monk, Miles, Coltrane, Sonny Rollins, Nina Simone, Frank Sinatra, Donald Byrd, Chet Baker.

 

Το Δισκάδικο

1. Σε περισσότερα πάλι πουλήθηκαν κλασικά τα Dark Side Of The Moon των Pink Floyd και Rumours των Fleetwood Mac, από νεότερα Lana Del Rey δαγκωτό.

2. Όλο και αυξάνεται ή επισκεψιμότητα στα δισκοπωλεία δίχως όμως αυτό να αυξάνει πωλήσεις λόγω των απαραδεκτων τιμών απο τις εταιρείες. Η βάση με νέους υπάρχει αλλά αν δεν βελτιωθούν οι τιμές θα είναι πολύ δύσκολο να αυξηθούν οι πωλήσεις.

3. Prisma Flower Band και γενικά νέα ελληνική σκηνή.

4. Χριστούγεννα γενικά υπάρχει ζήτηση ξανά σε κλασικά Χριστουγεννιάτικα με Sinatra, Wham κλπ. Θα πρότεινα την καταπληκτική συλλογή από το 63 του Phil Spector / A Christmas Gift For You.

 

Record House

1. Metallica 72 seasons

2. Θετικά! Μοναδική ένσταση η εκτόξευση των τιμών τον τελευταίο χρόνο...

3. Bar Italia - Tracey Denim

4. Αγοράζουν crooners και κλασικά ροκ άλμπουμ (δωρα-μύησης σε μικρότερους σε ηλικία ακροατές). Επίσης υπάρχει αύξηση στη ζήτηση των άλμπουμ που βρίσκονται στις λίστες του μουσικού τύπου με τα καλύτερα της χρονιάς. (Εμείς τους βοηθάμε να αποφασίσουν γρηγορότερα, χωρις να επεμβαίνουμε, με βάση το γούστο τους αλλα και το ποσό που θέλουν να διαθέσουν).

 

Plan 59

1. Μίμης Πλέσσας - Greece goes Modern.

2. Αισιόδοξα. Καλές οι ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά μια βόλτα στο δισκοπωλείο έχει άλλη γοητεία. Έρχεσαι σε επαφή με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και αναφορές, με αποτέλεσμα μία δημιουργική και διαδραστική ψυχαγωγία. Ξεκινάς μια κουβέντα για τους Talking Heads και καταλήγεις να μιλάς για ιταλικά gialli.

3. Το Iceman από τους Signori Della Galassia.

4. Αγοράζουν από όλα και περισσότερο χαρούμενες μουσικές, για να κάνουν δώρο. Προτείνω το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Phil Spector και το Καλά Χριστούγεννα με τα Στρουμφ.

 

MONO

1. To box set του ΛΕΞ και με μικρή διαφορά την επανέκδοση του πρώτου LP των Στέρεο Νόβα.

2. Δεδομένης της αύξησης των τιμών είναι πλέον δύσκολο να αγοράσει κανείς μέσω προτάσεων του δισκοπωλείου. Οι περισσότεροι πελάτες έχουν ήδη επιλέξει την αγορά τους και την προμηθεύονται από εκεί που είναι άμεσα διαθέσιμη και στην καλύτερη τιμή. Υπάρχει βέβαια ο πυρήνας πελατών κάθε δισκοπωλείου και νομίζω σε αυτούς θα βασιστούμε στο άμεσο μέλλον.

3. Το Dreamer της Nabihah Iqbal και το Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) της Jaimie Branch νομίζω θα είχαν πολύ καλύτερη τύχη αν δεν έβγαιναν τόσο γρήγορα sold out αμέσως μετά την κυκλοφορία τους. Τώρα που υπάρχουν ξανά, μάλλον έχει κοπάσει το buzz.

4. Κλασικούς δίσκους για δώρα, αρκετή jazz και christmas-themed δίσκους. Εμείς προτείνουμε πάντα αυτά που ακούμε και στο σπίτι μας.

 

Record Haze

1. Queens Of The Stone Age – In Times New Roman, The Brian Jonestown Massacre – The Future Is Your Past, Sonic Youth – Live In Brooklyn 2011, Osees – Intercepted Message, Night Beats – Rajan, Talking Heads – Stop Making Sense, Morphine – Like Swimming, Dorothy Ashby – The Rubaiyat Of Dorothy Ashby, Cluster – Zuckerzeit.

2. Αρκετά μεγάλες οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα δισκοπωλεία. Ειδικά τα μικρά και ανεξάρτητα, όπως και το δικό μας. Πολύ έντονος και σκληρός ο ανταγωνισμός και η προσφορά σε εσωτερικό και εξωτερικό, συνδυαστικά με μια τριετή πληθωριστική κρίση η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα πάντα. Ο κλάδος μας δεν προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης. Ειδικά στην Ελλάδα πλέον, η μέση τιμή ενός νέου δίσκου αντιστοιχεί με ένα μέσο ημερομίσθιο. Στον αντίποδα, όσοι έχουν ακόμα την οικονομική δυνατότητα και αγοράζουν δίσκους βλέπω πως στην πλειονότητα συνεχίζουν να προτιμούν και να στηρίζουν τα φυσικά καταστήματα. Τα δισκοπωλεία στην Αθήνα είναι αρκετά και όλα τους πολύ προσεγμένα, με πολύ ενδιαφέροντες και ιδιωματικούς καταλόγους. Οι άνθρωποι πίσω από αυτά αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν και οι σχέσεις με την πλειοψηφία αυτών που τα επισκέπτονται είναι προσωπικές.

3. Carlton Melton – Turn To Earth, Shana Cleveland – Manzanita, Zeus – Attack Time.

4. Τις γιορτές επισκέπτονται τα δισκοπωλεία πολλοί και πιο περιστασιακοί φίλοι του βινυλίου. Αναζητούν κυρίως δίσκους που περιέχονται σε λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς, classic rock και jazz επανεκδόσεις. Εμείς θα προτείναμε να αγοράσουν αυτό που ξέρουν ότι θα το ακούσουν και θα τους ευχαριστήσει πολλές πολλές φορές και όχι δίσκους επειδή «πρέπει» να τους έχουν στην δισκοθήκη τους. Κριτήριο λοιπόν τελείως υποκειμενικό, ανάλογο με το εκάστοτε γούστο.

 

Μικρός Ερωτικός

1. Το δίσκο Μνήμη της Μαρίας Παπαγεωργίου.

2. Σκοτεινό.

3. Το δίσκο Χειμερία Νάρκη του Θέμου Σκανδάμη.

4. Το τι αγοράζουν εξαρτάται από το ποιοι είναι. Θα πρότεινα τον δίσκο Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα του Μανώλη Αγγελάκη, και τον δίσκο Οι Παιδικές Συνήθειες Του Πατέρα Μου του Σταύρου Τσαντέ.

 

Underflow

1. Markos Vamvakaris- Death Is Bitter (Mississippi Records)

2. Η αγορά του βινυλίου αυξάνεται με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες έχουν γίνει πολλές επαναστάσεις στην μουσική, όσον αφορά στην ηχογραφηση, την παραγωγή αλλά και την διανομή. Το βινύλιο όμως; παραμένει σταθερά το αγαπημένο φυσικό μέσο αναπαραγωγής για μουσικούς και ακροατές. Για ποιο λόγο να πάει κάποιος στο δισκάδικο όταν πολύ εύκολα μπορεί να παραλάβει τον δίσκο στην πόρτα του (ή να το ακούσει μέσω streaming από το τηλέφωνο του). Η απάντηση είναι απλή: η εμπειρία της επίσκεψης στο δισκάδικο κάνει την διαφορά, η επικοινωνία με τους ανθρώπους του ή άλλους πελάτες μας βοηθάει να ανακαλύψουμε διαμάντια μέσα στο ψηφιακό χάος που μας περιβάλλει. Θεωρούμε πως τα δισκάδικα θα συμβιώσουν αρμονικά με τα ψηφιακά μέσα και θα αναπτυχθούν περισσότερο στο άμεσο μέλλον γιατί η προσωπική ανθρώπινη επαφή δεν μπορεί εύκολα να βρεθεί στην οθόνη μιας φορητής συσκευής.

3. Brian Eno - Forever Voiceless Record Store Day 2023 Clear Edition

4. Οι πελάτες μας κινούνται κυρίως σε jazz, ambient, experimental αλλά θα τους προτείναμε τις παρακάτω κυκλοφορίες:

Haruomi Hosono & Tadanori Yokoo - Cochin Moon
Eero Koivistoinen ‎– Muusa Ja Ruusa
Hal Singer Featuring Art Taylor, Siegfried Kessler - Blues And News
Iannis Xenakis – Hibiki Hana-Ma / Mycenae Alpha / Polytope De Cluny
Andrzej Korzyński - Third Part Of The Night

 

Κεντρική φωτογραφία: Plan 59

Διαβάστε επίσης: Dust & Grooves: πού θα πάει αυτή η τρέλα με το βινύλιο;

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured