Το φετινό άλμπουμ των Peter Bjorn Αnd John είναι ένα πόνημα που ακούγεται σπαστικά μονοδιάστατο: σαν να χάνει το συγκρότημα την ευκαιρία του να εκμεταλλευτεί όλο το ρυθμικό βράσιμο που είναι ικανό να φέρει στα τραγούδια του. Έχοντας πια πάνω από 15 χρόνια καριέρας στην πλάτη, μιλάμε ξεκάθαρα για ένα γκρουπ που ξέρει να γκρουβάρει και να στάζει ψήγματα sexyness και πάθους στο καλά μελετημένο στιλ του.

Τα κομμάτια των Peter Bjorn Αnd John μοιάζουν με πικρά ζαχαρωτά, με την αγουροξυπνημένη φωνή του Peter Morén να μετατρέπει ιδέες στο χαρτί σε τραγούδια τραγανά, ρυθμικά ως επί το πλείστον, με νεύρο και χωρίς καθόλου λίπος επάνω τους. Τον δίσκο τους θα τον άκουγαν οι έξυπνοι πρωταγωνιστές ενός μοντέρνου ρομαντικού sitcom του HBO και θα τον λάτρευαν οι αντικοινωνικοί hip τύποι, που ψήνονται κυρίως από νοσταλγικά vintage party. Αλλά και όσοι περνάνε τα καλοκαίρια τους εγκατεστημένοι μόνιμα σε μοναχικές παραλίες, οι οποίες δεν μπήκαν ποτέ σε τουριστικούς οδηγούς. Αυτοί επίσης που ασχολούνται με digital υπηρεσίες και χρειάζονται χρόνο να σου εξηγήσουν τι ακριβώς κάνουν. Και εκείνοι που δεν βγαίνουν συχνά, αλλά εκτιμούν το γοητευτικό κλισέ όσων αγοριών πάνε στην pub για να τα κάνουν λίμπα.

Υπάρχει όμως μια ενοχλητική αμφισημία. Από τη μία, πράγματι το άλμπουμ είναι καθαρό, στιλπνό και με συναισθηματικά σκιρτήματα. Από την άλλη, τα νέα τραγούδια των Peter Bjorn Αnd John ξεφουσκώνουν την ίδια στιγμή που εκτυλίσσονται στα αυτιά σου, αφήνοντας ένα αμήχανο αίσθημα ανολοκλήρωτου. Με έναν περίεργο τρόπο, η προσεγμένη παραγωγή –όπου η εξωστρέφεια ρέει απρόσκοπτα και κάθε όργανο ακούγεται στη θέση του– σώζει απλά την αξιοπρέπεια του συνόλου, αντί να εκτοξεύει τα κομμάτια στη σφαίρα του «εθιστικού», κάνοντάς τα αγκιστρωτικά.

Πάντως, προσωπικά, μου άρεσαν τα σφυριχτά μοτίβα του Breakin’ Point, τα τετραγωνισμένα γκάζια του "Long Goodbye" και η συγκοπτόμενη φάση του "What You Talking About". Μου αρέσει που το συγκρότημα αγκαλιάζει το sing-along στοιχείο που κάνει τα τραγούδια να ακούγονται οικεία και προσβάσιμα στον ακροατή. Δεν μου αρέσει όμως που δεν κάνουν καμία γενναία υπέρβαση, μπας και ξεπεράσουν τη χρυσή μετριότητα.

{youtube}vulyzQ6kXKU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured