«Όταν πρόκειται για μουσική είμαι προετοιμασμένη να δουλέψω σκληρά», δηλώνει η τριαντάχρονη Hindi Zahra. Το ντεμπούτο της Hand Made επιβεβαιώνει όσο και διαψεύδει αυτά της τα λόγια. Κι αυτό γιατί, από τη μία, φτάνει στα αυτιά μας ένα αποτέλεσμα καλοδουλεμένο, μεστό και φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από την ίδια, ενώ, από την άλλη, η αγνή φυσικότητα με την οποία φαίνεται να αναβλύζει η μουσική από μέσα της διαγράφει κάθε υποψία εμποδίων στη γέννηση αυτών των τραγουδιών.

Η Zahra, γεννημένη στο Μαρόκο μα μόνιμη κάτοικος της Πόλης του Φωτός, άρχισε την επαγγελματική της μουσική πορεία προσφέροντας τη φωνή της σε hip hop σχήματα, αλλά γρήγορα αισθάνθηκε τα επαναλαμβανόμενα samples να την καταπιέζουν εκφραστικά. Ψάχνοντας μία διέξοδο για τις καλλιτεχνικές της ορμές που να είχε κάποια βαθύτερη σχέση με την ίδια –που να την άγγιζε όπως μόνο ένας πρώην εραστής μπορούσε να αγγίξει την ερωμένη του– έφτασε στην jazz: «Η jazz είναι το μόνο μέρος στο οποίο μπορώ να ακούσω νότες από την πατρίδα μου. H jazz ισοδυναμεί με την ελευθερία του να δημιουργείς». Έχοντας εντοπίσει λοιπόν την κατάλληλη διέξοδο, η Zahra έλυσε τα δεσμά της δημιουργικότητάς της γράφοντας κομμάτια που επικοινωνούσαν άμεσα με την ίδια, μη παραχωρώντας καθόλου χώρο σε ήχους μη προσιτούς στο είναι της.

Στο Hand Made η Hindi Zahra γράφει κομμάτια με μείζονα παράγοντα τη μελωδικότητα στα φωνητικά, πατώντας σε συνοδεία ακουστικής κιθάρας. Η οποία, αν και κρύβεται διακριτικά στο υπόβαθρο, καταφέρνει να προδώσει την πληθώρα των ηχητικών καταβολών της μουσικού –από μεθυστικές μελωδίες της αφρικάνικης ηπείρου ως και οδυνηρά blues σκιρτήματα. Ο δίσκος μοιάζει με σύντομο ταξίδι στην ιστορία των blues και της jazz, που τονίζει ακόμα περισσότερο τις νοητές γραμμές οι οποίες φέρνουν τις ρίζες αυτών των μουσικών πλαισίων στη Μαύρη Ήπειρο. Ταυτόχρονα, τα φωνητικά αποπλανούν καθ’ όλη τη διάρκεια, με τη λάγνα χροιά της Zahra να αφυπνίζει με ευκολία τις μέσα μας αισθήσεις και ορμές.

Πατώντας σε μουσικές που μοιάζουν ριζωμένες στο υποσυνείδητό της και αφήνοντας ελεύθερη την προσωπική της έκφραση, η Hindi Zahra φτάνει χωρίς κόπο σε ένα αποτέλεσμα, όχι μόνο άξιο λόγου μα ικανό και να εθίσει –ιδίως τον ανυποψίαστο ακροατή. Προτείνεται λοιπόν ο δίσκος, αφενός γιατί φαίνεται τόσο προσιτός ώστε πολύ δύσκολα θα αρνηθεί κανείς τη γοητεία του, κι αφετέρου λόγω της αυθεντικότητας των ήχων που τον συνθέτουν.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured