Μπορεί το όνομά του να απουσιάζει από τις περισσότερες λίστες με τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της ροκ μουσικής, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αρκεί το άκουσμα και μόνο της φωνής του για να ανατριχιάσει κανείς, έστω κι αν αυτό συμβαίνει στο μέσο μιας ταινίας όπως το "Shrek" (όπου ακούγεται το "Hallellujah").

Το ίδιο ισχύει και για τα πέντε καινούργια τραγούδια που μας παρουσιάζει εδώ ο John Cale και τα οποία μας ανοίγουν την όρεξη για την επερχόμενη κανονική του δουλειά που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε - πρώτη μετά από 7 χρόνια και το πολύ καλό "Walking On Locusts".

Η φωνή του και μόνο στο εναρκτήριο "Verses" είναι αρκετή για να μας εισάγει σ' ένα νέο σύνολο σπουδαίων τραγουδιών απ' τον ιδιοφυή καλλιτέχνη - συνθέτη και παραγωγό - που μάλιστα ηχογραφήθηκαν με την πολύτιμη συνδρομή της τεχνολογίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που θυμηθήκαμε τα πρόσφατα πειράματα του Peter Gabriel με την επεξεργασία των samples, αν και αναπόφευκτα στο τελευταίο κομμάτι "Wilderness Approaching" επιστρέφει εκεί που είναι πραγματικά άπιαστος, στην αφηγηματική τραγουδοποιία, όπου με τη συνοδεία μονάχα ενός πιάνου ακούγεται συγκλονιστικός (το κομμάτι παρεμπιπτόντως αποτελεί μέρος επίσης της ταινίας "Paris", και στον τομέα αυτό, της κινηματογραφικής επένδυσης, ο John Cale έχει τα τελευταία χρόνια ευημερήσει).

Η πιο κοφτερή πάντως στιγμή του Ep είναι το "E Is Missing", όπου οι στίχοι του είναι ικανοί να σου πάρουν την ανάσα: "Τα νύχια του λείπουν / από το πρώτο μέχρι το δέκατο", και όπως δήλωσε ο ίδιος, το άτομο στο οποίο αναφέρεται είναι ο Αμερικανός φιλόσοφος Ezra Pound, που όντως είχε κομμένα δάκτυλα. Οι στίχοι όμως τελικά καταλήγουν να θορυβούν ακόμη περισσότερο όταν συνοδεύονται απ' τη γεμάτη σασπένς και με κλασικές προδιαγραφές εφευρετικότητα μουσική του Cale.

Τα υπόλοιπα δύο κομμάτια του Ep απλά συμπληρώνουν ένα εξαίσιο μικροσκοπικό έργο που δεν κάνει τίποτε παραπάνω απ' το να μας ανοίγει την όρεξη για το κυρίως πιάτο, που ελπίζουμε να μην αργήσει πολύ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured