Αν μη τι άλλο η πιο σημαντική από τις πάμπολλες 'μαύρες' συλλογές που μας έχουν κατακλύσει τους τελευταίους μήνες και δη τους καλοκαιρινούς. Την ευθύνη για την επιλογή των κομματιών του καλαίσθητου, σε κάθε λεπτομέρεια, άλμπουμ, είναι ο Γρηγόρης Σαμουρκάσογλου. Μαζεύοντας R&B κατα κύριο λόγο κομμάτια στο πρώτο μέρος και hip-hop, άκρως χορευτικά και funky tunes στο δεύτερο, συνδυάζοντας classics, δευτερεύοντα hits, άγνωστα στο ραδιοφωνικό κοινό, αλλά και πρόσφατες, κραυγαλέες επιλογές, μας δείχνει πως μπορεί κανείς να κάνει διαφορετικά ακροατήρια να χορεύουν, από το πιο ελιτίστικο, ως το πιο mainstream.

Έτσι στην πρώτη πλευρά βρίσκουμε το καταπληκτικό και relaxed "The Doo-Bop Song", από το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο δούλεψε ο 'μεγάλος' Miles Davis, στο οποίο πειραματιζόταν με πιο σύγχρονους, hip hop ρυθμούς, μαζί με επιλογές όπως τη χαλαρή έκδοση του "Not Over You Yet" της Diana Ross (ακούστηκε κατά κόρον το χορευτικό remix) ή αδιάφορα R&B hits, όπως το "My Love Is Love Is Your Love" της Whitney Houston.

Μετά όμως το αρχικό "μούδιασμα", έχουμε αρκετές εκπλήξεις: Πρώτα απ'όλα την παρουσία της Me'Shell NdegeOcello, που από το ντεμπούτο της πριν δέκα χρόνια, θεωρείται μία από τις πιο εξαίρετες μουσικούς στο είδος της. Το fusion funk, r&b, rock και jazz είναι χαρακτηριστικό, κι εδώ το χρησιμοποιεί για να αναμορφώσει το τραγούδι του -mr. "Ain't No Sunshine"- Bill Withers, "Who Is He And What Is He To You".

H Beyonce με το James Brown-ζίον "Work it Out", μία soulful κι αισθησιακή 80s παρένθεση (Kaith Sweat - I Want You) και μια καλοκαιρινή, κατάμαυρη chill-out επιλογή, το "Beautiful" του Snoop Dogg, με τους Pharell, Uncle Charlie Wilson, συμπληρώνουν τις πολύ καλές επιλογές, πριν φτάσουμε στο άκρως χορευτικό τελευταίο τέταρτο του πρώτου cd, με Khia - "My Neck My Back", Missy Elliott - "Work It", αλλά και το σχετικά νέο "Scandalous" του sexy βρετανικού trio Mis-Teeq.

Το 2o cd ξεκινά με το Timbaland-ικό "Oops" της Tweet και συνεχίζει άκρως χορευτικά, αλλά και πολύ πιο αμιγώς χιπχοπάδικα, με κομμάτια όπως το "Rock the Party" του Βοστωνέζουν Benzino, το classic και ultra-funky "You Played Yourself" του Ice-T, το θαύμα των N.e.r.d. με τους Lee Harvey & Vita, "Lapdance" (ή αλλιώς πως μπορείς να ενώσεις hip-hop με δυνατές κιθάρες, χωρίς να γκρεμίζεις ένα κτίριο φτύνοντας ρίμες δίχως λόγο κι αιτία, και απλά να κάνεις τον κόσμο να χοροπηδάει).

Το τελευταίο μέρος είναι πάντως άκρως Cypress Hill-ίζον, αφού εκτός από το απαραίτητο πια σε κάθε συλλογή του είδους, "Insane In The Brain", περιέχεται και το "Wopbabalubop" των Funkdoobiest, των προστατευόμενων του DJ Muggs, που κινείται στα ίδια latin-hip-hop επίπεδα με το group του μέντορά τους, σαμπλάροντας παράλληλα Little Richard. Περιέχεται επίσης και το επίσης classic "Sound of Da Police" από τον KRS One, όπως και το περσινό "Get Busy" του Sean Paul, με τον πολυσυζητημένο κι άκρως χορευτικό diwali ρυθμό του.

Τι άλλο να πούμε από συγχαρητήρια για τις περισσότερες επιλογές και από το να σας το προτείνουμε ως μια συλλογή με νόημα, αρχή, μέση και τέλος, που δεν εκμεταλλεύεται την -καθυστερημένη στη χώρα μας- R&B μανία για να μείνει στα αζήτητα μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured