Τον συναντήσαμε να διασκευάζει Slowdive στην περσινή ξεχωριστή συλλογή της Morr Music, Blue Skied and Clear. Ανατρέχοντας στο παρελθόν του, εντοπίσαμε το ντεμπούτο του Far Away Trains Passing By και αμέσως καταλάβαμε τον λόγο που τον προσκάλεσαν στην συγκεκριμένη συλλογή. Η γαλήνια και ονειρική διάσταση της μουσικής του από τη μία αγγίζει την αισθητική της shoegazing σκηνής της εποχής των Slowdive και από την άλλη πατάει γερά στα ηλεκτρονικά μονοπάτια του παρόντος.

Η δεύτερη προσπάθεια του ανήσυχου αυτού Βερολινέζου (κάτι πρέπει να έχει συμβεί στο κλίμα της Γερμανίας για να βγαίνει τόση καλή μουσική τελευταία από εκείνα τα μέρη) είναι το ‘A Strangely Isolated Place’ για την ηχητικά στενή συγγενή της Morr, την City Centre Offices. Εκεί που ετοιμαζόμασταν να πούμε ‘Όχι άλλη μελαγχολική μουσική μέσα στον καύσωνα και το κατακαλόκαιρο’ το ‘περιέργως εγκαταλειμμένο μέρος’ του Schnauss μας γοήτευσε με μιας, σαν έναν μελτέμι στη μέση του καλοκαιριού... απλό και γαλήνιο σαν ένα σύντομο όνειρο ή μια γλυκιά ανάμνηση.

Η ανάμνηση, στην προκειμένη περίπτωση, έρχεται τουλάχιστον μουσικά από την ονειρική εποχή των Cocteau Twins, των Slowdive και των πρώιμων ambient και ηλεκτρονικών δίσκων. Η ‘μαγκιά’ του Schnauss είναι ότι χωρίς να επιδιώκει να ακουστεί σύγχρονος, προσθέτοντας μπερδεμένα beats και περιέργους ήχους, αφήνεται απλά στην αναζήτηση της τέλειας ονειρικής μελωδίας, όπως έκαναν και παλιότερα οι προαναφερθέντες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μουντές cocteau twin-ικές κιθάρες μπλέκονται με χαλαρές αλλά υποβλητικές μελωδίες, διάσπαρτα αιθέρια φωνητικά και απέριττα loops. Η συνταγή δείχνει μεν απλή, αλλά είναι τόσο πλούσια σε συναισθήματα και εικόνες που εύκολα σε μαγνητίζει.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το A Strangely Isolated Place μας πάει πίσω μερικά χρόνια, τουλάχιστον όσο αναφορά τα ηχοχρώματα και την αισθητική. Μας πάει όμως σε μια εποχή αν μη τι άλλο μαγευτική, της οποίας η γλυκιά ανάμνηση υπάρχει ακόμα στις καρδιές πολλών και είμαι σίγουρος ότι δεν θα ενοχλούσε καθόλου μια αναθέρμανσή της.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured